Dodaj do ulubionych

Co mi jest ??

03.01.07, 15:54
przedchwilką złapał mnie ostry ból prawego jajnika- to było straszne, zrobiło mi się słabo, ciemno przed oczami.Nie mogłam sie ruszyć z bólu- ani wstać ani usiąćś ani wygiąc się, poprostu nic.Poszłam to toalety- zwymiotowałam !!! kuje mnie dalej,ale już trochę mniej. Co mi może być??
zaznaczam,że miesiączka skończyła mi się 2 dni temu,była normalna (taka jak zawsze,tylko brzuch mnie trochę mniej bolał niż zwykle) Czy to może być ciąża??
kocham się z prezerwatywą- jestem pewna ze nigdy nie pękła!!
nie używamy żadnym zabezpieczeń tylko w dni nie płode- (tuż przed okresem i do 2 dni po skończeniu go. Okres mam zwykle do 4 dni)
miałyście tak kiedyś?? co robić ??
do lekarza się zarejestrowałam,ale muszę czekać do 8 stycznia =(
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: Co mi jest ?? IP: *.chello.pl 03.01.07, 15:57
      o ile wiem to moze byc zapalenie jajnikow. bol przy tym moze byc wlasnie taki
      ostry. wymioty, gorączka. radzilabym jednak jak najszybciej do lekarza. wiem, ze
      to moze byc trudne bo prywatni kosztują ale jesli tylko masz mozliwosc to idz.
      albo na dyzur jakis berzplatnie. czytalam ze są i bardzo ostre zapalenia
      jajnikow ktore konczą sie pobytem w szpitalu.
    • Gość: pikuś Re: Co mi jest ?? IP: 194.250.98.* 03.01.07, 16:06
      a może to nie jajnik tylko wyrostek?
      • u-kochana Re: Co mi jest ?? 03.01.07, 16:14
        miałałm już wycinany wrostek, gdy miałam 3 lata!! to już minęło trochę czasu...
      • Gość: marta Re: Co mi jest ?? IP: *.chello.pl 03.01.07, 16:14
        ojej. faktycznie! to moze byc wyrostek. tym bardziej lec do lekarza!
        • Gość: marta Re: Co mi jest ?? IP: *.chello.pl 03.01.07, 16:15
          aha. wiec pewnie jajniki. zapalenie. nic innego nie przychodzi mi do glowy.
          • u-kochana Re: Co mi jest ?? 03.01.07, 16:17
            mam nadzieję, że to nie ciąża i że w przyszłości nie zaszkodzi mi to w zajściu w ciążę =(
    • u-kochana Re: Co mi jest ?? 03.01.07, 18:55
      boże jakie cyrki miałam przedchwilą !!
      znowu zaczęło mnie boleć okropnie nie mogłam wytrzymać myślałam ze wyjdę z siebie
      moja mama wezwała karetkę- przyjechała po 10 min !!
      zbadał mnie i dostałam zastrzyk przeciwbólowy do mięśniowo (prealgine, nospa i coś jeszcze )
      a lekarz mi powiedział : KOLKA NERKOWA, być może mam kamienie (ja mam 20 lat dopiero !! )
      =(
      jak spowrotem mnie zacznie boleć to do szpitala mam przyjść --> debile nie wzieli mnie odrazu!! myślałam ze zwaruiuje z bólu. Idę się położyć, odpocząc napiszę co u mnie się działo jeszcze. Kto wie czy jutro szpitalu nie wyląduję... ta noc będzie decydująća.
      • green_land Re: Co mi jest ?? 03.01.07, 22:03
        Przy kolce nerkowej pomagają bardzo ciepłe kąpiele - jeżeli jest spowodowana
        obecnością piasku bądź kamieni w nerkach
      • aleksandra1977 Re: Co mi jest ?? 03.01.07, 22:24
        nie pociesze Cie slowami, ze kolka nerkowa spowodowana np. kamieniami w nerkach
        nie ma nic wspolnego z wiekiem. Cierpia na nia rowniez male, nawet
        kilkumiesieczne dzieci.
        Kilka lat borykam sie z ta dolegliwoscia i wielokrotnie bylam juz z powodu tego
        okropnego bolu w szpitalu.
        Oczywiscie najlepszym rozwiazaniem w razie bolu jest podanie pacjentowi
        domiesniowego zastrzyku przeciwbolowego. Najczesciej jest to no-spa, pyralgina
        i papaweryna, ktore maja wlasciwosci rozkurczowe i przeciwbolowe. Bardzo dobre
        rezultaty daje tez podanie lidokainy dozylnie w kroplowce. Wlasnie takie
        leczenie najczesciej lekarz proponuje na ostrym dyzurze.
        To w szpitalu pod nadzorem lekarza, a w warunkach domowych mozesz sobie pomoc
        no-spa (max. 6 tabl. na dobe), pyralgina (max. 6 tabl. na dobe) oraz cieplymi
        kapielami. Zanim trafisz do lekarza na wspomniana wizyte 8 stycznia, zrob
        ogolne badanie moczu. Lykaj witamine C, gdyz skutecznie hamuje rozwoj bakterii.
        Musisz pic duzo plynow, raczej niegazowanych. Gdyby doszly Ci dreszcze,
        goraczka problemy z oddawaniem moczu, krew w moczu, to nie zwlekaj z wizyta w
        szpitalu.
        • kasia25251 Re: Co mi jest ?? 03.01.07, 23:17
          myslę ze njlepiej pojechać do szpitala gdzie jest ginekologia może to być na
          przyklad skręcająca sie lub peknieta torbiel jajnika,z ostrym bólem chyba
          lepiej nie czekać do 8 stycznia
    • u-kochana Re: Co mi jest ?? 04.01.07, 14:03
      Witajcie,
      dpoiero wróciłam z badań (byłam u lekarza i na USG)
      dzięki Bogu nie mam żadnych kamieni- USG nic takiego nie wykazało. Wskazuje na to,że to jest jakieś zakażenie- bakterie. Czy któraś z was też tak miała kiedyś ?? jak to się objawiło, skutki? przyczyna takigo zakażenia??
      NA USG NAPISAŁ MI : Wątroba o prawidłowej echostrukturze, dłg. w 1 śr. ob. 140mm. PŻW nieposzerzony, pęcherzyk żółciow bez konkrementów. Trzustka prawidłowa,śledziona jednorodna. Wymiar dwubiegunowy 77 mm.
      Obie nerki w prawidłowym położeniu, o prawidłowej echostrukturze. Nerka prawa o dłg 102 mm, lewa 107 mm. Obustronne nieznaczne poszerzenie UKM ustępujące częściowo po mikcji. W nerce prawej widoczna miedniczka zewnątrznerkowa.
      Pęcherz moczowy o gładkich obrysach, objętość pęcherza 420 ml.
      • u-kochana Re: Co mi jest ?? 04.01.07, 14:05
        zapomniałam dodać,że muszę zrobic badanie moczu i wysiew w sanepidzie (czy coś takiego... nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Do gina ide w poniedziałek, ciekawe co mi powie...
      • aleksandra1977 Re: Co mi jest ?? 04.01.07, 16:00
        z tego co napisałaś wynika, że możesz/mogłaś mieć piasek w nerkach i stąd ta
        kolka.
        "Obustronne nieznaczne poszerzenie UKM ustępujące częś
        > ciowo po mikcji." - UKM to układ kielichowo-miedniczkowy, który jest
        nieznacznie poszerzony po mikcji (czyli po oddaniu moczu).
        Często tak wychodzi na USG przy piasku, który nie zawsze jest widoczny na USG
        lub niedawno przemieścił się z nerek niżej do pęcherza i już go wydaliłaś.
        Zakażenie bakteryjne jest tu jak najbardziej prawdopodobne, ale będziesz miała
        pewność, czy tak rzeczywiście jest po zrobieniu badania ogólnego moczu i
        posiewu moczu. Wówczas w bad. ogólnym będzie obecne białko, białe krwinki
        (leukocyty) i czerwone krwinki (erytrocyty), a w posiewie moczu stwierdza się
        bakterie. To, czym je leczyć będzie wynikało z tzw. antybiogramu dołączonego do
        wyniku posiewu.
        Objawy zakażenia bakteryjnego są właśnie takie, jakie miałaś - ból oraz
        problemy z oddawaniem moczu, pieczenie cewki moczowej, stan podgorączkowy.
        • aleksandra1977 Re: Co mi jest ?? 04.01.07, 16:01
          w związku z tym nie wiem, czy jest sens iść do ginekologa.
          • u-kochana Re: Co mi jest ?? 04.01.07, 16:56
            to nic, i tak pójdę- nie zaszkodzi przecież sie zbadać wink (rok temu miałam wypalaną nadżerkę)
            ostatnio byłam u gina we wrześniu, robilam cytologię i usg-też wyszło wszystko w porządku,ale teraz ine do innego gina. Zobaczy,my co ten mi powie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka