02.04.06, 16:31
WITAM
Mma dosc powazny problem.Wlasnie sie dowiedzialam ze mam trzecia nerke o
ukladzie kielichowo miedniczkowym oraz ze mam w woreczku zulciowym
kamienie.Jesli ktos z was cos wie na ten temat bardzo bym prosila o jakies
informacje.Zupelnie sie pogubilam nic nie moge znalesc w necie na ten
temat.Dziekuje z gory i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lilianna Re: Problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 22:53
      Witam!

Kamienie żółciowe są bardzo powszechnym schorzeniem, zwłaszcza u kobiet. W
      styczniu właśnie przeszłam operację usunięcia pęcherzyka żółciowego, a że
      miałam dość ostry stan zapalny, nie mogłam mieć laparoskopii, tylko klasyczną
      operację, przez co nieco dłużej dochodzi się do siebie po zabiegu.
      Kamica pęcherzyka żółciowego bardzo często ma przebieg bezobjawowy. Nie wiem,
      czy masz objawy kamicy żółciowej, czy tylko przypadkowo podczas usg zostały one
      wykryte? Ból przy atakach tzw. kolki żółciowej zlokalizowany jest najczęściej w
      okolicy prawego podżebrza i promieniuje do prawej łopatki. Często bólowi
      towarzyszą nudności i wymioty oraz podwyższona temperatura. Pojawienie się
      kolki żółciowej często kojarzy się ze spożyciem obfitego, bogatego w tłuszcze
      posiłku. Drażnienie dróg żółciowych przez znajdujące się w nich złogi sprzyjaja
      powstawaniu stanu zapalnego, czemu towarzyszy zwykle podwyższona temperatura,
      pojawienie się podwyższonego poziomu leukocytów we krwi.
      Istnieją dwie metody leczenia kamicy pęcherzyka żółciowego - operacyjne i
      nieoperacyjne . Leczenia operacyjne stsowane jest u chorych, u których
      występuje tzw. kolka wątrobowa oraz w ostry stan zapalny. Istnieją dwie
      możliwości takiego postępowania: sposób klasyczny, polegający na otwarciu jamy
      brzusznej oraz nowoczesna metoda laparoskopowa, która polega ona na wykonaniu
      trzech nacięć powłok brzucha długości około 1 cm każde i wprowadzeniu przez nie
      kamery oraz narzędzi chirurgicznych.
      W przypadku, gdy kamienie zalegające w pęcherzyku żółciowym są niezbyt duże, a
      ich obecność nie powoduje dokuczliwych dolegliwości i czynność pęcherzyka
      żółciowego pozostaje zachowana, to można spróbować rozpuszczenia ich za pomocą
      podawanych doustnie kwasów żółciowych (leczenie trwa dosyć długo, a stosowane
      leki są drogie) lub rozbicia ich na drobne części przy pomocy fali
      ultradźwiękowej a następnie ich rozpuszczanie podawanymi kwasami żółciowymi.

Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia, a w razie pytań, proszę pisać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka