magda1104 13.07.06, 15:58 Jak się ustala pierwszy dzień cyklu? Niby to proste, ale już sama nia wiem... Najpierw przez 2-3 dni mam niewielkie brunatne planienia, potem skąpe krwawienie, później większe. Ktory dzień może być pierwszy? Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lilka Re: Dzień cyklu IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.06, 16:03 Ciekawy problem. Szkoły sa różne. Jedna mówi, że liczy sie od pierwszych plam, druga, że takie plamienie może być spowodowane nieprawidłowym poziomem progesteronu i zalcza sie je jeszcze do starego cyklu. A do czego Ci to? Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowe_cappuccino Re: Dzień cyklu 13.07.06, 16:07 > A do czego Ci to? Ciekawy problem. Znajomość pierwszego dnia cyklu to podstawa do obliczania chociazby jego dlugości, ogólnej orientacji w niach płodnych i niepłodnych. Takie tam głupstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Dzień cyklu IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.06, 16:12 To dość istotne wbrew pozorom. Dla mnie np. ma to kluczowe znaczenie, bo stosuję npr. W moim przypadku plamienie (sporadycznie sie zdarza) to niedomoga lutealna. Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowe_cappuccino Re: Dzień cyklu 13.07.06, 16:19 toź własnie podkreślam, ze istotne wbrew pozorom Odpowiedz Link Zgłoś
linnieff Re: Dzień cyklu 13.07.06, 16:34 .. no to jak z tym pierwszym dniem? bo mnie tez to nurtuje, a odpowiedz wbrew pozorom nie jest taka banalna i jednoznaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Dzień cyklu 13.07.06, 16:40 Od pierwszego dnia krwawienia, nie plamienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Dzień cyklu IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.06, 20:52 > toź własnie podkreślam, ze istotne wbrew pozorom "Istotne wbrew pozorom" jest to, po co autorce ta wiedza. Jeśli do npr-u na przykład - to trzeba zbadać dokładnie przebieg cyklu, bo to ma istotne znaczenie dla efektywnosci metody. Jeśli tylko do określania długości cykli - to rozróżnienie, czy plamienie należy jeszcze do starego, czy już do nowego cyklu nie ma aż takiego znaczenia. Wystarczy założyć, że liczy sie zawsze od pierwszego plamienia lub od mocnego krwawienia i konsekwentnie sie tego trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1104 Re: Dzień cyklu 14.07.06, 18:16 Dzięki za odzew. Po co mi ta wiedza: mam zrobić badnie na poziom prolaktyny w 7. dniu cyklu, pytanie jakoś umknęło mi u lekarza, postanowiłam więc spytać doswiadczone kobiety. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Dzień cyklu IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.06, 19:28 Wg mojego prolaktynę można badać przez cały cykl... ale jej podwyższony poziom może skutkować takimi właśnie plamieniami pod koniec cyklu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś