Dodaj do ulubionych

PORADA ANTYKONCEPCYJNA

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.12.01, 02:26
Witam Panią Doktor i bardzo proszę o doradzenie mi najlepszych dla mnie
tabletek antykoncepcyjnych.
A oto opis mojej "osoby" smile :
-mam 25 lat
-cykle dość nieregularne (27-31,32 dni);
-okropne bóle w czasie miesiączki;
-powiększone piersi przed;
-cera przetłuszczająca się, trądzikowa;
-włosy przetłuszczające się;
-brak nadmiernego owłosienia (chyba smile - jestem blondynką, jeśli to ma jakieś
znaczenie);
-rodzinne skłonności do żylaków (mama i babcia miały operacje, u
mnie "zalążki");

I jeszcze jedno - wyniki ostatnich badań hormonalnych robionych w 20 dniu cyklu
(trwającego 32 dni!):
ESTRADIOL: 127,29 pg/ml
PROLAKTYNA: 25,6 ng/ml
PROGESTERON: 77,84 nmol/L

Będę bardzo wdzięczna za rzetelną poradę, boję się bowiem eksperymentować jak
niektóre koleżanki z forum.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina
Obserwuj wątek
    • Gość: Karolina Re: PORADA ANTYKONCEPCYJNA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.12.01, 02:31
      PS. Chciałam jeszcze dodać, że nigdy nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej.
      • Gość: Karolina Re: PORADA ANTYKONCEPCYJNA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.12.01, 14:13
        Podaję jeszcze normy laboratorium:

ESTRADIOL
        środek cyklu: 83-690
        II faza cyklu: 26-480

PROLAKTYNA
        1,9-25,9

PROGESTERON
        faza owulacyjna: 0,80-8,40
        faza lutealna: 7,90-79,00

Karolina
        • Gość: Karolina Re: PORADA ANTYKONCEPCYJNA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 22:03
          To może jeszcze dodam (a przy okazji mój "problem" wysforuję na czoło forum
          smile), że mam niskie ciśnienie i nie jadam mięsa.

Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że moje pytanie nie pozostanie bez
          odpowiedzi Pani Doktor, mimo tych rygorystycznych ograniczeń nałożonych przez
          Redakcję.
          Karolina
    • monika.antepowicz Re: PORADA ANTYKONCEPCYJNA 12.12.01, 08:05
      Ja bym ewentualnie poleciła Harmonet lub Mercilon, ewentualnie minulet, ale
      wskazańa kontrola prolaktyny z testem z Metoclopramidam(bnieco podwyzszona- i
      bóle piersi)MA
      • Gość: Karolina JESZCZE JEDNO PYTANKO :-) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.12.01, 14:43
        "Ja bym ewentualnie poleciła Harmonet lub Mercilon, ewentualnie minulet, ale
        wskazańa kontrola prolaktyny z testem z Metoclopramidam(bnieco podwyzszona- i
        bóle piersi)MA"

Czy mogłabym prosić o szczegóły (co to za test?).
        Mnie też się wydawało, że prolaktyna za blisko górnej granicy, ale moja pani
        ginekolog stwierdziła,że mam bardzo dobre wyniki...
        Jak należy kontrolować prolaktynę: czy muszę robic badania co jakiś czas (co
        rok na przykład)?
        Boję się do siebie zrazić moją ginekolog (na zasadzie jajka mądrzejszego od
        kury smile), ale czasem wydaje mi się, że niektórzy lekarze zbyt "beztrosko"
        podchodzą do różnych spraw sad
        Dostałam jednak skierowanie na badanie krwi: OB, hematokryt, hemoglobina,
        krwinki czerw. i białe, wzór krw. białych i rozmaz, oprócz tego pr. wątrobowe i
        aminotransf. Czy jakieś jeszcze badania powinnam wykonać (np. cholesterol...)?

Bardzo dziękuje za poprzednią odpowiedz i mam nadzieję, że Pani doktor nie
        zapomni o mnie i tym razem smile
        Serdeczne pozdrowienia
        Karolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka