Dodaj do ulubionych

Nuvaring i dostępność w Stanach

15.07.08, 21:14
może jest ktoś kto orientuje się jak jest w Stanach z dostępnością Nuvaring?
Chodzi mi o to czy jest na receptę a może można go dostać bez problemu w aptece?
Wyjeżdżam na parę m-cy, z tego co wiem trzeba go przechowywać w lodówce no i
zachowuje ważność przez 4 m-ce od momentu wydania z apteki, więc utrudnia mi
to wzięcie np 5 opakowań ze sobą (tyle tam będę) uncertain
Będę wdzięczna za info, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: emka Re: Nuvaring i dostępność w Stanach IP: 91.104.108.* 15.07.08, 22:25
      A internet masz? Tak trudno sobie poszukać?
      Z drugiej strony bez przesady, stany to nie Syberia.........
    • enith Re: Nuvaring i dostępność w Stanach 16.07.08, 08:20
      To oczywiste, że NR jest na receptę, przecież to antykoncepcja hormonalna. Nie będziesz mieć żadnego kłopotu z zakupem, ale za wizytę u ginekologa raczej słono zapłacisz, więc ubezpiecz się przed wyjazdem. Co do przechowywania w lodówce to na ulotce nic na ten temat nie ma:
      Storage—To store this medicine:

* Store at room temperature 25°C (77°F). Temperatures can be from 59 to 86°F (15 to 30°C)
      * Do not store in direct sunlight.
      * Do not store in places with a temperature higher than 86°F (30°C)
      Jak widać temperatura pokojowa jest jak najbardziej ok.
      • agaka1 Re: Nuvaring i dostępność w Stanach 16.07.08, 11:58
        dziękuję za odpowiedzi. Sprawdzałam w wyszukiwarce i jakoś nie znalazłam
        odpowiedzi i dlatego pozwoliłam sobie (sic!) zadać TU pytanie ... No ale widać
        nie powinnam była uncertain Zorientowana nawet jestem, że Stany to cywilizowany kraj.
        Szkoda, ze ktoś kto odpowiada i to w niezbyt przyjemny sposób, nie potrafi się
        zalogować ... z perspektywy anonimowego gościa można komuś "dołożyć", nieprawdaż?

enith - u mnie na ulotce, napisane jest, że trzeba ring przechowywać w lodówce i
        od momentu zakupu ważny jest przez 4 m-ce. Nie wiem skąd te rozbieżności ...
        upewnię się jeszcze jak to jest u swojego lekarza.
        Ubezpieczona będę, więc z tym nie ma problemu ale wolałabym uniknąć wizyty u
        lekarza i proszenia się o receptę.
        Pozdrawiam
        • Gość: justy Re: Nuvaring i dostępność w Stanach IP: *.chello.pl 16.07.08, 12:16
          nuvaring nie jest tak strasznie wrażliwy na temperaturę, jak by się
          mogło wydawać po lekturze polskiej ulotki.
          po zakupie, jeśli będziesz go trzymać w lodówce będzie dobry kilka
          lat, zgodnie z wydrukowaną na opakowaniu datą ważności; również np.
          tydzień poza lodówką nic złego mu nie zrobi, o ile pogoda nie będzie
          upalna.
        • Gość: emka Re: Nuvaring i dostępność w Stanach IP: 91.104.108.* 16.07.08, 22:20
          A co ma logowanie do rzeczy-nie loguję się bo po prostu ten login jest już
          zajęty, a nie mam ochoty sobie wymyślać jakiegoś innego-pasuje taka odpowiedź?
          Jakbym była zalogowana to co napisałabyś do mnie na maila?
          Co do "dokładania" naucz się czytać ze zrozumieniem=interpretować tekst -ironię,
          złośliwość itp.

"i od momentu zakupu ważny jest przez 4 m-ce."

A swoją drogą to bardzo inteligentny "lek" skoro wie kiedy opuścił aptekę.....

Nie wydaje mi się żebyś była zorientowana w czymkolwiek -nawet w tym,że Stany to
          cywilizowany kraj skoro jesteś ubezpieczona i sądzisz,że będziesz się musiała
          tam prosić o receptę...to nie Polska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka