Dodaj do ulubionych

pomóżcie w interpretacji wyników

IP: 212.203.141.* 09.11.06, 18:48
Witam

Niezdążyłam odebrać wyników badania horm.tarczycy a przez telefon podali mi
tylko wyniki bez norm. Czy może ktoś się orientuje czy wszystko jest ok?
Oto wyniki:
TSH- 2,54
T 3- 131
T 4- 7,63
Obserwuj wątek
    • Gość: jaaaa Re: pomóżcie w interpretacji wyników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 18:54
      witam

musisz podac normy danych badan.. masz je na śwstku z labolatorium

FT i FT4 sa nie prawidlowymi badaniami w definiowaniu tarczycy... FT3 i ft4 sa
      do definoiowania tarczycy
      • Gość: jula29052005 Re: pomóżcie w interpretacji wyników IP: 212.203.141.* 09.11.06, 18:57
        No właśnie nie mam świstka z labolatorium, zadzwoniłam po wyniki ale oni nie
        podali mi norm. A czym się różnią te horm. co zrobiłam od tych,które Ty
        napisałaś?
        • Gość: jaaaa Re: pomóżcie w interpretacji wyników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:01
          bez wartosci referencyjnych nie mozna podac czy sa dobre wyniki czy zle.

Ft3 to wolne ft3... a t3 to wiaze sie z bialkiem..

Mozesz miec t3 dobre ,,, a ft3 zle...... to dwa rózne badania...

masz tsh 2,54.... musze znac dotego normy
          • Gość: jaaaa Re: pomóżcie w interpretacji wyników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:07
            napisze jeszcze cos...
            raczej jesli tsh jest pow. 1.5 (stale
            albo od czasu do czasu tsh skacze powyzej tej wartosci). Wtedy jest sens
            profilaktycznie podawac tyroksyne (euthyrox/letrox etc.) - pomimo tego ze nie ma
            niedoczynnosci tarczycy nawet wg najbardziej rygorystycznych norm (ktore
            wyznaczaja niedozcynnosc od tsh powyzej 2).

ZAlecałabym Ci tez dalsza diagnostyke w kierunku tarczycy : zrobic poproawne
            badania ft3 i ft4 oraz przeciwciala atg i tpo i usg tarczycy.

Kontroluj tez co 3 miesiace PRZYNAJMNIJ samo tsh. Zdrowy czlowiek powienien
            miec tsh max 2....... ( pomimo ze na wartosciach referencyjnych z labolatorium
            moze pisac ze norma jest do 6 czy 5)

Nie bagatelizuj tarczycy... ona taka mala i glupia.. ale umie strasznie
            namieszac w organizmie
            • Gość: jula29052005 Re: pomóżcie w interpretacji wyników IP: 212.203.141.* 09.11.06, 19:10
              Bardzo dziękuje, zrobie tak jak mówisz.
              Jeszcze jedno pytanie- czy jak jest coś nie tak z tą tarczycą to czy może mi
              się spóźniać okres- bo tak jest już 6dni po terminie?
            • Gość: jula29052005 Re: pomóżcie w interpretacji wyników IP: 212.203.141.* 09.11.06, 19:11
              Aha zapomniałam napisać,że usg wykazało guzka 9mm
              • zajacowna Re: pomóżcie w interpretacji wyników 09.11.06, 19:17
                tak... tarczyca ma wplyw na cykl kobiecy.
                Co jeszcze wykazalo usg?
                jakies obszary o obnizonej echogennosci?

skad jestes? uwazaj na endokrynologow.. w wiekszosci to debile ( takie moje
                doswiadczenie
                • Gość: jula29052005 Re: pomóżcie w interpretacji wyników IP: 212.203.141.* 09.11.06, 19:19
                  Jestem z Bielska-Białej. A nie mam przed sobą teraz tego papieru z USG ale
                  chyba nic tam więcej nie było. Mam zrobić biopsję tyle pamiętam
                  • Gość: jaaaaaa Re: pomóżcie w interpretacji wyników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:25
                    wiem ze nie masz stwierdzonego Hashimoto... ale moze wejdziesz na to forum???
                    jest tam watek w ktorym ludzie polecaja dobrych lekarzy... może zorientujesz
                    sie do kogo warto isc.

forum hashimoto ( wpisz w google).

Zrob biopsje.
                    i przeciwciala a tg i tpo ... juz pisalam zresztasmile.

Napisz o wynikach.. bede ciekawa co ci wyszlo.
                    • Gość: jula29052005 Re: pomóżcie w interpretacji wyników IP: 212.203.141.* 09.11.06, 19:28
                      Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.Spróbuję jutro się wybrać na te badania
                      tarczycy a jeszcze dzisiaj zajrze na tamto forum.
                      Jeszcze raz wielkie dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka