natder 12.09.03, 18:19 Właśnie odebrałam wynik badania i poziom TSH wynosi 0,10. Obok jest napisane że norma wynosi 0,47-5,01. Jestem w 17 tygodniu ciąży. Czy ktoś wie, czy oznacza to nadczynność czy niedoczynność tarczycy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orual Re: poziom TSH a ciąża 14.09.03, 22:30 natder napisała: > Właśnie odebrałam wynik badania i poziom TSH wynosi 0,10. Obok jest napisane > że norma wynosi 0,47-5,01. Jestem w 17 tygodniu ciąży. Czy ktoś wie, czy > oznacza to nadczynność czy niedoczynność tarczycy??? Nie jestem lekarzem, ale napiszę co mi wiadomo. Wysokie TSH to niedoczynność, niskie to nadczynność. To jaka jest norma akurat dla Ciebie zależy w duzym stopniu od wieku (i być może od tego, że jesteś w ciąży). W moim (29 lat) mam 1,079 (przyjmując sztucznie tyroksynę, bo leczę nieoczynność) i mój lekarz stwierdził, ze ten poziom chormonu TSH tzn ok 1 jest dla mojego wieku idealny. Jakbym zaszla w ciąże to mam zwiększyć sobie dawkę tyroksyny bo w pierwszym trymestrze ciąży jest bardzo ważne by nie było niedoczynności (zwiększenie dawki tyroksyny powinno powodować dalsze obniżanie TSH). Twój wynik świadczy, że niedoczynności nie ma- być może jest to lekka nadczynność, albo może wszystko jest OK i twój organizm produkuje więcej tyroksyny na potrzeby płodu. Na twoim miejscu skonsultowałabym się w realu z lekarzem, najlepiej chyba ginekologiem-endokrynologiem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aga305 Re: poziom TSH a ciąża 16.09.03, 13:52 Przy tym poziomie jest to nadczynność, ale nie czekaj na nic tylko jak najszybciej idz do lekarza. Być może w twoim przypadku konieczne będzie leczenie. Ja tez przy nadczynności tarczycy jestem w 18 tyg. ciąży ale u mnie poziom TSH utrzymuje sie na poziomie 1,1 - 1,3 z tym że ja jestem po 1,5 rocznym leczeniu i ponad 0,5 roku po odstawieniu leku. Z tego co mówi moja lekarka to nawet w ciąży trzeba leczyć tarczycę. Nie lekceważ tego. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: poziom TSH a ciąża 24.09.03, 00:04 Moze być to nadczuynnosc ytarczycy, ale w ciazy takie zaburzenie funkvcjonowanie tarczycy łagodnieje bo zwiększa sie produkcja białek we krwi, które wiaża hormony tarczycy- wazrto jednakze skonsultowac sie ze specjalista od chorób tarczycy Odpowiedz Link Zgłoś