Dodaj do ulubionych

APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 17:57
Koniecznie napiszcie list – apel do Ministra Pracy i kopie do Prezydenta RP z
prośbą by proponowane zmiany skrócenia urlopu macierzyńskiego została
wprowadzona z kilkumiesięcznym opóźnieniem. Musimy protestować, bo to jedyna
szansa byśmy mogły posiedzieć z naszymi maleństwami pól roku. Napisałam krotki
tekst apelu. Skopujcie podpiszcie się wraz z waszymi mężami/ partnerami i
wyślijcie jak najszybciej. Ja dam to też naszym koleżankom. Im nas więcej tym
więcej szans.

MINISTERSTWO PRACY
Ul. Nowogrodzka 1/3/5
00-513 Warszawa

faks. 661 01 16

Sz. P. Aleksander Kwaśniewski
PREZYDENT RP
Krakowskie Przedmieście 48/50
00-071 Warszawa

faks. 6591109

ZWRACAM SIĘ Z OGROMNĄ PROŚBĄ O WYCOFANIE SIĘ Z PROJEKTU SKRÓCENIA URLOPU
MACIEŻYŃSKIEGO LUB CHOCIAŻ ODŁOŻENIE WPROWADZENIA GO O 6 MIESIECY. OBECNIE
JESTEM W CIĄŻY I NIE MAM MOŻLIWOŚCI PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO TEJ ZMIANY – TAKĄ SZANSĘ
MAJA INNI MAJĄ JESZCZE MOŻLIWOŚC DO KOŃCA ROKU KUPIĆ MIESZKANIE LUB ZAŁOŻYĆ
LOKATĘ W BANKU. MY TAKIEJ MOŻLIWOŚCI NIE MAMY – JESTEŚMY JUŻ W CIĄŻY, KTÓRĄ
PLANOWAŁYŚMY MAJĄC GWARANCJE DŁUŻSZEGO URLOPU MACIERZYŃSKIEGO. JAK MOŻNA NAS
POSTAWIC TAK Z DNIA NA DZIEŃ W TAKIEJ SYTUACJI. APELUJĘ BY ODŁOŻYC TERMIN
WPROWADZENIA TEJ ZMIANY DO SIERPNIA PRZYSZLEGO ROKU.

Tu podpis
Z adresem
Obserwuj wątek
    • Gość: agma Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: *.chello.pl 23.11.01, 19:11
      Prosciej i szybciej mozna internetem:
      Prezydent:
      www.prezydent.pl/poc/index.php3
      i Sejm:
      orka.sejm.gov.pl/ListydoS.nsf/RAZEM4?OpenForm

i uwaga na kopiowanie listu, wdarl sie tam (pewnie przypadkiem) blad
      ortograficzny - macierzynstwo przez "z". A w ogole najlepiej chyba wlasymi
      slowami...
      A.

• edyta Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO 23.11.01, 21:11
        Dziewczyny, to nie sa argumenty, ze ja nie wiedziałm, ze ja to , ze ja tamto.
        To trzeba by dobrze przemysleć. A swoja droga chamstwo oszczedzac na matkach,
        kiedy mamy taki niż!! W moim miescie w liceach uczy sie 14,5 tys dzieciaków. Za
        10 lat wejdą roczniki takie, ze będzie 2,5 tys dzieci w szkołach srednich!
        Wyliczono. Co wtedy ze szkołami, z nauczycielami? Czy ktos teraz o tym myśli?
        To ma byc polityka prorodzinna? te dłuzsze urlopy były jednak dla niektórych
        zachetą, bez dwóch zdań! Jak chcąc utrzymać wyłączne karmienie piersią pójsc do
        pracy po 3 miesiącach? Absurd, przeciez wiele osób dojeżdża i nie ma ich w domu
        duzo więcej niz 8 godzin. Kto zarobi na nianie? Nie każdy ma młodą babcię. Poza
        tym skończone świństwo to to, ze osobom prowadzącym działalnośc gospodarczą nie
        przysługuje urlop wychowawczy. Coraz więcej pracodawców nie daje umowy o pracę,
        tylko agencyjne, o dzieło, zlecenia, albo ma się własną. I bedzie coraz gorzej.
        uprawiam wolny zawód (czytaj - nie ma pracy, więc nie zarabiam, ale mąz wypruwa
        sobie zyły, żeby opłacic nasz ZUS) i po trzech miesiącach macierzyńskiego mam
        do wyboru - albo płacić składki i siedziec w domu, albo zawiesić działalnośc i
        stracic ciągłośc, świadczenia, wszystko. I co tu sie dziwić, ze kombinujemy
        lewe zwolnienia? Dlaczego kobiety nie majace umów o pracę cały czas pod tym
        wzgledem są dyskryminowane? Do tego ten skandal teraz, brak słów. Jak i do kogo
        uderzyć? Może przeczyta nas jakis przwnik z jajem? Polecamy się, Ed
        • Gość: Martyna Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 21:43
          Decyzje o dziecku odwlekalismy kilka lat (oboje jestesmy po 30-stce). Tesknilam
          za brzuszkiem gromnie, ale przenieslismy się do dużego miasta na studia.
          Dorabialismy się naszej kawalerki, która i tak splacimy dopiero za 5 lat. Oboje
          ciezko pracowalismy. Ja od 3 lat nie bylam na zwolnieniu. Oszczedzalam też
          urlop by moc jak najdluzej siedziec z dzieckiem. Ucieszylismy się gdy
          wprowadzono dluzsze urlopy, miedzy in. dzieki temu zdecydowalismy się na
          dziecko teraz.. Bardzo się ucieszylismy gdy po kilku miesiacach staran się
          udalo. Malenstwo rosnie i przyjdzie na swiat w (lub około) Wielkanoc. Niestety
          przyjdzie mi siedziec z nim 3,5 miesiaca plus 5 tyg urlopu. Dlaczego wlasnie
          teraz tak niespodziewanie wprowadzono te zmiane. Mój maz splaca z pensji
          kredyt. Zostaje mu ok. 1143 zl. Ja zarabiam 1500. Mialam te pieniadze dostawac
          do 6 miesiaca zycia dziecka. Mielismy tez powoli odkladac po 200-300 zl na
          opiekunke. Teraz bylabym szczesliwa gdybym dostawala chociaz polowe pensji
          bylebym mogla zostac z dzieckiem dopóki nie podrosnie. Nie zostawie 4
          miesiecznego niemowlaczka z obca (chocby najbardziej polecana kobieta) a
          zreszta za co – opiekunka w Warszawie bierze miesiecznie od 1200 – 1500 zl..
          Ale to nie o to chodzi – pieniadze tu nie sa najwazniejsze. W mojej firmie
          powiedziano mi, ze jeżeli pojde na wychowawczy (cieżko nam będzie, ale jakos z
          1143 zl we 3 wyzyjemy) to już nie mam co wracac do pracy.
          Jestem oburzona, postawiono mnie pod sciana i pozostawiono bez wyboru. Co to
          znaczy kobiety dla kobiety zostawic takiego malca wie tylko matka, ale czy
          matka nie jest kobieta w ciazy, dlaczego nam tuz przed meta odbiera się radosc
          cieszenia się z nagordy ( z cudu jakim jest taki malutki czlowiek). Mam fatalny
          nastroj i pomyslec, ze będę siedziala w domu tyle co matki, które urodza w
          grudniu. Czy tak powinno się nas traktowac??
          Przyszla mama z kopiacym brzuszkiem.
          Mój maz tez jest oburzony i przerazony!
          Ja wlasnie pisze, a wysle i poczta i faksem i mailem.
          • Gość: dina Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: 195.116.167.* 23.11.01, 23:21
            a ja nie wyślę. Bo ja chcę mieć pracę . Obecnie nikt mnie nie przyjmie w wieku
            produkcyjnym a na żadnym facecie żerowac nie będę, bo Mamusia mi wkładała do
            głowy, że kobieta powinna byc finansowo niezależna.Na razie nie bede miała
            dziecka, bo mnie na to nie stac . Chociaż bym chciała. Mam jedna zasadę :
            trzeba by twardym jak Dżon Wejn i pracować na siebie a nie żądać przywilejów.
            Bo nie jestem w końcu angielska królową, która ma prosto , łatwo i przyjemnie.I
            naprawdę nikomu nie jest łatwo.
            • Gość: Ania_z Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.01, 09:01
              Dina, zagadzam i nie zgadzam sie z Toba. Ja tez w ciazy nie jestem, ale co maja
              zrobic kobiety, ktore w niej sa. Jestem pewna, ze te ktore niezle zarabiaja,
              albo maja oszczednosci nie protestuja. Natomiast te ktore zaszly w ciazy majac
              pewnosc dluzszego urlopu, a skrocenie go stanowi dla nich problem finansowy sa
              wedlug mnie postawione w okropnej sytuacji. Sama jestem dzieckiem, kotre (w
              latach 70} zostalo oddane w rece babci w wieku 3,5 miesiaca. Mama do dzis mi
              opowiado jak bardzo jej bylo przykro, gdy mnie zostawial codziennie rano.
              Przeplakala niejeden wieczor z tego powodu. Tak jednak wtedy bylo, wiedziala,
              ze tak bedzie i tak czekali na mnie 5 lat. Jezeli np. spodziewasz sie urlopu np
              6 miesiecznego a dostajesz 3 miesiac3 to jednak jest nie fer!!! Mysle, ze gdyby
              SLD wspomnialo o tych zmianach przed wyborami czesc par nie zdecydowala by sie
              na dziecko. Dla niektorych zostawic maluszka jest duzym problemem - ja bym nie
              zostawila nawet z babcia. W mojej pracy jezeli bierzesz urlop wychowawczy to
              juz nie masz po co wracac, wiec po pol roku dziewczyny wracaly, ale ktora teraz
              wroci po 3,5 miesiacach? Ja na pewno odloże decyzje o dziecku z tego powodu, bo
              musze wrocic do pracy po macierzynskim tylko, ze ja moge sie juz na to
              przygotowac (zaoszczedzis kaske itd.), bo wiem jak bedzie - wiem, a moze sie
              łudze, bo jak dalej tak beda z nami postepowac to może skroca nagle z urlopu 3
              miesiecznego na miesiac. Jak sobie wtedy poradzisz? Wciaz samej?? Ja uczciwie
              place skladke na ZUS, nie choruje, nie oszukuje, wiec chyba cos sie mi i innym
              dziewczynom jednak nalezy. Czy mamy cicho siedziec i na wszystko sie
              godzic??????
            • Gość: kaja Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: 212.106.0.* 28.11.01, 10:22
              Argument, że po skróceniu urlopu macierzyńskiego pracodawcy chętniej przyjmą
              kobiety do pracy to największa obłuda jaką słyszałam. Dla pracodawcy nie
              stanowi różnicy 2,5 miesiąca więcej macierzyńskiego, ale kilka miesięcy ciąży w
              wielu przypadkach na zwolnieniach lekarskich i zagrożenie, że po macierzyńskim
              kobieta zdecyduje się na wychowawczy. Kiedy szukałam pracy kilka lat temu, gdy
              jeszcze macierzyński trwał 3 miesiące, też każdy pracodawca wolał przyjąć
              faceta, a mi zadawał pytanie, czy w najbliższym czasie nie będę chciała mieć
              dziecka. To nie chodzi o to, byśmy my miały pracę, ale o kasę dla budżetu - to
              wszystko. A nas politycy mają gdzieś - ich stać na to, by żony były na
              wychowawczych lub wynajmowały nianie i pomoce domowe. Dopóki w Polsce będzie
              tak duże bezrobocie i brak troski pracodawcy o pracownika (w jego - pracodawcy -
              interesie), to nawet skrócenie macierzyńskiego do 1 miesiąca nie zmieni
              sytuacji kobiet na rynku pracy.
              • Gość: Julka Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: 212.244.180.* 28.11.01, 14:01
                I TO JEST POLITYKA PRORODZINNA !!! - nie wiedziałyście o tym?! wszystko to ma
                nas "zachęcać" do posiadania dzieci - przyszłości narodu ! bo jest ujemny
                przyrost naturalny ! Cisną mi się zawsze w takich momentach na usta same
                brzydkie słowa, bo tych ładnych nie starcza, żeby wygłosić co o tym myślę.
                Jestem mamą malucha, którym od 15 mieś życia opiekowała sie babcia. I to nawet
                nie to, że pracodawca domagał sie mojego powrotu - po prostu nie starczało nam
                na rachunki, jedzenie itp. - bez szaleństw, po prostu była bieda i musiałam
                wrócić do pracy. Wariuję, jak słyszę wypowiedzi mamuś z kasą (lub bogatym
                mężem) jak to pięknie i wspaniale mieć kilkoro dzieci - zwłaszcza jak nie
                trzeba się nimi ani też domem samodzielnie zajmować, bo przyjdzie "gosposia"
                posprząta, ugotuje, przewinie, zabawi - taak, wtedy mozna sie "poświęcić"
                wychowywaniu dzieci, czasem też karierze...
                Jestem rozgoryczona...
          • alina1 Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO 04.12.01, 21:12
            Kobietom, które zaszły w ciążę w tym roku przysługuje urlop macierzyński na
            starych zasadach, tj tak jak w tym roku. Słyszałam taką wzmiankę w telewizji.
    • esther Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO 28.11.01, 14:15
      Ja niestety nie napisze.. tu w Anglii urlopy sa bardzo krotkie i wszyscy to
      akceptuja. Miedzy innymi dlatego kobiety maja o wiele lepsza sytuacje na rynku
      pracy, bo nikt nie obawia sie ze pani zniknie na dlugi czas. Kobiety albo
      decyduja sie na powrot do pracy po 3-miesiacach, albo zostaja w domu i sa
      utrzymywane przez ojca dziecka albop rodzine. Nikt nie powiedzial ze decyzja o
      dziecku jest latwa i ze cos nam sie tu od panstwa nalezy. To jest nasza
      osobista decyzja.
      Inna sprawa jest to, ze sporo ludzi pewne rzeczy sobie zaplanowalo, np
      oszczednosci, etc i taka nagla decyzja jest dla niektorych druzgocaca. I
      dlatego wlasnie do Polski na razie nie wroce. Tu w Anglii mam krotszy urlop,
      ale pracodawcy sa bardzo wyrozumiali, i sporo kobiet wraca do pracy na pol
      etatu albo pracuje z domu. I nikt nie zaskakuje NAGLYM zabieraniem ulg czy
      dodawaniem podatkow.
      Na pewno sporo przyszlych mam inaczej by do tego podchodzilo, gdyby o tej
      zmianie uprzedzano np od kilku lat.
      Pozdrawiam forumowiczki,
      Esther
      • Gość: Ania Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 15:16
        W ZADEN SPOSOB NIE MOGE POGODZIC SIE Z PROJEKTEM SKROCENIA URLOPU
        MACIERZYNSKIEGO.Czy nie uważacie, ze ta ustawa jest wprowadzana dla nas kobiet
        bedacych w ciazy post factum? Ja gdy wiosna zdecydowalam sie na dziecko NIKT
        NAWET NIE WSPOMINAL O TAKIEJ MOZLIWOSCI. Teraz zostały mi 2 miesiace do porodu
        i plakac mi sie chce gdy pomysle, ze bede z maluszkiem 2 miesiace ktorcej niz
        mamy z grudnia. One zaszly w ciaze tylko miesiac wczesniej. Dlaczego mnie sie
        stawia w takiej sytuacji? Musze wrocic do pracy, bo inaczej mnie wyleja i co to
        ma byc w porzadku. Gdybym o tym wiedziala odlozyla bym decyzje o ciazy na rok
        2003. Jak mozna nam tak zrobic????? Przeciez kobiety w ciazy nie powinny byc
        karane za stan Panstwa - czy my mozemy sie jakos przed tym zabezbieczyc.
        Prezydent powiedział, ze specjalnie podpisuje ustwe o opodatkowaniu
        oszczednosci wczesniej zeby ludzie zdarzyli sie na to przygotowac - CZY Z NASZA
        USTAWA BEDZIE ROWNIE DLUGO CZEKAL??? KOBIETOM W CIAZY POWINNOS SIE WPROWADZIC
        OKRES PRZEJSCIOWY TZN. URLOP Z 2000 ROKU!!!

Trzeba napisac o tym do mediow
        kobieta-p@agora.pl
        redakcja@wprost.pl
        listy@rzeczpospolita.pl

zapraszamy@radio.pl
        jedynka@radio.pl

widzowie@tvn.pl
        panorama@waw.tvp.pl
        wiadomosci@waw.tvp.pl
        feedback@tvp.pl
        dzial.kontaktow.z.widzami@tvp.pl

Podaje też za Alia adresy organizacji kobiecych, ktore w swoim statusie maja
        ROWNOSC SZANS (a chyba o tym nie ma mowy kiedy stawia sie nas kobiety bedace w
        ciazy przed faktem dokonanym i zmienia sie nasza sytuacje prawna post factum)
        skopjujcie adresy i wyslijcie zbiorczy apel.

Agencja Promocji Zawodowej Kobiet przy Międzynarodowym Stowarzyszeniu
        Pracowników Urzędów Zatrudnienia w Polsce
        apzk@apzk.com.pl

Amnesty Interenational
        amnesty@gdansk.sprint.pl

Centrum Praw Kobiet
        temida@medianet.com.pl

Federacja na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny
        federkob@waw.pdi.net

Fundacja Centrum Promocji Kobiet
        caw-cpk@free.ngo.pl

Fundacja Kobieca eFKa
        efka@efka.org.pl

Fundacja Masz Szansę
        zbgas@sokrates.unp.lublin.pl

Międzynarodowe Forum Kobiet
        elaw@sgh.waw.pl

Stowarzyszenie "Otwarte Drzwi"
        opendoor@free.ngo.pl

OŚKa - Ośrodek Informacji Środowisk Kobiecych
        oska@oska.org.pl

Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych i Twórczych
        Dobno@ift.uni.wroc.pl

Wierze, ze cos da sie zrobic. Ania (30 stycznia 02)

A komentujac to co napisala Esther - zawsze mozna bylo wrocic z macierzynskiego
        wczesniej - kobiety ktore to deklarowaly byly na lepszej pozycji u pracowawcow.
        Niesty moj nie bierze pod uwage zebym poszla na wychowawczy wtedy mnie zwolni.
        Nie wiem co mam zrobic. Szkoda, ze nie chcesz sie za mnie i innymi wstawic.

• Gość: ciezarna Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: 213.77.91.* 30.11.01, 14:30
          Właśnie się dowiedziałam, że 4 GRUDNIA maja rozważac w sejmie nowelizacje
          kodeksu pracy, gdzie postulują skrocenie macierzynskiego. W takim razie ma sens
          pisanie do posłów ( www.urlop2.republika.pl/ )
          - zostało kilka dni i im wiecej dostana teraz protestów tym wieksze nasze
          szanse - wiedzicie sami udalo sie cos wywalczyc w sprawie opodatkowania lokat,
          wiec jest nadzieja, ze dla nas - cieżarówek pozostawia urlop 26 tyg, albo
          chociaż zaproponuja urlop w wymiarze z roku 2000.

Piszcie tez do Ministra Pracy - J. Hausnera ( e-mail: BIP@mpips.gov.pl ).
          • Gość: Dorota Re: APEL W SPRAWIE URLOPU - macie jeszcze szanse IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 09:43

Dzisiaj w wiadomościach ekonomicznych podali, że vat na materiały budowlane
            także zostanie wprowadzony od kwietnia 2002, a nie od 1 stycznia 2002. Jest
            więc nadzieja i dla was. Sama byłam na urlopie 3 lata temu i wiem co to znaczy
            powrót do pracy po 16 tygodniach. Cieszyłam się wiec, że moja siostra (która
            będzie rodzić w przyszłym roku) będzie mogła więcej czasu spędzić ze swoim
            dzieckiem. Nie tylko ona się zmartwiła tą (bezsensowną) zmiana, ale wszyscy, a
            ja i mam w szczególności. Rozumiem, wiec co czujecie i dołączyłam się tzn.
            napisałam do Prezydenta i innych.
            Trzymam kciuki by się udało. Dorota
        • alina1 Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO 04.12.01, 21:14
          Według tego co słyszałam w telewizji, kobiety będące już w ciąży będą miały
          dłuższy urlop /tak jak w tym roku/.
          • edyta Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO 04.12.01, 21:19
            Niestety, tylko te, które już sa na urlopie. Zgroza
      • Gość: fi Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.01, 01:00
        Czy w Angli trzyosobowa, przecietna rodzina jest w stanie utrzymac sie z jednej
        pensji? Mam na myśli przyzwoite bytowanie, opłaty, ubrania, jedzenie, kino,
        ksiązki itp. W Polsce za przecietną wyplatę trudno wyżyć, wystarcza zwykle na
        opłaty i podstawowe jedzene. Dlatego tak płaczemy za tymi 10 tygodniami
        macierzyńskiego, są to AŻ DWIE WYPŁATY KOBIETY MNIEJ, które w większośc domów
        zostały juz dokładie rozplanowane. I to jest najgorszym chamstwem, ale z tym
        zgadzają się wszyscy. Odbiera się nam możliwość planowania, decydowania bo na
        zmiany jest już chyba za późno. Mam na myśli kobiety, które już są w ciąży i
        planowały ją z myślą o dłuzszym urlopie. Lokatę w banku można założyć lub też
        nie, nowe mieszkanie kupić bądź nie a w ciązy po prostu się już jest.
        Wyobrażam sobie teraz ile kobiet bedzie usiłowało przyspieszyć poród by się
        załapać na 26 tygodniowy...
        • Gość: algo Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: 212.69.75.* 02.12.01, 17:20
          Nie mam dzieci i nie jestem w ciąży. Ale wydaje mi się, że - z punktu widzenia
          dziecka - 3 miesiące czy 6 to i tak za krótko.
          Zgadzam się, że mydlą nam oczy głupotami w stylu "zrównanie szans na rynku
          pracy". Absolutnie nie widzę związku. O wiele lepszy moim zdaniem był projekt
          podzielenia urlopu macierzyńskiego między matkę i ojca. Dzięki temu dziecko
          miałoby przez dłuższy czas przy sobie jedno z rodziców, oboje mieliby równy
          udzial w wychowywaniu i troszczeniu się o malucha, a szanse na rynku pracy
          byłyby faktycznie - ciut ciut - wyrównane. Bo w takim wypadku młody (i np.
          żonaty) mężczyzna TEŻ ni stąd ni zowąd mógłby poinformować pracodawcę, że
          spodziewa się smile dziecka, co oznacza, że wkrótce na kilka miesięcy zniknie z
          firmy. Może wtedy również mężczyznom zadawanoby żenujące pytania: czy ma pan
          dzieci, czy planuje pan... itd. A poza tym kobieta przestałaby - również w
          oczach własnego męża - być jedyną osobą, na któej spoczywa odpowiedzialność za
          dziecko. Widziałbym w takim rozwiązaniu same plusy.

A jeśli chodzi o listy do posłów czy prezydenta - myślę, że warto. Ale albo
          własnymi słowami, albo tekst z początku tego wątku powinien być napisany
          ponownie, bo mam wrażenie, że powstał pod wpływem emocji: oprócz owego
          wspomnianego już błędu ortograficznego są tam także zagadki stylistyczne smile)
          Pozdrawiam.
    • Gość: Bożena Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 03.12.01, 10:51
      To faktycznie po prostu chamstwo w ostatniej chwoli brać się za porządki w
      budżecie i zmieniać m.in prawa do 26 tygodni urlopu macierzynskiego. Ja mam
      dowje dzieci, z jednym siedziałam 16 tygodni + 4 tygodnie urlopu
      wypoczynkowego. Drugie dziecko ordziło się dwa tygodnie za wczesnie i
      przysługiwało mi tylko 20 tygodni + około 6 wypoczynkowego. Drugie dziecko było
      właśnie planowane na te 26 tygodni ale bardzo wcześnie chciało przyjść na świat.
      Uważam, że teraz jest idealnie 26 tygodni + kilka zaoszczedzonych dni z uropou
      wypoczynkowego. Ja nie korzystałam z urlopu wychowawczego, ale przyznam, że za
      drugim razem wróciłam do pracy gdy mała miała 7 miesięcy miałam o niebo większy
      komfort niż za pierwszym razem. Gdybym jeszcze miała więćej o te sześć
      tygodni..Dziecko w wieku około 8-9 miesięcy jest na tyle duże, że można się
      pokusić o spokojny powrót do pracy. Ma już "wyrobione" godziny w których je,
      śpi , chodzi na spacerek. Je już zupki, deserki pije soczki a karmić można
      piersią przed wyjściem do pracy, po przyjsciu wieczorem w nocy. Ja to
      przerabiałam dwukrotnie i daliśmy sobie radę. Przyznam się, że w pracy
      skorzystałam i nadal cześciowo korzystam z prawa kobiet z dziećmi do 4 lat i
      nie wyjeżdżam w delegacje a także nie mam nadgodzin.
      Myślę, że te 26 tygodni dużo dałao nam jako społeczeństwu. Bardzo dużo oiich
      koleżanek uridziło i skorzystało z tego parwa albo jeszce korzysta. Są to druie
      dzieci.
      A teraz wszystko chcą zabrac ????
      Po prostu chamstwo, chociaż szczerze mówiąc niczego się nie spodziewałam po
      SLD.
      Jedyna nadzieja, że nowe prawo nie zacznie działac tak od razu t.j. od
      1.01.2002 r.
      Pisze list do Prezydenta i do Sejmu. Jestem z Wami, dziewczyny.
      Nie planuje więcej dzieci, ale uważam, że to co w tej chwili jest to chyba
      najbardziej optymalne rozwiązanie.
    • edyta Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO 03.12.01, 17:07
      Dziewczyny, wysłalam wszędzie, gdzie się dało, ale też czytałam tekst nowej
      ustawy - nie mamy szans. Żadnych. Ustawa wejdzie w życie 1.01.2002 i ma nas
      zbliżyć do unii - po prostu tam tak jest. Jutro więc klamka zapadnie i
      większość z nas dostanie po kieszeni. Mało tego - to jest ustawa, która uderza
      najbardziej w nasze dzieci. Taka polityka nazywana jest przez SLD prorodzinną.
      pozdrowienia, uszy do góry mimo wszystko, Ed
      • Gość: cieżarna Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: 213.77.91.* 05.12.01, 09:46
        Nie można tak mowic. Szanse mamy zawsze - tzn. dopóki nie zatwierdza tej
        nowelizacji. Jeżeli dostana wiele protestow to zaczna sie zastanawiać,
        szczegolnie ci ktorzy wpadli na taki pomysl - organizacje kobiece SLD i UP. Te
        kobiety podobno walcza o zrownanie szans kobiet i mezczyzn. Tylko jak ja bede
        konkurowac z kolegami, skoro bede musiala zostawic 3-4 miesieczne niemowle z
        opiekunka. Trudno mi bedzie nie myslec o nim, trudno mi bedzie zaangażowac sie
        w trudne zadania, a jeszcze bede musiala latac i odciagac pokarm. Moja kolzanka
        teraz zostawia 6,5 miesieczna coreczke i ona w ogole nie chce jesc z butelki.
        Moje dziecko bedzie musialo sie przyzwyczaic do niej o 3 miesiace wczesniej.
        Gdybym wiedziala, ze bede miala skrocony urlop macierzynski to bym poczekala
        jeszcze troche - zaoszczedzila sobie urlop wypoczynkowy, a teraz stawia sie
        mnie przed faktem i ja nie moge w żaden sposob sie do tego przygotowac. Czy to
        jest uczciwe? Starym urlopem powinny byc objete wszystkie kobiety, ktore juz sa
        w ciazy, a nie tylko te, ktore przejda przed 31.12.01 na macierzynski. Jaka
        jest roznica miedzy dziecmi z 1 stycznia a tymi z konca grudnia????
        Naprawde Nie wiem jak zwiąże koniec z koncem w przyszlym roku. Oby poslowie
        uslyszeli nasze wolanie i zmienili ta ustawe.Teraz beda pracowac w komisjach,
        wiec wciaż jest nadzieja.
    • Gość: Lo Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO IP: *.cst.tpsa.pl 05.12.01, 13:24
      Dla tych dziewczyn, które są już w zaawasowanej ciązy jest pewna szansa. W
      ostatnim miesiącu ciązy mogą nie brać zwolnienia lekarskiego ale zacząć
      korzystać już z urlopu macierzyńskiego. Jeżeli zaczną jeszcze w tym roku, to
      będzie im przysługiwał długi urlop. Najlepiej zacząć korzystać pod sam koniec
      grudnia - więcej zostanie na czas po porodzie( ale nawet jeśli wykorzysta się
      cały miesiąc to i tak się opłaca) Rozumiem, że to nie pomoże wszystkim
      dziewczynom, które już są w ciąży, ale może chociaż kilku. Pozdrawiam przyszłe
      mamusie.
      • alina1 Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO 28.12.01, 23:05
        Te panie, które są już na urlopie i te które są już w ciąży dostaną urlop na
        starych zasadach, właśnie czytam tą nową ustawę. Ja i tak wróciłabym wcześniej
        do pracy bo za długi okres nieobecności to po prostu brak pracy.
        • Gość: Alik treść ustawy IP: *.szydlowiec.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 12:49
          chciałabym prosić osoby, które mają dostęp do nowej ustawy o urlopach
          macierzyńskich o podanie nr Dziennika Ustaw w którym się ukazała lub odesłanie
          do miejsca gdzie można ją przeczytać.
          ps. słyszałam, że osoby które zaszły w ciążę przed wejściem w życie nowelizacji
          ustawy mogą składać wnioski do pracodawcy o przedłużenie urlopu macierzyńskiego
          do wymiaru obowiązującego w roku 2001 !?
          czy to jest jednak prawda ?! chciałabym sprawdzić to czytając ustawę...
          Dzięki za pomoc
          • alina1 Re: treść ustawy 02.01.02, 18:47
            Mam ten fragment ustawy z "Gazety Prawnej", obiecuję jutro wziąść ją z pracy i
            przepisać tu dokładnie.
            • Gość: Alik Re: treść ustawy IP: *.szydlowiec.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 13:31
              fajnie, czekamy, a może w tym artykule podają nr Dz. U., wtedy mogłybyśmy
              ściągnąć z internetu pełną treść ustawy bez przepisywania smile
              pozdrawiam,
              • Gość: kaja Re: treść ustawy IP: 212.106.0.* 04.01.02, 15:02
                Treść ustawy znajdziesz pod adresem internetowym: www.sejm.gov.pl ,
                wybierasz "prace Sejmu", później w punkcie Proces legislacyjny
                wybierasz: "Ustawy uchwalone przez Sejm w latach: 2001/IV kad." Wyświetli się
                tabela z ustawami, pod pozycją 31 znajdziesz druk nr 65 dotyczący zmiany
                kodeksu pracy - tam znajdziesz zmiany dotyczące urlopu macierzyńskiego. Zmiany
                w zasiłkach porodowych są w którejś wcześniej podanej w tabeli ustawie, ale to
                już chyba sama dasz sobie radę z odszukaniem. Powodzenia. Kaja
                • Gość: Alik Re: treść ustawy IP: *.szydlowiec.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 08:38
                  Dzięki, znalazłam i okazało się, ponieważ byłam już w ciąży przed wejściem w
                  życie ustawy będę mogła skorzystać z urlopu macierzyńskiego w wymiarze jak
                  przed wejciem w życie nowej ustawy po złożeniu pisemnego wniosku do pracodawcy.
                  Jest on obowiązany udzielić mi urlopu w wyższym wymiarze. smile
                  • Gość: kaja Re: treść ustawy IP: 212.106.0.* 07.01.02, 09:22
                    A czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na 2 pytania:
                    1. od kiedy ustawa wchodzi w życie (wnioskuję, że w ciąży trzeba być przed
                    wejściem w życie ustawy);
                    2. w jakim terminie trzeba złożyć podanie do pracodawcy: w chwili gdy chcemy
                    uzyskać urlop (tuż przed rozwiązaniem), czy do chwili wejścia w życie ustawy. A
                    jeśli do chwili wejścia w życie ustawy, to co mają zrobić dziewczyny w
                    pierwszych tygodniach ciąży, które jeszcze nie mają żadnego zaświadczenia od
                    lekarza?
                    • Gość: omega Re: treść ustawy IP: *.szydlowiec.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 08:57
                      1. z tego co słyszałam w telewizji ustawa weszła w życie z dniem 01.01.2002 r.
                      2.Myślę, że nie powinno się odkładać zmiany złożenia wniosku do ostatniej chwili,
                      różnie może się zdażyć (np. wcześniejszy poród), a w momencie gdy pracownica nie
                      złoży wniosku przed rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego to będzie jej
                      przysługiwał w wymiarze wg nowej ustawy.
                      Nie mam 100% pewności (trzeba będzie się upewnić) ale kobieta, która zaszła w
                      ciążę w grudniu 2001, (nawet pod koniec) może poprosić lekarza ginekologa o
                      wydanie zaświadczenia od kiedy była w ciąży... to przecież lekarz dokładnie
                      ustali podczas badania USG, myślę, że nie będzie z tym problemów.
                      Przecież nie każda kobieta od razu wie, że jest w ciąży, czasami dowiaduje się o
                      tym w pierwszym, drugim miesiącu, nie można przecież odbierać takim kobietom
                      prawa do skorzystania z ustawy, która ją obejmuje, to byłoby bandyckie...
                      • Gość: kaja Re: treść ustawy IP: 212.106.0.* 08.01.02, 10:03
                        Wbrew temu, co mówiły media, w ustawie zapisano, że wchodzi w życie 14 dni po
                        ogłoszeniu. Prezydent podpisał ją 30 grudnia (niedziela), więc opublikowano ją
                        prawdopodobnie 31 grudnia (poniedziałek) (niestety nie mam jeszcze dostępu do
                        tego dziennika ustaw). Wtedy wchodziłaby w życie dopiero 14 stycznia!!! Czy
                        ktoś mógłby to sprawdzić, przemyśleć i napisać, czy mam rację?
                        • Gość: alina1 Re: treść ustawy IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 16:38
                          Nowelizacja ustawy z 21 XII 2001- Sejm nie zgodził się by prawo do dłuższego
                          urlopu automatycznie przysługiwało kobiecie w dniu wejścia ustawy. Aby
                          skorzystać z dłuższego urlopu, trzeba wystąpić do pracodawcy z odpowiednim
                          wnioskiem. Wniosek ten pracodawca będzie zobowiązany uwzględnić.
                          Ustawa czeka na podpis prezydenta.
                          To wszystko co znalazłam w "Gazecie Prawnej" z dnia 24-27 XII 2001
                        • Gość: alina1 Re: treść ustawy IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 16:40
                          Skoro prezydent ją podpisał to za tydzień powinna pojawić się w prasie, będę
                          pilnie śledziła "Gazetę Prawną".
    • alina1 Re: APEL W SPRAWIE URLOPU MACIERZYNSKIEGO 08.01.02, 19:15
      Tekst ustawy ustalony ostatecznie po rozpatrzeniu poprawek Senatu

USTAWA
      z dnia 21 grudnia 2001 r.

o zmianie ustawy - Kodeks pracy

Art. 1.
      W ustawie z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz.U. z 1998 r. Nr 21, poz.
      94, Nr 106, poz. 668 i Nr 113, poz. 717, z 1999 r. Nr 99, poz. 1152, z 2000 r.
      Nr 19, poz. 239, Nr 43, poz. 489, Nr 107, poz. 1127 i Nr 120, poz. 1268 oraz z
      2001 r. Nr 11, poz. 84, Nr 28, poz. 301, Nr 52, poz. 538, Nr 99, poz. 1075, Nr
      111, poz. 1194, Nr 123, poz. 1354 i Nr 128, poz. 1405) wprowadza się następujące
      zmiany:
      1) w art. 47 w zdaniu drugim po wyrazach "dotyczy to także przypadku, gdy"
      dodaje się wyrazy "rozwiązano umowę o pracę z pracownikiem - ojcem
      wychowującym dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego albo
      gdy";
      2) w art. 50 w § 5 w zdaniu pierwszym po wyrazach "urlopu macierzyńskiego"
      dodaje się przecinek i wyrazy "albo pracownikowi - ojcu wychowującemu dziecko
      w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego";
      3) w art. 57 w § 2 po wyrazach "dotyczy to także przypadku, gdy" dodaje się
      wyrazy "rozwiązano umowę o pracę z pracownikiem - ojcem wychowującym dziecko
      w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego albo gdy";
      4) w art. 163 w § 3 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje wyrazy "dotyczy to
      także pracownika - ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu
      macierzyńskiego.";
      5) w art. 177 po § 4 dodaje się § 5 w brzmieniu:
      "§ 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika - ojca
      wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.";
      6) art. 180 otrzymuje brzmienie:
      "Art. 180. § 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:
      1) 16 tygodni przy pierwszym porodzie,
      2) 18 tygodni przy każdym następnym porodzie,
      3) 26 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy
      jednym porodzie.
      § 2. Pracownicy, która wychowuje dziecko przysposobione, przysługuje
      urlop macierzyński w wymiarze 18 tygodni również przy pierwszym
      porodzie.
      § 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed
      przewidywaną datą porodu.
      § 4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed
      porodem aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1 i 2.
      § 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni
      urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części
      tego urlopu; w takim przypadku niewykorzystanej części urlopu
      macierzyńskiego udziela się pracownikowi - ojcu wychowującemu
      dziecko, na jego pisemny wniosek.
      § 6. Pracownica zgłasza pracodawcy pisemny wniosek w sprawie rezygnacji
      z części urlopu macierzyńskiego, najpóźniej na 7 dni przed
      przystąpieniem do pracy; do wniosku dołącza się zaświadczenie
      pracodawcy zatrudniającego pracownika - ojca wychowującego dziecko,
      potwierdzające termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez
      pracownika, wskazany w jego wniosku o udzielenie urlopu,
      przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu
      macierzyńskiego przez pracownicę.
      § 7. W razie zgonu pracownicy w czasie urlopu macierzyńskiego,
      pracownikowi - ojcu wychowującemu dziecko przysługuje prawo do nie
      wykorzystanej części tego urlopu.";
      7) po art. 180 dodaje się art. 1801 w brzmieniu:
      "Art. 1801. § 1. W razie urodzenia martwego dziecka lub zgonu dziecka przed
      upływem 8 tygodni życia, pracownicy przysługuje urlop macierzyński
      w wymiarze 8 tygodni po porodzie, nie krócej jednak niż przez
      okres 7 dni od dnia zgonu dziecka. Pracownicy, która urodziła
      więcej niż jedno dziecko przy jednym porodzie, przysługuje w takim
      przypadku urlop macierzyński w wymiarze stosownym do liczby dzieci
      pozostałych przy życiu.
      § 2. W razie zgonu dziecka po upływie 8 tygodni życia, pracownica
      zachowuje prawo do urlopu macierzyńskiego przez okres 7 dni od dnia
      zgonu dziecka. Przepis § 1 zdanie drugie stosuje się.";
      8) art. 183 otrzymuje brzmienie:
      "Art. 183. § 1. Pracownica, która przyjęła dziecko na wychowanie i wystąpiła
      do sądu opiekuńczego z wnioskiem o wszczęcie postępowania w
      sprawie przysposobienia dziecka, ma prawo do 16 tygodni urlopu na
      warunkach urlopu macierzyńskiego, nie dłużej jednak niż do
      ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia. Przepisy art. 180 § 5 -
      7 stosuje się odpowiednio.
      § 2. Jeżeli pracownica, o której mowa w § 1, przyjęła dziecko w wieku do
      jednego roku, ma prawo do 8 tygodni urlopu na warunkach urlopu
      macierzyńskiego.
      § 3. Przepis § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do pracownika.";
      9) w art. 184 skreśla się wyraz "pracownicy";
      10) w art. 1891:
      a) § 2 otrzymuje brzmienie:
      "§ 2. Przepisy art. 180 § 2 i art. 183 § 1 i 2 stosuje się także do
      pracownicy, która przyjęła dziecko na wychowanie jako rodzina
      zastępcza. Przepisy art. 180 § 5-7 stosuje się odpowiednio.",
      b) po § 2 dodaje się § 3 i 4 w brzmieniu:
      "§ 3. Przepisy art. 183 § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do pracownika.
      § 4. Przepisy § 2 i 3 nie dotyczą rodziny zastępczej pełniącej zadania
      pogotowia rodzinnego.".

Art. 2.
      1. Pracownica oraz pracownik - ojciec dziecka wychowujący dziecko, korzystający
      z urlopu macierzyńskiego w dniu wejścia ustawy w życie, zachowują prawo do
      tego urlopu w wymiarze:
      1) 26 tygodni przy pierwszym i każdym następnym porodzie,
      2) 39 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym
      porodzie.
      2. Pracownica korzystająca w dniu wejścia ustawy w życie z urlopu
      przewidzianego w art. 183 Kodeksu pracy zachowuje prawo do tego urlopu w
      wymiarze:
      1) 22 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy
      życia,
      2) 35 tygodni, w przypadku jednoczesnego przyjęcia na wychowanie więcej niż
      jednego dziecka i wystąpienia do sądu opiekuńczego z wnioskiem o wszczęcie
      postępowania w sprawie ich przysposobienia, nie dłużej jednak niż do
      ukończenia przez każde z dzieci 12 miesięcy życia.
      3. Pracownica będąca w ciąży w dniu wejścia ustawy w życie może wystąpić do
      pracodawcy z wnioskiem o udzielenie jej urlopu macierzyńskiego w wymiarze
      określonym w ust. 1. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek
      pracownicy.

Art. 3.
      Przepisy art. 2 stosuje się również do ubezpieczonych niebędących pracownikami.

Art. 4.
      Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka