bebe52 03.05.08, 00:21 Czy jak jest widoczna próchnica przy linii dziąseł i poniżej to jest szansa na wyleczenie ich cały dolny przód taki właśnie mam a żeby było śmieszniej zauważyłam to dopiero dzisiaj i tak się właśnie zastanawiam czy aby nie będę musiała ich usunąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerry_weaver Re: zęby 03.05.08, 00:23 a to na pewno próchnica a nie kamień i osad? Odpowiedz Link Zgłoś
bebe52 Re: zęby 03.05.08, 00:28 Kamień też się pojawił taka cieniutka linia ale pomiędzy zębami właśnie przy samej linii dziąseł i lekko poniżej widać ciemne a może nawet szare coś więc nie wiem czy to próchnica czy nie ostatnio często mnie boli od połowy do prawej strony szczeka już 3 dni łykam proszki Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: zęby 03.05.08, 00:32 Ciemne szare to może być równie dobrze kamień nazębny czy osad, ale to dentysta stwierdzi. Ja kiedyś poszłam już nastawiona na leczenie dwójki a to był tylko osad, choć plamka wyglądała jak ubytek. Jak cię bolą zęby to idź jak najszybciej do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe52 Re: zęby 03.05.08, 00:38 No właśnie i tu jest problem panicznie się boję stary uraz i jakoś nie mogę się przemóc u dentysty nie byłam już uwaga: 8 LAT i wiem że głupio robię ale nikt i nic mnie nie nakłoniło do choćby wizyty a co dopiero leczenia i co tu poradzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: zęby IP: *.tczew.net.pl 03.05.08, 00:47 Strach u dentysty to normalne. Problemem jest jak sobie z nim poradzić. Chodzę do dentysty co pół roku,bo bardzo się boję...być szczerbatą.Dla mnie to mocna motywacja. Jak raz pójdziesz na wizytę i zobaczysz efekty wejdzie Ci to w nawyk.Zawsze możesz poprosić o znieczulenie przed plombowaniem.Trzymam kciuki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: zęby 03.05.08, 07:58 no wlasnie! czy twoj strach warty jest tego, by w przyszloci cierpiec z bolu? sprobuj sie przemoc. przez te 8 lat troche sie zmienilo, dentysi sa przygotowani na osoby bojace sie dentystow. zawsze mozna poprosic o znieczlenie albo nawet o narkoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: zęby IP: *.internet.radom.pl 04.05.08, 14:08 ja też zawsze się strasznie bałam stomatologa. Ale 20-30 lat temu bardzo rzadko używano znieczulenia, wręcz normą było leczenie na "żywca" - nawet jeżeli trzeba było "truć" zęba. Teraz nie mam już 12 zębów, na protetykę wydaję majątek a i te co mi zostały w większości są martwe , więc ich żywot jest już policzony. Teraz ZAWSZE dentysta da ci znieczulenie jak tego zażądasz, więc odpada ból, a jak odpadnie ból - TO NIBY CZEGO MASZ SIĘ BAĆ!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania wierzyć mi się nie chce... IP: *.nice.hnet.pl 04.05.08, 21:42 w dzisiejszych czasach... w dzieciństwie też miałam uraz - pomoc trzymała mnie siłą na fotelu, dentystka robiła swoje... od 12 lat zawsze biorę znieczulenie i uraz zniknął... nie wyobrażam sobie nie być 8 lat u dentysty - wizyta co pół roku- rok to obowiązek Idź, poproś o znieczulenie, przełam się! Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: zęby 04.05.08, 21:40 To moga być tez odsłoniete szyjki zębowe,są one bardzo czułe i boli to bardzo.Zmiany próchniczne na początku sa białe, no oczywiście długo nieleczone będą kiedyś czarne. Ja tez boje sie dentysty i żeby było śmieszniej panicznie boje sie znieczulenia w dziąsło, mam na mysli zastrzyk w dziąsło i to jak sie igłe tam wkłuwa, więc daje sobie robić zęby na żywca! Na szczęscie nie boli to bardzo bo chodze regularnie pomimo strachu! Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: zęby 05.05.08, 15:04 Jak sie tak boisz to czy oczekujesz , ze ktos internetowo ci postawi diagnoze i wyleczy, czy tez sama je sobie planujesz zaplombowac? No przeciez to bez sensu! I tak musisz isc do dentysty. Moj ojciec tez tak dziwaczyl, nie chodzil dlugo, az dopadl go calonocny bol zeba, na ktory nie pomoglo mu nic! I leczenie bolalo bardziej, trwalo dluzej i kosztowalo majatek. A wiec powodzenia, nie idz do dentysty kolejne osiem lata, moze zeby same wyleca, bo wyleczyc sie nie wylecza! A jako alternatywa mozesz isc do kowala>..I powiem szczerze nie wiem czego oczekujesz od nas.... Odpowiedz Link Zgłoś