Dodaj do ulubionych

kiedy dziecko?

24.09.03, 21:11
kiedy jest najlepszy wiek na urodzenie 1szego dziecka? jak myślicie? ja mam
25 lat
Obserwuj wątek
    • joasia-24 Re: kiedy dziecko? 24.09.03, 21:27
      Ze względu na zdrowie Twoje i dziecka to już powinnaś być w ciąży.Póżniej
      podobno wszystko zaczyna się komplikować:trudniej zajść, utrzymać, urodzić,
      więcej kłopotów zdrowotnych przyszłej matki.Dochodzi jeszcze wzrastające
      ryzyko wystąpienia defektu genetycznego u płodu.To wszystko trzeba rozważyć.
    • marlena.ele Re: kiedy dziecko? 25.09.03, 09:05
      O kurcze mam 24 lata to juz powinnam sie postarać o dziecko !!!!! ??? !!!
      • the_kami Re: kiedy dziecko? 25.09.03, 09:13
        [...]

E, dziewczyny, spokojnie!
        Pewnie, że przed 30-tym rokiem życia jest i łatwiej i bezpieczniej. Ale bez
        przesady. Bardzo ważnym komponentem takiej decyzji jest subiektywne poczucie
        dojrzałości do macierzyństwa. Gdyby kobiety kierowały sie tylko tym argumentem,
        to byłoby bardzo dużo nieszczęśliwych dzieci i bardzo dużo nieszczęśliwych
        matek. Do bycia matką trzeba dojrzeć, poczuć że się naprawdę chce.
        Pewnie, że pierwsze dziecko w 40-tym roku życia to już spore ryzyko, i w ogóle
        takie rodzicielstwo - chociaż najczęściej bardzo przemyślane i bardzo dojrzałe -
        może być trudne. Ale spokojnie, do tego naprawdę trzeba dojrzeć i nie wolno
        sugerować się li tylko wiekiem.
        • e-karola Re: kiedy dziecko? 25.09.03, 09:17
          NO WŁAŚNIE

Pozdrawiam,
          28-letnia e-Karola
          • agaa5 Re: kiedy dziecko? 25.09.03, 09:44
            Wg lekarzy najlepiej pierwsze dziecko mieć najpóźniej ok 27,28 lat. Wiąże się
            to z tym, że po 30 mogą być problemy z utrzymaniem ciąży czy większe ryzyko
            okołoporodowe. Co do problemów z zajściem. Może nie tyle jest to sprawa metryki
            ale zdrowia kobiety.... ja zaszłam za pierwszym podejściem w wieku 32l .
            Pewnie też wolałabym urodzić przed 30-ą ale wcześniej dzieci mnie w ogóle nie
            interesowały. Dopiero jak wyszłam za mąż to wyzwoliła się chęć posiadania
            dziecka.
            Pozdrowienia

• mychapycha Re: kiedy dziecko? 25.09.03, 09:42
      wtedy, kiedy ma się na to warunki i kiedy czuje się naprawde taka potrzebę.
      ja mam 26 lat, potrzebę zaczęłam odczuwać niedawno wink ale warunki będą dopiero
      za jakieś dwa latka crying
    • yagienka Re: kiedy dziecko? 06.11.03, 20:08
      toja9 napisała:

> kiedy jest najlepszy wiek na urodzenie 1szego dziecka? jak myślicie? ja mam
      > 25 lat

teoretycznie około 25 lat, ale od wieku ważniejsze jest to, czy dziecka sie
      pragnie naprawde w danym momencie i czyma się możliwość jego utrzymania. ja
      niedawno skończyłam 26 lat i dopiero jakies pół roku temu "zachciało mi się
      dziecka", mój partner o rok ode mnie starszy jeszcze tego nie czuje, a nawet
      gdyby to i tak możemy o dziecku pomysleć nie wcześniej niż za rok...
      • toja9 Re: kiedy dziecko? 06.11.03, 20:22
        dzięki za odpowiedzi pozdrawiam
        • kasiulek10 Re: kiedy dziecko? 06.11.03, 23:18
          Ja mam 27 niedługo 28 i coraz częściej myslę ale na razie to nierealne
          (warunki materialne)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka