Dodaj do ulubionych

Joga a sen

25.02.09, 10:57
Witam! Dlaczego joga, która ma działać relaksująco i dobrze na zasypianie działa dokładnie na odwrót. Z krótkimi przerwami ćwiczę od roku i już się nie łudzę, że będzie inaczej. Czy można temu jakoś zapobiec? Śpię potem dużo mniej niż bym chciała, a następny dzień ciężki przede mną. Melatonina nie pomogła mi. Czy któraś z Was też tak ma?

Monika
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: Joga a sen 25.02.09, 11:19
      Czy ćwiczysz przed snem?

• ice-tea Re: Joga a sen 25.02.09, 11:27
        Ćwiczę wtedy co są zajęcia, a niestety w tym sezonie są za późno(od 19.45 do ok.21).Sama w życiu bym nie miała tyle samozaparcia i siły by tak dużo ćwiczyć,bo na co dzień jestem umęczona 3 małymi rozrabiakami w wieku przedszkolnym.Czasem mam problemy z zaśnięciem, ale w te dni co ćwiczę to się nasila zdecydowaniesad
        • cafem Re: Joga a sen 25.02.09, 12:07
          Tez cwicze na zajeciach mniej wiecej w tych godzinach, ale nie mam najmniejszych problemow z zasnieciem.
          A moze po prostu tuz przed snem myslisz o tej jodze i analizujesz i to Cie wrecz rozprasza? Ciezko mi sobie wyobrazic bezposredni wplyw jogi na sen, choc oczywiscie kazdy organizm jest inny.
          • mallgosha Re: Joga a sen 25.02.09, 15:23
            Ja mam problemy zasnieciem. Joga pomaga mi sie zrelaksowac, ale problemy z
            zasypianiem jak byly tak sa. Moze medytacja okazalby sie skuteczna?...
        • jola_ep Re: Joga a sen 25.02.09, 16:05
          Tai chi jest powszechnie uważane za relaksujące. Ćwiczenie wieczorem może jednak skutkować problemami z zasypianiem. Całkiem możliwe, że z jogą jest podobnie.

Przydałaby się wcześniejsza pora. Ale jak się nie da, to trudno. Musisz wypracować sobie dobry "rytuał" zapadania w sen (przechodzenia od aktywności w stan wyciszenia). Może pomoże smile (ja ostatnio notorycznie zabieram mężowi komórkę, aby sobie w sudoku przed zaśnięciem pograć wink )

Pozdrawiam
          Jola
    • leniwiec1975 Re: Joga a sen 01.03.09, 18:15
      Ja praktykuję jogę prawie 1,5 roku. Zauważyłam jedną ciekawą rzecz:
      nie mam co prawda kłopotów z zasypianiem, ale zaczęłam spać krócej i
      wcześniej - naturalnie, bez budzika - się budzić. Zupełnie jakbym
      potrzebowała mniej snu...
      Czytałam, że joga podnosi poziom naszej wewnętrznej energii - może
      to właśnie to?
    • Gość: bln Re: Joga a sen IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.09, 15:47
      najwidoczniej joga podnosi Ci engergie, co jest zalezne od doboru asan przez
      trenera. na jaki rodzaj jogi chodzisz?
      czy oprocz tego ze malo spisz, zauwazylas jakies inne zmiany u siebie w
      zachowaniu / osobowosci?

• Gość: hmm Re: Joga a sen IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.09, 08:18
        joga pobudza prace tarczycy, wiec moze dlatego mniej śpisz. Uważaj
        lepiej zeby hormony nie poszły Ci w góre!
      • ice-tea Re: Joga a sen 08.03.09, 09:06
        Szczerze mówiąc nie wiem jaki to rodzaj, średnio zaawansowana. Nie zauważyłam innych zmian no może oprócz tego, że łatwiej mi zachować spokój w sytuacji stresowej.

Monika
        • agat-ka33 Re: Joga a sen 13.03.09, 18:19
          moze zazyj sobie magnez przed snem i zobaczysz ze usniesz - filomag.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka