Dodaj do ulubionych

tabletki, jak dlugo?

IP: *.greenlan.pl 02.07.06, 22:29
hej, mam do was pytanie;] proszę o odp;] zastanwiałam sie jak długo( moze to
dziwne pytanie) mozna brać hormony, przedst to za pomoca sytuacji: mamz amiar
zaczac brać hormony (mam 22 lata) i np mieć dzieci fopiero po 30;] cczy ożna
tak długo brać tabletki/plastry bez zadnego oddzilaywanie na moje późniejsze
życie/zdrowie? bo juz tearz wiem, ze dziecko po 30, czy tak długo bez przerwy
mozna brac?? dzięki;]
Obserwuj wątek
    • Gość: nimfa-wodna Re: tabletki, jak dlugo? IP: *.131.102-84.rev.gaoland.net 02.07.06, 22:33
      Sorry,ale najpierw naucz sie pisac na kompie,a potem pytaj.
      A tak,co do odp na twoje pytanie.Tak mozesz tak dlugo brac hormony,ale...czy to
      bedzie mialo jakis wplyw na twoja pozniejsza plodnosc...hmmm...dowiesz sie jak
      bedziesz chciala zajsc w ciaze.
      • Gość: fg Re: tabletki, jak dlugo? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.07.06, 22:41
        Ty też się naucz. Jest coś takiego jak polskie znaki, a jak nie, to chociaż rób
        przerwy po znakach interpunkcyjnych i popracuj nad stawianiem przecinków w
        odpowiednich miejsach.
        • Gość: nimfa..itd Re: tabletki, jak dlugo? IP: *.131.102-84.rev.gaoland.net 02.07.06, 22:45
          Oh la la...to sobie pomysl moja mala,ze nie mam polskich znakow.A o przerwach
          po znakach interpunkcyjnych,no coz...to juz wyzsza szkola jazdy smile
          Mi chodzilo jedynie o pisanie,aby mozna bylo to zrozumiec.
          • Gość: marta22 Re: tabletki, jak dlugo? IP: *.greenlan.pl 02.07.06, 22:50
            dzięki za odp;] i przepr za BŁĘDY jeśli tak przeszkadzały,ale pisałam szybko i
            robiłam jeszczę parę innych rzeczy... i tak jakoś poszło;]ale mimo wszystko
            chyba dało sie rozszyfrowac;]jeszcze raz dzięki, takie dziwne pytania mi
            przelatują przez główke;].Pewnie masz rację, pożyję -zobaczę, ale myślałam , ze
            ktoś tak miał i mi odp..i wtedy wynajdę sobie inny problem;];]papp
            • Gość: nimfa itd Re: tabletki, jak dlugo? IP: *.131.102-84.rev.gaoland.net 02.07.06, 22:56
              Ja ci moge powiedziec tak: ja bralam pigulki przez 5 lat (do 26 roku
              zycia),mialam bardzo nieregularne cykle,ktore nawet nie mozna bylo nazwac
              cyklami,bo nic nie bylo cykliczne.Od miesiaca nie biore pigul(zaczynamy
              starania o dzidzie),okres wrocil w 30 dni cylku.Moze to i nie wielki powod do
              radosci,ale jednak tak.Ja sie balam,ze dlugo nie wroci.Co nie znaczy,ze nam sie
              szybko uda "zajsc",ale...Jesli potrzebujesz srodka anty i myslisz o
              tabletkach,to nie rob planow na kolejne 10 lat.W zyciu roznie bywa.Tabletki to
              nie cud srodek,ale tez i nie bestia co zabija twoje owocyty smile
              Glowa do gory !
    • Gość: justy Re: tabletki, jak dlugo? IP: 213.241.34.* 02.07.06, 23:29
      można brać tak długo, jak długo potrzebujesz ochrony antykoncepcyjnej. ale to
      wiąże sie ze zmianami w ryzyku zapadalności na niektóre choroby- mozna o tym
      przeczytać tu:
      www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/tabletka_korzysc.htm
      www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/tabletka_se.htm
    • dorianne.gray Re: tabletki, jak dlugo? 03.07.06, 01:15
      Brałam hormony przez ponad 7 lat bez przerwy, zaszłam w ciążę w drugim cyklu po
      odstawieniu tabletek, nie wywołały one u mnie żadnych chorób, wręcz przeciwnie:
      uregulowały gospodarkę hormonalną organizmu.
      • Gość: ty Re: tabletki, jak dlugo? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.07.06, 16:29
        jesli juz, to raczej ciaza wszystko uregulowala niz tabletki.
        • dorianne.gray Re: tabletki, jak dlugo? 03.07.06, 18:42
          Tak, zwłaszcza, że jeszcze nie urodzilam i nie wiem, jak będzie po ciąży,
          prawda, mądralo? wink
          • Gość: ty Re: tabletki, jak dlugo? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.07.06, 22:12
            daruj sobie tę "mądralę", przeczytaj jeszcze raz swój post, to może inaczej na
            to spojrzysz: "Brałam hormony przez ponad 7 lat bez przerwy, zaszłam w ciążę w
            drugim cyklu po odstawieniu tabletek, nie wywołały one u mnie żadnych chorób,
            wręcz przeciwnie: uregulowały gospodarkę hormonalną organizmu".
            Wiesz, dwa cykle bez pigułek z regularnym okresem to jeszcze żadne
            uregulowanie. A po ciąży wiadomo, że wszystko się reguluj.e
            • dorianne.gray Re: tabletki, jak dlugo? 03.07.06, 22:33
              Przyjmuję z pokorą fakt, że lepiej ode mnie i mojego lekarza znasz stan mojego
              zdrowia, a zatem kończę tę jałową dyskusję i pozdrawiam serdecznie wink
    • kocio-kocio Re: tabletki, jak dlugo? 03.07.06, 08:22
      Brałam pigułki przez prawie 11 lat.
      Cykle unormowały się same po pół roku.
      W ciążę zaszłam po 15 miesiącach, czyli równo po roku starań, mimo że wszystkie
      cykle były owulacyjne.
      Niestety nie ma sposobu na to żeby sprawdzić, czy to oczekiwanie było związane z
      pigułkami, czy nie.
    • nunia01 Re: tabletki, jak dlugo? 03.07.06, 18:34
      Biorę już 9 lat. Klika razy odstawiałam z roznych względów - cykl normował się
      od razu, okres dostawałam jak przy tabletkach. Badania hormonalne, które robiłam
      wyszły w normie. Od trzech lat biorę je leczniczo i jak się okazało przy moim
      schorzeniu niebiorąc mogłabym dorobić się torbieli. Niedawno pytany o
      odstawienie przed ciążą lekarz powiedział, że nic nie stoi na przeszkodzie aby
      zachodzić zaraz po odstawieniu.
      • emkz Re: tabletki, jak dlugo? 03.07.06, 22:30
        Hm, ja pigułki brałam 4 lata. Po odstwawieniu przez pierwsze 4 cykle było w
        porządku, potem okazało się, że mam problemy z progesteronem, a poza tym już dwa
        cykle w przeciągu pół roku miałam bezowulacyjne. Czy to wina tabletek? Nie wiem,
        być może, ale teraz wiem, że po pigułki już nie sięgnę - to jednak faszerowanie
        się 'sztucznością'. Bez pigułek czuję się naprwdę super, a zabezpieczamy się
        gumeczkąwink
        Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka