Dodaj do ulubionych

HCG, czy beta HCG?

25.01.02, 11:43
jaka jest róznica tych badań?
testy ciążowe byłypozytywne, zalecono mi badanie HCG i progesteron - otrzymałam
wyniki całkowite HCG=293, progesteron 179,6 - wszystko w 3 tyg ciaży

jednak czytałam , że nalezy zrobic badanie beta HCG!!! prosze o wy jasnienie

oraz info, kiedy bezpiecznie powinno się zrobić 1 USG?
Obserwuj wątek
    • toga1 Re: HCG, czy beta HCG? 25.01.02, 19:37
      nie mogę doczekać się odpowiedzi..
    • zilly Re: HCG, czy beta HCG? 28.01.02, 19:47
      toga napisał(a):

> jaka jest róznica tych badań?
      > testy ciążowe były pozytywne, zalecono mi badanie HCG i progesteron - otrzymałam
      >
      > wyniki całkowite HCG=293, progesteron 179,6 - wszystko w 3 tyg ciaży
      >
      > jednak czytałam , że nalezy zrobic badanie beta HCG!!! prosze o wy jasnienie
      >
      > oraz info, kiedy bezpiecznie powinno się zrobić 1 USG?

Wiem, że nie możesz się doczekać na odpowiedź od Pani Doktor a nie ode mnie ale
      powiem co wiem. Zdaje się, że HCG to są badania po prostu czy jesteś w ciąży a
      beta HCG czyli tzw. HCG ilościowe pokazuje w którym jesteś tygodniu i czy
      wszystko rozwija się prawidłowo. Hormon HCG powinien w przeciągu doby wzrastać o
      chyba 100% (ale nie jestem pewna) i po nim widać czy wszystko jest ok, czy płód
      się rozwija prawidłowo. Jak robi się te badania na Żelaznej w W-wie to na
      wynikach są też normy dla poszczególnych tygodni i nawet bez lekarza możesz sama
      sprawdzić czy wszystko pasuje. To jest jakoś tak, że na początku ciąży ten hormon
      staruje prawie od zera a pod koniec jest go ileś tak milionów (nie wiem jakich
      jednostek)
      A USG możesz zrobić kiedy chcesz, to jest bezpieczne dla ciebie i dla dziecka,
      jedyny "efekt uboczny" to podniesienie minimalne temperatury w macicy ale nikt
      nie stwierdził, żeby to było szkodliwe. Tzn. jeśli zaczniejsz robić USG
      codziennie to pewnie tak, zdaje się, że standard to 3 USG w czasie ciąży ale
      chyba 6 nie robi różnicy. Mój lekarz np. uważa, że jeśli ma mnie to uspokoić, że
      wszystko jest ok, to lepiej żebym sobie zrobiła niż martwiła się. Pozdrawiamsmile

• toga Re: HCG, czy beta HCG? - do zilly 29.01.02, 10:34
        zilly - dzieki za info. W międzyczasie dowiedziałam się, że równiz w beta hcg
        jest rozróżnienie na ilościowe i jakościowe wolnych podjednostek beta... wieć
        nie wiem co powinnam jeszcze zrobić aby się upewnić, ze wszystko ok
    • monika.antepowicz Re: HCG, czy beta HCG? 30.01.02, 23:25
      Betahcg to frakcja hormonu związana z podjednostka beta- badanie nieco
      dokładniejsze w diazgnostyce- chodzi o diagnostykę ciąży prawidłowej,
      poronienia zagrazającvego i pozamacicznej. Ale badania, które Pani wykonała w
      ciaży prawidłowej są wystarczające.MA
    • monika.antepowicz Re: HCG, czy beta HCG? 30.01.02, 23:27
      Uważa sie,że usg nie niesie niebezpieczeństawa dla płodu, ale powinno się je
      wykonać gdy jest konieczne, a w celu wykrycia ewentualnych wad płodu wykonuje
      się usg między 16 a 18 tym tygodniem ciązy>AM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka