Dodaj do ulubionych

Ciąża na USG

IP: *.pcmedia.com.pl 19.05.09, 11:09
Mam takie pytanie, czy to możliwe, żeby lekarz nie zauważył ciąży podczas badania usg, jeśli byłaby 5-6 tygodniowa? Moje pytanie wiąże się z faktem iż miałam wykonane usg, w czasie którego lekarz stwierdził, że z macicą nic się nie dzieje, było to tydzień temu (cierpię na zaburzenia hormonalne), natomiast od kilku dni miewam nudności, ślinotok i ogólnie złe samopoczucie. Może być to także wynik stresu, ale jeśli to ciąża, to czy mogła być przeoczona?
Obserwuj wątek
    • Gość: easy Re: Ciąża na USG IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.05.09, 11:43
      Trzeba zacząć od badania - albo domowy test ciażowy, albo beta w laboratorium.
      Gin mógł przeoczyć ciążę, choć to mało prawdopodobne, ale sie zdarza.
    • fabiankaa Re: Ciąża na USG 19.05.09, 13:24
      Tak, gin mogl nie zauwazyc ciazy, zrob test sikany albo z krwi w
      laboratorium.
    • Gość: ... Re: Ciąża na USG IP: *.master.pl 19.05.09, 20:27
      Po pierwsze, to można być w ciąży np pozamacicznej (zarodek np. w jajowodzie) i
      wtedy nie widać pęcherzyka na USG (w macicy), i trzeba wiedzieć o podejrzeniach,
      żeby w ogóle zacząć go szukać gdzie indziej...

Po drugie, w 6 tygodniu ciąży bije już serduszko, więc trudno byłoby to
      przeoczyć, jeśli zarodek ulokował się prawidłowo w macicy ...

Po trzecie, to z własnego doświadczenia wiem, ze podświadomość naprawdę może
      zamieszać w organizmie. Ja też miałam zaburzenia hormonalne- staraliśmy się o
      dziecko i jak tylko mi się okres spóźniał, to od razu miałam mdłości, ślinotok,
      byłam osłabiona itp. Jak tylko robiłam test i okazywało się, że jednak nie
      jestem w ciąży, to objawy mijały tego samego dnia...

Moja rada- zrób test. 10zł wydasz, ale przynajmniej będziesz spokojniejsza.
      • nglka Re: Ciąża na USG 21.05.09, 00:37
        Gość portalu: ... napisał(a):

> Po drugie, w 6 tygodniu ciąży bije już serduszko, więc trudno byłoby to
        > przeoczyć, jeśli zarodek ulokował się prawidłowo w macicy ...

1. 6 tc NIE RÓWNA SIĘ sztywno 4 tygodnie po zapłodnieniu. Przy owulacji
        nieksiążkowej, późniejszej, może nie być widać nic, bo może być za wcześnie.
        2. Autorka pisze o 5-6 tc a u mnie w 5 tc nie było widać jeszcze zarodka, mimo,
        że było to faktyczne 3 tygodnie po zapłodnieniu.
        3. Wiele zależy od jakości sprzętu, sprawności oka i doświadczenia ginekologa.
        4. Serce musi być widoczne do 6 tygodni po zapłodnieniu a nie w 6 tc (czyli wiek
        zarodka należy odczytać na podstawie jego wymiarów, najpierw, by móc mówić o tym
        ile jeszcze czekać na serce).

To tak gwoli ścisłości.
    • Gość: blue_betty Re: Wykonałam test. IP: *.pcmedia.com.pl 20.05.09, 20:31
      Wyszedł negatywny. Skąd w takim razie takie objawy jak ślinotok, wrażliwość na smaki, nudności, pobolewania żołądka. Czy ślinotok i nudności oprócz przyczyn stresowych mogą być spowodowane jakąś konkretną dolegliwością?
      • Gość: alka Re: Wykonałam test. IP: *.217.146.194.generacja.pl 21.05.09, 14:29
        ja mam nerwicę spowodowaną strachem przed ciążą i mam takie dolegliwości
    • antosiczek Re: Ciąża na USG 21.05.09, 22:01
      W 5-6 tygodniu ciąży na usg może nie byc widać zarodka ale powinno
      być widać pęcherzyk ciążowy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka