Dodaj do ulubionych

Ból w okolicy mostka

21.11.08, 20:18
Od miesiąca mam dziwny, tęby ból pod mostkiem.Szczególnie doskwiera
mi przy sklonach lub czasami przy chodzeniu. Niepokoi mnie ta
dolegliwość, co możecie mi w tym temacie powiedzieć?
Obserwuj wątek
    • Gość: wrr Re: Ból w okolicy mostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 20:18
      ja ci moge powiedzieć, że jesli mnie niepokoi jakaś dolegliwośc, to sobie ide do
      lekarza
      • stefcia31 Re: Ból w okolicy mostka 21.11.08, 20:25
        Byłam u lekarza ogólnego, ktory mnie zbadał i nic nie stwierdził(że
        może kregosłup).Dał mi tylko skierowanie na badanie krwi i
        moczu.Czekam na wyniki. Chciałabym aby mi napisały osoby, które moze
        miały podobne dolegliwości a nie co powinnam zrobić, to ja wiem bez
        forum.
        • amoremio7 Re: Ból w okolicy mostka 22.11.08, 10:59
          czy oprócz tego bólu coś ci jeszcze dolega , robiłaś EKG ?
    • ensoleillement Re: Ból w okolicy mostka 22.11.08, 15:14
      lekarz ogólny w takiej sytuacji powinien najpierw wykluczyć, że do od serca- co
      najmniej zrobić ekg. Ja bym się domagała skierowania na Twoim miejscu. Poza tym-
      czy ból nasila się po wysiłku, czy masz inne dolegliwości?
      • stefcia31 Re: Ból w okolicy mostka 22.11.08, 19:29
        też tak myślałam, że może to serce, ale poczekam na wyniki krwi. Tak
        ból pojawiał sie przy poruszaniu się, czasem miałam też biegunki.
        • stefcia31 Re: Ból w okolicy mostka 22.11.08, 20:08
          jeszcze do tego jestem ciagle podenerwowana i wszystko mnie denerwuje
        • Gość: enso Re: Ból w okolicy mostka IP: *.icpnet.pl 22.11.08, 22:11
          no wyniki krwi to Ci o sercu wiele nie powiedząsmile i nie chodzi mi o poruszanie
          się (bo to akurat może wskazywać na kręgosłup) ale zmęczenie- czyli po wysiłku
          fizycznym (to wskazuje na serce raczej). I jeszcze jedno, ile masz lat?

Tak czy siak ja bym domagała się ekg, nie jest to jakies mega skomplikowane
          badanie i szczerze mnie to dziwi, że Twój lekarz nie dał Ci skierowania. Ale
          oczywiście to wcale nie musi być serce, ani w ogóle nic groźnego. W każdym razie
          napisz proszę jak się sprawa potyczyłasmile
    • ela_anna Re: Ból w okolicy mostka 22.11.08, 21:13
      nie pijesz za duzo coca-coli?slyszalam ,ze to moze byc powodem podobnych
      dolegliwosci,nie wiem czy to prawda
      • joanea Re: Ból w okolicy mostka 23.11.08, 10:43
        Też tak miałam i poszłam do lekarza dopiero wtedy, gdy ból był tak straszny, że myślałam, że to zawał serca. Okazało się, że taki ból jest przy stanie zapalnym układu pokarmowego. Ja miałam już od przełyku do żołądka. Przez miesiąc czasu brałam leki i jestem na lekkostrawnej diecie. Czasami zjem coś "normalnego" ale w małych ilościach. Jak się schylasz to ból potęguje, bo uciskasz przewód pokarmowy. U mnie po schyleniu natychmiast pojawiała się też zgaga (pieczenie i ohydny smak w przełyku). Startuj do lekarza. smile
        • stefcia31 Re: Ból w okolicy mostka 23.11.08, 11:41
          tak ostatnio dużo piję pepsi.
          Do joanea:Tak bolał mnie najbardziej przy schylaniu pod mostkiem. A
          jakie zapalenie układu pokarmowego miałaś? Takie zwykle zatrucie czy
          coś poważniejszego? Ból nie jest taki straszny na razie bo boli
          tylko przy poruszaniu i schylaniu czasem. Chyba tez przejde na
          lekkostwana dietę.
          • joanea Re: Ból w okolicy mostka 23.11.08, 13:06
            To nie było zwykłe zatrucie pokarmowe. Fachowo to jest określane jako zapalenie
            przełyku i taką diagnozę postawił lekarz. Ale po gastroskopii okazało się, że
            mam jakieś zmiany w obrębie całego przewodu pokarmowego, aż do żołądka. Ale u
            mnie ból był strasznie silny i promieniował aż do żuchwy. Na szczęście badania
            nie wykazały wrzodów, ani żadnych bakterii i przez miesiąc brałam antybiotyk. Od
            tego czasu mam spokój - ale raczej pilnuję diety.
            • joanea Re: Ból w okolicy mostka 23.11.08, 13:10
              Jeszcze...
              "lepiej" mi było jak nie leżałam płasko (wtedy ból się nasilał) tylko na wpół-siedząco - w nocy po prostu spałam na fotelu (ale tylko przez pierwszy tydzień smile )
              Taki ból może być objawem całkiem innych chorób (np.choroby wieńcowej) więc lepiej udaj się do lekarza. A dieta na pewno nie zaszkodzi smile
              • stefcia31 Re: Ból w okolicy mostka 23.11.08, 14:07
                o to mnie na leżąco nie bolało, tylko przy ruchach i schylaniu.Na
                leżąco bylo dobrze i ból ustępował.Wogole nie było bolu jak sie nie
                poruszalam.Może dlatego lekarz nie wie co to jest.
                • stefcia31 Re: Ból w okolicy mostka 03.12.08, 19:51
                  po odebraniu wyników badań okazało się że mam nie za dobre próby wątrobowe,
                  zrobiłam usg i wszystko dobrze:wątroba, trzustka, śledziona itd.(cała jama
                  brzuszna).Bóle pod mostkiem znikneły, pani doktor twierdzi,że raczej od
                  kręgosłupa(siedząca praca przy biurku).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka