toja9 24.09.03, 21:11 kiedy jest najlepszy wiek na urodzenie 1szego dziecka? jak myślicie? ja mam 25 lat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasia-24 Re: kiedy dziecko? 24.09.03, 21:27 Ze względu na zdrowie Twoje i dziecka to już powinnaś być w ciąży.Póżniej podobno wszystko zaczyna się komplikować:trudniej zajść, utrzymać, urodzić, więcej kłopotów zdrowotnych przyszłej matki.Dochodzi jeszcze wzrastające ryzyko wystąpienia defektu genetycznego u płodu.To wszystko trzeba rozważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marlena.ele Re: kiedy dziecko? 25.09.03, 09:05 O kurcze mam 24 lata to juz powinnam sie postarać o dziecko !!!!! ??? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: kiedy dziecko? 25.09.03, 09:13 [...] E, dziewczyny, spokojnie! Pewnie, że przed 30-tym rokiem życia jest i łatwiej i bezpieczniej. Ale bez przesady. Bardzo ważnym komponentem takiej decyzji jest subiektywne poczucie dojrzałości do macierzyństwa. Gdyby kobiety kierowały sie tylko tym argumentem, to byłoby bardzo dużo nieszczęśliwych dzieci i bardzo dużo nieszczęśliwych matek. Do bycia matką trzeba dojrzeć, poczuć że się naprawdę chce. Pewnie, że pierwsze dziecko w 40-tym roku życia to już spore ryzyko, i w ogóle takie rodzicielstwo - chociaż najczęściej bardzo przemyślane i bardzo dojrzałe - może być trudne. Ale spokojnie, do tego naprawdę trzeba dojrzeć i nie wolno sugerować się li tylko wiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
e-karola Re: kiedy dziecko? 25.09.03, 09:17 NO WŁAŚNIE Pozdrawiam, 28-letnia e-Karola Odpowiedz Link Zgłoś
agaa5 Re: kiedy dziecko? 25.09.03, 09:44 Wg lekarzy najlepiej pierwsze dziecko mieć najpóźniej ok 27,28 lat. Wiąże się to z tym, że po 30 mogą być problemy z utrzymaniem ciąży czy większe ryzyko okołoporodowe. Co do problemów z zajściem. Może nie tyle jest to sprawa metryki ale zdrowia kobiety.... ja zaszłam za pierwszym podejściem w wieku 32l . Pewnie też wolałabym urodzić przed 30-ą ale wcześniej dzieci mnie w ogóle nie interesowały. Dopiero jak wyszłam za mąż to wyzwoliła się chęć posiadania dziecka. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mychapycha Re: kiedy dziecko? 25.09.03, 09:42 wtedy, kiedy ma się na to warunki i kiedy czuje się naprawde taka potrzebę. ja mam 26 lat, potrzebę zaczęłam odczuwać niedawno ale warunki będą dopiero za jakieś dwa latka Odpowiedz Link Zgłoś
yagienka Re: kiedy dziecko? 06.11.03, 20:08 toja9 napisała: > kiedy jest najlepszy wiek na urodzenie 1szego dziecka? jak myślicie? ja mam > 25 lat teoretycznie około 25 lat, ale od wieku ważniejsze jest to, czy dziecka sie pragnie naprawde w danym momencie i czyma się możliwość jego utrzymania. ja niedawno skończyłam 26 lat i dopiero jakies pół roku temu "zachciało mi się dziecka", mój partner o rok ode mnie starszy jeszcze tego nie czuje, a nawet gdyby to i tak możemy o dziecku pomysleć nie wcześniej niż za rok... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek10 Re: kiedy dziecko? 06.11.03, 23:18 Ja mam 27 niedługo 28 i coraz częściej myslę ale na razie to nierealne (warunki materialne) Odpowiedz Link Zgłoś