Dodaj do ulubionych

poziom TSH a ciąża

12.09.03, 18:19
Właśnie odebrałam wynik badania i poziom TSH wynosi 0,10. Obok jest napisane
że norma wynosi 0,47-5,01. Jestem w 17 tygodniu ciąży. Czy ktoś wie, czy
oznacza to nadczynność czy niedoczynność tarczycy???
Obserwuj wątek
    • orual Re: poziom TSH a ciąża 14.09.03, 22:30
      natder napisała:

> Właśnie odebrałam wynik badania i poziom TSH wynosi 0,10. Obok jest napisane
      > że norma wynosi 0,47-5,01. Jestem w 17 tygodniu ciąży. Czy ktoś wie, czy
      > oznacza to nadczynność czy niedoczynność tarczycy???

Nie jestem lekarzem, ale napiszę co mi wiadomo. Wysokie TSH to niedoczynność,
      niskie to nadczynność. To jaka jest norma akurat dla Ciebie zależy w duzym
      stopniu od wieku (i być może od tego, że jesteś w ciąży). W moim (29 lat) mam
      1,079 (przyjmując sztucznie tyroksynę, bo leczę nieoczynność) i mój lekarz
      stwierdził, ze ten poziom chormonu TSH tzn ok 1 jest dla mojego wieku idealny.
      Jakbym zaszla w ciąże to mam zwiększyć sobie dawkę tyroksyny bo w pierwszym
      trymestrze ciąży jest bardzo ważne by nie było niedoczynności (zwiększenie
      dawki tyroksyny powinno powodować dalsze obniżanie TSH). Twój wynik świadczy,
      że niedoczynności nie ma- być może jest to lekka nadczynność, albo może
      wszystko jest OK i twój organizm produkuje więcej tyroksyny na potrzeby płodu.
      Na twoim miejscu skonsultowałabym się w realu z lekarzem, najlepiej chyba
      ginekologiem-endokrynologiem. Pozdr.
      • aga305 Re: poziom TSH a ciąża 16.09.03, 13:52
        Przy tym poziomie jest to nadczynność, ale nie czekaj na nic tylko jak
        najszybciej idz do lekarza. Być może w twoim przypadku konieczne będzie
        leczenie. Ja tez przy nadczynności tarczycy jestem w 18 tyg. ciąży ale u mnie
        poziom TSH utrzymuje sie na poziomie 1,1 - 1,3 z tym że ja jestem po 1,5
        rocznym leczeniu i ponad 0,5 roku po odstawieniu leku. Z tego co mówi moja
        lekarka to nawet w ciąży trzeba leczyć tarczycę. Nie lekceważ tego.
    • monika.antepowicz Re: poziom TSH a ciąża 24.09.03, 00:04
      Moze być to nadczuynnosc ytarczycy, ale w ciazy takie zaburzenie
      funkvcjonowanie tarczycy łagodnieje bo zwiększa sie produkcja białek we krwi,
      które wiaża hormony tarczycy- wazrto jednakze skonsultowac sie ze specjalista
      od chorób tarczycy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka