Dodaj do ulubionych

Czy USG przezpochwowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 09:38
powinno się robić w jakiejś konkretnej fazie cyklu - słyszałam, że powinno
być zaraz po miesiączce, żeby dobrze ocenić jajniki - czy to nie ma znaczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: kika Re: Czy USG przezpochwowe IP: *.acn.waw.pl 12.11.06, 10:44
      zależy co chcesz zobaczyć czy sprawdzić czy rosną pęcherzyki do owulacji to 5-10
      d.c.
      czy zobaczyć czy była owulacja to po 20 d.c. i wtedy tez jak idziesz tak po
      prostu na podgląd
    • liste_k Re: Czy USG przezpochwowe 12.11.06, 11:18
      Poprzedniczka ma rację. Zależy co chcesz zbadać. Ja np. idę na USG dwa dni po
      miesiączce na kontrole - mam torbiel
      • Gość: asia Re: Czy USG przezpochwowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 18:29
        Chodzi mi tylko o ocenę, czy jajniki są zdrowe, nic konkretnego - czy wtedy
        liczy się dzień cyklu?
    • Gość: Aika Re: Czy USG przezpochwowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 19:55
      Czy na wyjdzie na usg przezpochwowe ze ma sie zapalenie przydatkow?
      • aleksandra1977 Re: Czy USG przezpochwowe 12.11.06, 20:06
        na USG przezpochwowym na pewno bedzie widac stan zapalny przdatkow.
        • Gość: Aika Re: Czy USG przezpochwowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:04
          Dzieki. Mam jeszcze jedno pytanie po czym poznac ten stan zapalny i czy moze
          byc tak ze stan zapalny jest a na usg przezpochwowoym nie "wychodzi".
          • aleksandra1977 Re: Czy USG przezpochwowe 12.11.06, 21:39
            USG przezpochwowe jest badaniem dokladniejszym, bardziej precyzyjnym, niz to
            przez powloki brzuszne. Jesli lekarz podejrzewa zapalenie przydatkow (bo np.
            objawy podczas badania ginekologicznego sa niejednoznaczne), to wrecz moze
            zalecic tylko USG przezpochwowe.
            Jesli rzeczywiscie jest stan zapalny przydatkow, to USG transwaginalne moze je
            tylko potwierdzic. W wyniku beda widoczne zatarte zarysy przydatkow i z
            pewnoscia lekarz Ci o tym powie.
            Oprocz tego jesli masz stan zapalny, to lekarz bedzie mogl to stwierdzic
            podczas badania ginekologicznego. Bedziesz po prostu reagowala bolem, a jesli
            stan jest dosc zaawansowany, to bol moze byc naprawde duzy. U mnie zapalenie
            przydatkow przeszlo w stan przewlekly i zdazaly mi sie sytuacje, ze mdlalam lub
            robilo mi sie slabo podczas badania ginekologicznego. Do tego mialam stan
            podgoraczkowy i ogolnie czulam sie zle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka