Dodaj do ulubionych

tegretol i antykoncepcja

19.08.03, 16:30
Drogie dziewczyny..
Od jakiegos czasu biore Tegretol- lek przeciwpadaczkowy. Okazuje sie ze
oslabia on dzialanie srodkow antykoncepcyjnych na tyle, ze zazywanie ich mija
sie z celem. chcialabym uslyszec glosy tych z Was, ktore biora podobne leki
do mnie. napiszcie jakie stosujecie w zwiazku z tym metody zapobiegania
ciazy.POzdrawiam serdecznie..
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: tegretol i antykoncepcja 19.08.03, 21:56
      tegretol czyli karbamazepina faktycznie obniża stężenie "hormonów pigułkowych"
      we krwi. jeśli zależy ci na antykoncepcji hormonalnej, to możesz porozmawiać z
      lekarzem na temat zmiany leku np. kwas walproinowy (depakine), lamotigryna,
      gabapetydyna nie obniżają skuteczności pigułek, zastosować pigułki o dużej
      zwartości hormonów, konkretnie zawierajace przynajmniej 50 mikrogramów
      ethinylestradiolu, lub używać depo-provery.
      Skuteczne zabezpieczenie przed ciążą jest ważne w tym przypadku, bo wiele leków
      działa teratogennie.

tutaj są dwa wycinki z artykułów na temat leków przeciwdrgawkowych i pigułek
      (niestety, nie mam teraz dostępu do linków):

"Phenobarbital (phenobarbitone), phenytoin, carbamazepine, oxcarbazepine,
      felbamate and topiramate have been shown to increase the metabolism of
      ethinylestradiol and progestogens. Therefore, if a women is on one of the AEDs
      and wishes to take the oral contraceptive pill, she will need to take a
      preparation containing at least 50 microg of ethinylestradiol. Levonorgestrel
      implants are contraindicated in women receiving these AEDs because of cases of
      contraceptive failure. It is recommended that medroxyprogesterone injections be
      given every 10 rather than 12 weeks to women who are receiving AEDs that induce
      hepatic microsomal enzymes.
      There are no interactions between the combined oral contraceptive pill,
      progesterone-only pill, medroxyprogesterone injections or levonorgestrel
      implants and the AEDs valproic acid (sodium valproate), vigabatrin,
      lamotrigine, gabapentin, tiagabine, levetiracetam, zonisamide, ethosuximide and
      the benzodiazepines."

"Since anticonvulsant drugs also speed the metabolism of levonorgestrel,
      Norplant is not recommended for epileptic women. Depo-Provera is an appropriate
      method for epileptic women and may reduce seizure frequency."

"Some antiepileptic drugs (e.g., phenytoin, phenobarbital, carbamazepine, and
      paramethadione) may cause more rapid metabolism of the progestin or estrogen
      component of combined oral contraceptives. This, in turn, may reduce
      contraceptive effectiveness, resulting in pregnancy and exposure of the fetus
      to the potential teratogenic properties of the anti-seizure drug"
      • res22 Re: tegretol i antykoncepcja 19.08.03, 22:32
        Ogromnie dziekuje za te wiadomosci.. musialas sie niezle napisac.. Mam tylko
        pytanie.. taka wyzsza dawka moze powodowac jakies skutki uboczne typu tycie?
        NIe bralam nigdy pigulek bo boje sie wejscia w te hormony i skutkow.. Pewnie
        mam jakies przestarzale poglady.. Stosuje wiec metody naturalne tzn stosunek
        przerywany i jak narazie jest nas dwojka.. Wiem ze malo to pewna metoda, ale
        mam jakies opory przed tymi hormonami..Zreszta jak sie okaze ze metoda
        zawiodla, to nie bede plakala... kocham dzieci i chcialabym je bardzo miec. Czy
        ty tez bierzesz laki przeciwpadaczkowe? jeszcze raz bardzo dziekuje ..pozdrawiam
        • justy1 Re: tegretol i antykoncepcja 19.08.03, 22:56
          res22 napisała:

> Ogromnie dziekuje za te wiadomosci.. musialas sie niezle napisac..
          na szczęście nie smile gdy natknę się na ciekawe informacje kopiuję je na dysk, a
          potem wklejam w posty w razie potrzeby. niestety ta metoda powoduje, że często
          nie dysponuję linkami.

Mam tylko
          > pytanie.. taka wyzsza dawka moze powodowac jakies skutki uboczne typu tycie?
          Nie bój się wyższej dawki: tegretol zdezaktywuje większość hormonów i skutek
          końcowy będzie jak po pigułce niskohormonalnej.

> Stosuje wiec metody naturalne tzn stosunek
          > przerywany i jak narazie jest nas dwojka
          stosunek przerywany nie jest metodą antykoncepcyjną. co najwyzej mozna sie
          nabawić nerwicy. prezepwatywa jest o wiele pewniejsza, szczególnie jeśli ma
          dodatek środka plemnikobójczego.

Zreszta jak sie okaze ze metoda
          > zawiodla, to nie bede plakala... kocham dzieci i chcialabym je bardzo miec.
          tak, ale zwróć uwagę, że wiele leków przeciwdrgawkowych powoduje wady wrodzone
          u dzieci, więc ciąża powinna być zaplanowana (żeby można było na czas, z
          wyprzedzeniem zmodyfikować leczenia na bezpieczne dla dziecka)

> Czy
          > ty tez bierzesz laki przeciwpadaczkowe?
          nie, po prostu zajmuję się lekami.
          • res22 Re: tegretol i antykoncepcja 20.08.03, 11:23
            Dziekuje za odzew na moj list. Zanim zaczelam brac tegretol uwaznie
            przestudiowalam ulotke. Wiem, ze ciaze nalezy zaplanowac. POstaram sie aby tak
            wlasnnie bylo.Zreszta powiedziala mi Doktor Antepowicz, ze moze on powodowac
            uszkodzenie cewy nerwowej u dziecka. MOje dolegliwosci nie sa przyklaed
            klasyczne padaczki. NIe mam drgawek, a "jedynie" zaslabniecia , w porywach
            omdlenia. Nie sa to klasyczne objawy tej choroby, ale wiem z forum ze sa inne
            dziewcznyny, ktore maja identyczne do moich objawy. NIe wiem czy nie jest to
            swego rodzauju kwadratura kola. Orientujesz sie moze czy ciaza zmniejsza ryzyko
            takich dolegliwosci?
    • Gość: daga Re: tegretol i antykoncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.14, 18:56
      Ja osobiście od 5 lat lecze sie tegretolem 400 i depakiną 300 i dostałam pozwolenie na tabletki antykoncepcyjne od lekarza od neurologa i pytałam pani czy nie obniżają i lekarka stwierdzila że skład tych dwóch przeciwpadaczkowych leków nie wpływa na antykoncepcję a biore tabletki Novyette .
      • love_hand_made Re: tegretol i antykoncepcja 17.12.14, 21:14
        ja bym sie upewniła u innego lekarza, bo to duże ryzyko skoro biorąc leki zajść w nieplanowaną ciążę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka