Dodaj do ulubionych

Czy mammografia musi być tak bolesna???

18.05.07, 18:55
Moja mama prosiła, żeby się o to zapytać, więc pytam w jej imieniu.
Mama była dzisiaj na mammografii (dostała zaproszenie na badanie) i po wyjściu
powiedziała, że już rozumie, dlaczego kobiety nie chcą się zgłaszać. Mama jest
ostatnią osobą, jaką bym podejrzewała o histerię i wyolbrzymianie takich
spraw, więc sama byłam straszliwie zaskoczona.
Podobno było to tak straszliwie bolesne, że mama ledwo wyszła ze szpitala.
Kiedy zwróciła uwagę osobie robiącej badanie, ta odpowiedziała, że "w Stanach
Zjednoczonych to kobiety mdleją" i że to normalne. Niemalże zmiażdżyła mamie
piersi, mama w pewnym momencie zaczęła prawie krzyczeć z bólu i ze strachu, że
pierś jej pęknie!
Mama była już kiedyś na mammografii i mówi, że było to po prostu normalne
badanie. Kiedy powiedziała to tamtej osobie, ta odparła, że teraz są "lepsze"
aparaty.
Czy teraz mammografia naprawdę tak wygląda, czy po prostu osoba
przeprowadzająca badanie była jakaś nienormalna?
Obserwuj wątek
    • shady27 Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 19:01
      ponoc wlasnie to boli....potwornie i dlatego w zyciu na mammografie nie pojde. Wiem, wiem narazm sie na niewykrycie ewentualnego raka ale jest jeszcze usg piersi, totalnie bezbolesne
      • agastrusia Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 20:54
        Tylko że przy większych piersiach usg jest nieskuteczne.
    • lena99 Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 19:13
      Byłam na mammografii tydzień temu i bałam się, bo nasłuchałam się wcześniej
      opowieści o strasznym bólu. I szczerze powiem, że wcale nie było źle. Owszem,
      nie jest to przyjemne, ale bez przesady, wcale jakoś bardzo nie boli. Poza tym
      to jest tylko chwilka, kiedy pierś jest przyciśnięta, naprawdę da się przeżyć
      bez traumy na przyszłość.

Być może Twojej mamie badanie robiła jakaś "dziwna" osoba.

Albo może ja jestem dziwna, bo podobnie nasłuchałam się opowieśći nt. testu na
      glukozę w ciąży i byłam bardzo zaskoczona, że nie jest on taki obrzydliwy jak
      słyszałamwink
      • dirgone Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 19:18
        No własnie mama się niczego nie nasłuchała i szła na luzaka jak na zwyczajne
        badanie (bo pamiętała poprzednią mammografię). I naprawdę, nie jest osobą, która
        przesadza jeśli chodzi o ból, wręcz przeciwnie (ma kilka bardzo bolesnych i
        nieprzyjemnych schorzeń i nigdy się nie skarży).
        A tam po prostu myślała, że padnie z bólu i że pierś jej eksploduje!
        • babka71 Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 19:27
          Niech mama napiszę do Jolanty Kwaśniewskiej, bez urazy, ale podobno fundacja
          Jolki K. robi, to bezboleśnie..inne gwiazdy to robiły i jakoś nie narzekają??
          • rita75 Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 20:22
            podobno fundacja
            > Jolki K. robi, to bezboleśnie.

babka, co ty bredzisz?
            • syriana Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 20:55
              > babka, co ty bredzisz?

hehe
              taka już uroda Babki wink
        • melmire Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 20:19
          No to sama masz odpowiedz, poprzednia mammografia twojej mamy nie byla tak
          bolesna, wiec bolesna byc nie musi.
          Mysle ze wiele zalezy od budowy piersi, od momentu cyklu i od ewentualnych zmian
          w piersiach.
          • agastrusia Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 21:07
            melmire napisała:

> Mysle ze wiele zalezy od budowy piersi, od momentu cyklu i od ewentualnych zmia
            > n
            > w piersiach.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO BADANIA
            Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania,, jednakże zaleca się,, aby badanie
            to przeprowadzać w I fazie cyklu miesiączkowego.

MOŻLIWE POWIKŁANIA PO BADANIU
            Bóle sutka, krwiak podskórny.

Przede mną też jest to badanie uncertain
            • melmire Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 21:11
              Ja raz bylam, i nie mam jakichs tramuatycznych wspomnien, wiadomo ze jak
              sciskaja piersi to nie jest to przyjemne, ale jakos to mna nie wstrzasnelo, wiec
              widac nie bolalo az tak.
    • ykke Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 20:16
      Badanie jest bardziej/bardzo bolesne dla kobiet o gruczołowym utkaniu piersi.
      Czyli im wieksze "nalesniki"(wybaczcie) tym mniej boli.
      • lena99 Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 20:59
        No to mnie podsumowałaś tongue_out
      • saraanna Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 18.05.07, 21:05
        Oj boli.Mialam zamiar profilaktycznie robic badanie co roku,ale po pierwszym
        badaniu mi przeszlo.Myslalam ,ze mi cycki zmiazdzy a mam dosyc spore,buzie
        darlam bo myslalam ze maszyna sie zaciela,to takie uczucie jakby cycka w imadlo
        wlozyc.Nie wyobrazam sobie kobiet z malymi piersiami jak robia to badanie.
    • monia145 No to pięknie.. 18.05.07, 21:08
      .....bo ja dostałam zaproszenie właśnie na mammografię..a biust u mnie niezbyt
      dużywinkPPPP
      • saraanna Re: No to pięknie.. 18.05.07, 21:11
        Tylko nie idz przed miesiaczka albo w trakcie jajeczkowania ,bo wtedy piersi sa
        bardziej bolesne,ja bylam przed miesiaczka i moze dlatego tak bolalo.
    • edytkus Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 19.05.07, 02:35
      Ja bylam dwa razy (raz w Polsce i raz w USA) i mile to nie bylo ale bardzo bolesne tez nie.

>Kiedy zwróciła uwagę osobie robiącej badanie, ta odpowiedziała, że "w Stanach
      > Zjednoczonych to kobiety mdleją" i że to normalne.

akurat w USA liczba kobiet ktore poddaja sie mammografii drastycznie spada, dzisiaj nawet w prasie
      przeczytalam list czytelniczki ze to ze wzgledu na bolesnosc badania i gdyby to mezczyzni musieli
      przechodzic na pewno juz by wynaleziono cos bezbolesnego wink
      • bozenka12 Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 19.05.07, 04:03
        Mam male i wrazliwe piersi. Mamografia mnie bolala. Ale nie tak zeby krzyczec i
        plakac. Dalo sie przezyc no i trwa to tylko pare sekund. Gdybym musiala
        jeszcze raz isc, poszlabym.
    • Gość: ma~tylda Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? IP: *.vbc.pl 04.12.13, 13:09
      Robiłam mammografię wczoraj, pierwszy raz w życiu. Mam dość wysoki próg bólu – a zwyczajnie się popłakałam sad Pani obsługująca maszynę (miła i kompetentna) powiedziała, że jedna pacjentka na sto tak boleśnie odczuwa to badanie. Chyba będę prosić o skierowanie na usg następnym razem. Mądrzy ludzie, wymyślcie coś, żeby mammografia nie była badaniem traumatycznym, bardzo proszę!
      • lidek0 Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 04.12.13, 21:11
        Mammografia a usg to dwa różne badania i jedno nie zastąpi drugiego a szkoda.
    • gretchen184 Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 05.12.13, 09:10
      wątek co prawda sprzed 6 lat ale temat aktualny
      miałam mammografię 2 m-ce temu
      mam duże i dość jędrne piersi
      badanie było zupełnie bezbolesne choć średnio przyjemne
      nie ma się co nakręcać
    • Gość: rgr mamogr IP: *.164.rako-lan.pl 04.10.14, 15:22
      jestem po pierwszej mammografii. ból nie do opisania. aż mnie boli na samą myśl. nie wyobrażam sobie kolejnego badania a muszę się takim poddawać co pół roku. mam małe piersi o gruczołowym utkaniu. podczas badania zrobiło mi się słabo i ryczałam jak dziecko jeszcze przez dobrą godzine a do końca dnia czułam się jak zbity pies
      • eenoive Re: mamogr 07.10.14, 10:08
        Ja tez odczulam jako bardzo bolesne a najgorsze to czekanie zanim pani obslugujaca oswobodzi mnie z tego imadla. Bylam raz 4 lata temu i mam opory zeby isc drugi raz a powinnam robic badanie raz w roku.
        • ania4140 Re: mamogr 16.10.14, 14:39
          wczoraj robiłam mammografię 3 raz w życiu....ostatnie badanie to prawdziwy koszmar, myślałam że umrę z bólu....dwie poprzednie robili faceci a teraz kobieta smile
    • antosiczek Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 21.10.14, 22:55
      Jeszcze nie robiłam mammografii, mam 39 lat. Wykonuję raz w roku usg. Lekarze twierdzą, że u mnie nie da się wykonać mammografii, ponieważ mam szczątkowy biust - miseczka A w biustonoszu z gąbkami sad
      Jedna pani ginekolog wykonując mi usg piersi powiedziała, ze to usg w moim przypadku jest wystarczające, bo piersi tak małe, ze wszystko w obrazie usg doskonale widoczne. Nie wiem więc co z tą mammografią...
      • aszuelka Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? 23.10.14, 16:44
        Jesli lekarz mówi, że usg wystarczy to chyba nie ma się co martwić. Zawsze też możesz skonsultować się przecież z innym lekarzem w razie wątpliwości.
    • Gość: Alicja mammografia IP: *.cm-12-4c.dynamic.ziggo.nl 27.11.14, 19:10
      Bylam rok temu na badaniu mammograficznym w Polsce.
      Robil je mezczyzna bardzo delikatnie i nawet sobie pomyslalam, ze skoro to taki lekki ucisk, moge to robic nawet raz w roku. Pan mi powiedzial, ze gdyby to byla kobieta bolaloby na 100%
      Dlatego idac dzisiaj na badanie ( Holandia ) nie mialam pojecia co mnie czeka. Mila pani wlozyla mi prawa piers w imadlo, po czym maszyna opuscila sie do pewnego momentu a potem pani dokrecala srube i pomimo mojego prawie omdlenia ( bol nie do wytrzymania )krecila dalej twierdzac, ze musi. Udalo sie . Z lewa nie wyszlo. Po dwoch podejsciach prawie zemdlalam.
      Pani podala mi wode, kazala posiedziec jeszcze troche w poczekalni. Jest wieczor a dalej czuje, piekace piersi. Zastanawiam sie, czy takie sciskanie moze spowodowac jakies pozniej objawiajace sie dolegliwosci, ktorych nie musimy akurat skojarzyc z tym badaniem , bo minie juz jakis czas. Jedno wiem na pewno. Nigdy zadnej mammografii. Poza tym nikt nie pyta w jakiej jestes fazie cyklu, dostajesz wezwanie na konkretna date i juz. Kraj tu akurat chyba nie ma znaczenia, moze to faktycznie budowa piersi i faza cyklu . Pozdrawiam i zycze odwagi- zawsze mozna krzyknac STOP!!!
      • ongoing Re: mammografia 27.11.14, 20:05
        dla mnie mammografia to koszmar. Strasznie mnie boli! Wreszcie jedna z kobiet robiących badanie poradziła mi, żebym następnym razem na pół godziny przed badaniem wzięła jakieś tabletki przeciwbólowe. Zrobiłam tak i nie wiem czy faktycznie działa ibuprom, czy to siła sugestii, ale jest znacznie lepiej i da się to jakoś znieść. Ale na samą myśl o mammografii robi mi się słabosad
        • stopreformom Re: mammografia 28.11.14, 23:12
          nigdy mnie nie bolało, dziwi mnie to co piszecie
      • marta12321marta Re: mammografia 19.10.16, 21:53
        Też słyszałam takie opinie i się bałam, ale mnie nie bolało w ogóle - badanie przeprowadzał mężczyzna.
    • Gość: bialymis555@gmail. Re: Czy mammografia musi być tak bolesna??? IP: *.starachowice.vectranet.pl 18.10.16, 21:24
      Momografia jest potwornie bolesna za ten wynalazek pomyslodawda aparatu powinien byc rozczelany!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka