IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 11:10
wiem że był temat ten wałkowany i wiem że podsuniecie mi watki albo
wyszukiwarkę ale każdy przypadek jest inny więc pytam
mam stwierdzona anemie i dziś wykupuję hemofer p, ale czy to właśnie przez tą
anemię mam prawo czuć się ciągle zmęczona, ospała, mam bóle głowy, zawroty,
szybko się męczę?
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: anemia 11.04.07, 11:14
      wiem że podsuniecie mi watki albo
      > wyszukiwarkę ale każdy przypadek jest inny więc pytam

ale istnieje wspólny mianownik
      wpisz do googla "anemia, objawy" i będziesz miała zestaw podstawowy
    • Gość: essi Re: anemia IP: *.devs.futuro.pl 11.04.07, 11:42
      te objawy,które opisałaś jak najbardziej pasują o obrazu anemii,oprócz tego
      może wystąpic bladość skóry i błon śluzowych,wypadanie włosów,łamliwoość
      paznokci.
      Hemofer powinien pomócsmile
      • Gość: anemiczka Re: anemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 11:43
        bardzo dziękuję za odp., i rzeczywiście te dodane przez Ciebie również
        posiadamwink, dziękuję serdecznie
    • dorotakatarzyna Re: anemia 11.04.07, 11:45
      Cześć, tu druga anemiczka smile
      Właśnie tak się czułam - zmęczenie, zawroty głowy, niechęć do jakiegokolwiek
      wysiłku. Zupełnie przypadkiem zrobiłam badania, no i wyszła anemia - gigant.
      Brałam przez kilka miesięcy Sorbifer, dopiero po jakimś miesiącu zaczęłam się
      lepiej czuć. U mnie to wszystko było skutkiem obfitych miesiączek. I znowu
      zaczynam się gorzej czuć, chyba się wybiorę na badania...
      • Gość: giss-ell Re: anemia IP: *.tvtom.pl 11.04.07, 13:05
        <Zupełnie przypadkiem zrobiłam badania, no i wyszła anemia - gigant

Hehe, to tak jak u mnie smile
        Gdy przyszłam do lekarki z wynikami to się za głowę chwyciła gdy je zobaczyła,
        bąknęła że są to "przyśmiertne wyniki", dziwiła się że jestem w stanie chodzic
        i wypisała mi skierowanie do szpitala, gdzie zaraz poszłam i mnie przyjęli.
        Dodam, iz wtedy w szpitalu był strajk i przyjmowali tylko najciężej chorych.
        Tak więc baaardzo niskie wyniki morfologii krwi są stanem wysoce niepokojącym.

A do zrobienia sobie badania krwi skłoniła mnie wyjatkowo kiepska kondycja (tak
        wtedy sadziłam). Wejście po schodach na drugie pietro powodowało drżenie nóg,
        szybsze bicie serca, mroczki przed oczami i zawroty głowy. Przebiegnięcie 50
        metrów, chodzenie po terenie wznoszącym sie - to samo. Doszłam do wniosku, że
        cos musi być nie tak. No i oczywiscie trupia bladość. To były główne objawy
        anemii u mnie.

Ważne jest stwierdzenie przyczyny anemii. U mnie to było złe odzywianie się -
        katastrofalnie niski poziom żelaza. Było to dla mnie o tyle dziwne, iż nigdy w
        życiu sie nie odchudzałam i nie miałam niedowagi (BMI 21-22). No ale lata
        objadania sie słodyczami i innym śmieciowym jedzeniem zrobiły swoje. Po wyjściu
        ze szpitala zmieniłam dietę, i od tamtej pory z hemoglobiną wszystko w porządku.

• Gość: Opti Re: anemia IP: 195.136.176.* 11.04.07, 13:33
          Gość portalu: giss-ell napisał(a):

> No ale lata objadania sie słodyczami i innym śmieciowym jedzeniem zrobiły
          > swoje. Po wyjściu ze szpitala zmieniłam dietę

Słuszna i bardzo ważna uwaga!

Anemii można się łatwo pozbyć jedząc odpowiednie ilości jajek (szczególnie
          żółtka), mięsa, wątróbki, etc. i eliminując z diety "śmiecie" typu słodycze,
          chleb, zbyt duże ilości owoców (zawierają jeden z najgorszych cukrów prostych -
          fruktozę), etc.
          • Gość: 777777777 Re: anemia IP: *.tpnet.pl 11.04.07, 13:45
            Spieprzaj natrecie z tym zywieniem optymalnym!!!!!!!!!!!!
            Na kazdym watku musisz sie wpisywac?
            • Gość: ari Re: anemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 15:04
              Na mnie świetnie działał Hemofer F. Sam Hemofer był nieskuteczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka