Dodaj do ulubionych

mięsniak macicy

13.08.03, 10:43
wczoraj wykryto u mnie mięśniaka macicy - 3,3 cm na 3,1 - leczenie ma byc
hormonalne, mam 35 lat- prosze napiszcie o Waszych doświadczeniach w
leczeniu. Strasznie się denerwuję - nie wiem jak to się rozwija, czy operacja
to wycięcie mięśniaka czy macicy,czy mozna miec dzieci- wiem ze to naiwne
pytania - powinnam sie byla o to zapytac lekarza ale zupelnie mi mowe odjelo
po tej diagnozie.

orku
Obserwuj wątek
    • giga4 Re: mięsniak macicy 14.08.03, 09:06
      Mięśniaki macicy są łagodnymi guzami nowotworowymi. Oczywiście, nie można ich
      lekceważyć, ale nie można też wpadać w panikę. Złośliwieją tylko w 0,2-0,5 %
      przypadków. Składają się z tej samej tkanki co ściany macicy. Tworzą się zaś,
      gdy komórki, z których jest ona zbudowana, zaczynają się nadmiernie mnożyć.
      Mięśniki ma co piąta kobieta w wieku od 30 do 40 lat, a po 45 roku życia-już co
      czwarta. Zaobserwowano, że częściej występują u pań, które nigdy nie rodziły.
      Powstawaniu mięśniaków sprzyja nadmiar estrogenów w organiźmie kobiety.
      Guzki, które nie rosną zbyt szybko i nie dają dolegliwości, zazwyczaj zostawia
      się w spokoju. Wystarczy je wtedy systematycznie kontrolować. Czasem próbuje
      się je leczyć hormonami (progestagenami), jednak po ich odstawieniu mięśniaki
      mogą znowu się pojawić lub zacząć powiększać. Jeśli mięśniaki szybko rosną,
      powodują dolegliwości, lub są "uszypułowane" na zewnątrz macicy-ginekolog
      często doradza ich usunięcie. Zabieg może polegac na wyłuskaniu guzków
      (myomectomia) lub na wycięciu macicy (histerektomia). Wybór metody zależy od
      pacjentki i od lekarza. Młodym kobietom, chcącym jeszcze rodzić, proponuje sie-
      jeśli to możliwe-wyłuskanie mięśniaków.
      Po zabiegach nie wolno dźwigac przez ok. 30 dni. Jeżeli pacjentka nie miała
      usuniętej macicy, to dostaje pierwszy okres miesiąc po zabiegu.
      Pozdrowienia!
    • giga4 Re: mięsniak macicy 14.08.03, 09:23
      Przeczytaj znajdujący się na tym forum wątek "Nowe metody leczenia mięśniaków-
      POLECAM".
    • monika.antepowicz Re: mięsniak macicy 16.08.03, 16:46
      Jeśli mieśmniak nie powoduje zadnych dolegliwosci to nie ma potrzeby leczenia,
      jedynie powoinno si e go kontrolować z(np co roku wykonywac badanie usg)
    • annbu Re: mięsniak macicy 18.08.03, 11:04
      U mnie wykryto mięśniaka, gdy byłam w 2-im miesiącu ciąży. Szczęśliwie nie
      zakłócił przebiegu ciąży, ale już ze mną pozostał. Mam go już od 6-ciu lat (1,5
      cm na 2 cm i nie rośnie), nie przyjmuję żadnych leków, ale jestem pod stałą
      kontrolą lekarza + raz w roku USG. Mój lekarz zalecił tylko obserwację, żadnych
      hormonów, żadnych tabletek antykoncepcyjnych. Narazie jest dobrze, ale teraz
      mam 33 lata i mój lekarz zachęca mnie do szybkiej decyzji w sprawie 2-go
      dziecka - albo teraz albo nigdy.
      A propos ciąży z mięśniakiem - wiem, że może być problem z utrzymaniem ciąży,
      ale to chyba nie jest regułą - mnie się udało.
      Głowa do góry - zawsze jest szokiem dowiedzieć się o mięśniaku, ale nie zawsze
      mięśniak wymaga drastycznych posunięć. Wszystko zależy od indywidualnej
      sytuacji, czy mięśniak rośnie, czy tworzą się nowe itd. Opieka dobrego fachowca
      to połowa sukcesu.
    • mama_adto74 Re: mięsniak macicy 23.08.03, 22:22
      U mnie rowniez wykryto miesniaki macicy calkiem niedawno, przy okazji porodu i
      cesarskiego ciecia. Podobno jest ich kilka i sa calkiem pokazne (czekam na
      wizyte u lekarza i usg kontrolne aby dowiedziec sie czegos wiecej o ich
      rozmiarach). Nie przeszkodzily mi jednak ani w zajsciu w ciaze - bez problemu ;-
      ) ani tez w utrzymaniu ciazy. A moj synek ma juz 2 miesiace!!!!
    • orku Re: mięsniak macicy 02.09.03, 13:56
      Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi - nie jest to jednak takie proste - w tej
      chwili jestem po wizycie u 2 lekarzy (polecanych, szanownaych, drogich). Mają
      kompletnie inne zdanie na temat leczenia. Jeden mowi, ze nie trzeba wycinac i
      zaleca kuracje hormonalna, drugi poleca laparoskopię. Mam obiążenie
      dziedzieczne nowotworem narządów rodnych i to jest wskazanie do wysięcia. Nie
      wiem jakie sa skutki uboczne terapii hormonalnej a jakie wycięcia mięsniaka.
      Zgodnie z Waszymi sugestiami powinnam mięśniak kontrolować częstym USG ale
      przyznam, żę jestem zbyt zaniepokojona zeby czekać rok na kontrolę. Tym
      bardzie, ze sa tak różne opinie lekarskie co do leczenia. Moja koleżanka przez
      rok leczyła sie hormonalnie a teraz ma juz wyciętą macicę. Naprawdę cięzko jest
      mi sie na cokolwiek zdecydować. Oczywiście musze iść do trzeciego lekarza który
      zapewne powie o trzeciej drodze i wtedy juz na pewneo zgłupieję. Bardzo proszę
      o poradę lub polecenie dobrego lekarza w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka