zabeczkaa 18.09.03, 10:26 czy mozna latac samolotem ? i jeszcze jedno pytanie gdzie jest jakies forum dla kobiet w ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_forum Re: ciąża a latanie samolotem 18.09.03, 14:12 Polecam serwis Edziecko oraz jego fora. PS. Ja latalam. Odpowiedz Link Zgłoś
alice1313 Re: ciąża a latanie samolotem 18.09.03, 17:07 Jesli ciaza przebiega prawidlowo, a kobieta dobrze sie czuje, to chyba przeciwskazan nie ma. Za to linie lotnicze probuja sie chronic przed "komplikacjami" w czasie lotu (typu wczesniejszy porod) i generalnie zezwalaja latac tylko do 7 miesiaca ciazy. Ale jak masz maly brzuch, to nikt nawet cie nie zapyta, w ktorym miesiacu jestes. Moja kolezanka latala w osmym i bylo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: ciąża a latanie samolotem 18.09.03, 21:22 nie powinno sie latac samolotem w pierwszych 3 miesiacach ciazy, bo to grozi poronieniem. glownie w trakcie startu lub ladowania. znam przypadek, kiedy dziewczyna w ten wlasnie sposob stracila dziecko. co nie znaczy, ze tak sie dzieje, za kazdym razem. po prostu jest takie niebezpieczenstwo. poza tym, jezeli ciaza przebiega prawidlowo, to chyba nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
bylinka Re: ciąża a latanie samolotem 19.09.03, 05:08 Jest ABSOLUTNA nieprawda, ze latanie powoduje poronienia. To legendy. Pochodz po roznych forach naszych i obcojezycznych, temat jest i byl poruszany wielokrotnie i adresowany przez lekarzy. Jak kobieta ma poronic to czy lata czy nie lata to nie ma znaczenia. Moj lekarz powiedzial, ze jezeli wszystko jest dobrze to mozna latac, trzeba tylko przespacerowac sie po samolocie co godzine, robic cwiczenia na krazenia stop, mozna zalozyc obciskajace ponczochy, lub podkolanowki, zeby pomoc krwi zylnej w powrocie do serca i koniecznie duzo, duzo pic, zeby sie nie odwodnic. Moja przyjaciolka przeleciala z USA do Europy dwa razy i we wczesnej i bardziej zaawansowanej cizy i wszystko bylo OK. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta76 Re: ciąża a latanie samolotem 19.09.03, 13:56 Hej, sama pytalam o to ostatnio mojej lekarki, bo wybieram sie w przyszlym miesiacu (to bedzie koniec trzeciego miesiaca) do Hiszpani, a potem jeszcze planujemy ostatnie szalone wakacje w Egipcie. No i moja doktorka powiedziala, ze nie ma przeciwskazan, owszem, gdy sa jakies problemy z ciaza to nie powinno sie latac, ale jak wszystko jest OK to szczesliwej podrozy. Jest tylko jedno ale, nie wolno latac samolotami malymi, ktore nie maja systemu wyrownywania cisnienia, bo to moze miec zgubny wplyw na osoby slabo znoszace obizenie cisnienia. Ale to przewaznie nie jest problemem, bo wszystkie samoloty wiekszych lini lotniczych musza miec takie systemy, ale nie poleca sie czarterowania prywatnycvh samolotow. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: ciąża a latanie samolotem 19.09.03, 21:57 Wtrace swoje trzy grosze. Od latania samolotem znacznie gorsze zagrozenie dla ciazy stanowia zatrucia pokarmowe podczas zagranicznych podrozy. Ostatnio ja i maz niezaleznie nabawilismy sie zatrucia pokarmowego podczas pobytu w Hiszpanii, jedzac rozne rzeczy. Na szczescie szybko przeszlo, ale ja dwa razy stracilam przytomonosc i mialam bardzo wysoka goraczke, gdybym byla w ciazy zmartwienie byloby podwojne, czy nic sie dziecku nie stalo. Zatrucia pokarmowe w ciazy sa znacznie grozniejsze dla plodu niz latanie samolotem. A czasami bardzo trudno upilnowac co sie je, nawet jak my pilismy butelkowana wode to i tak nie wiesz co podaja w restauracjach. No i oczywiscie jaka opieka zdrowotna, i czy wytlumaczysz lekarzowi bez znajomosci jezyka, ze jestes w ciazy i ma uwazac na to co przepisuje. Podsumowujac, pytanie nie czy latac, tylko gdzie latac? Egipt, wszyscy znajomi nabawili sie jakiegos bakcyla, zawsze bardzo uwazajac, jedna koleznka przyjechala z ameba, chociaz pila caly czas butelkowana wode i jadla w dobrych restauracjach. Odpowiedz Link Zgłoś