ustyna 09.11.01, 15:06 Pani doktor Odczuwam w tej chwili wyraźne bóle owulacyjne (15dzień cyklu), w związku z tym mam pytanie czy to już za późno na współżycie aby doszło do zapłodnienia czy wręcz przeciwnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: janka Re: owulacja IP: *.man.polbox.pl 12.11.01, 14:02 też chętnie poznam odpowiedź na to pytanie a do tego prosiłabym o trochę teorii: kiedy dokładnie jest owulacja: gdy pęka pęcherzyk czy później gdy jajeczko trafia gdzie trzeba? no i czy ból jajnika jest w momencie pękania, przed czy po. aha i jeszcze czy zawsze tak musi być że raz jeden jajnik a raz drugi wypuszcza jajeczko czy może być różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: owulacja IP: *.acn.waw.pl 12.11.01, 23:53 Z chwilą pęknięcia pęcherzyka Graafa wydalona zostaje komórka jajowa wraz z otaczającą ją warstwą komórek ziarnistych oraz płynem zawartym w pęcherzyku Graafa. Zostaje ona przechwycona przez mechanizm chwytny jajowodu, polegający na palczastym objęciu pęcherzyka Graafa przez strzępki jajowodu, i w ten sposób doprowadzona do bańki jajowodu, gdzie ulega podziałowi i staje się dojrzałą gametą żeńską, zdolną do zapłodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: owulacja IP: *.man.polbox.pl 13.11.01, 09:37 dzięki Monia! powiedz jeszcze w którym momencie może najwcześniej dojść do zapłodnienia? chyba wtedy gdy jajeczko jest już w jajowodzie? i ile to trwa zanim jajeczko tam trafi od pęknięcia pęcherzyka? pewnie było to na biologii w podstawówce ale wtedy to dla człowieka była czysta teoria więc nie zapamiętałam... Odpowiedz Link Zgłoś
violka+ Re: owulacja 16.11.01, 07:40 Ponawiam te same pytania!!! Proszę o odpowiedź Panią Doktor! Odpowiedz Link Zgłoś
violka+ Re: owulacja 16.11.01, 12:16 z uporem maniaka ponawiam pytania: - czy z chwilą odczuwania bólu owulacyjnego pęka pęcherzyk i czy od tego momentu może dojść do zapłodnienia, czy dopiero po przedostaniu się do jajowodu, a jeśli tak to ile to trwa? Ile właściwie godzin żyje jajeczko od momentu odczuwania bólu owulacyjnego, bo mam rozbieżne informacje na ten temat... Bardzo proszę o odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: owulacja 17.11.01, 23:14 Jak najbardziej jest to własciwy czas na współzycie.MA Odpowiedz Link Zgłoś