alinka333 14.06.09, 17:53 Mam pytanie: dlaczego jest to lek, który się podaje przy ciąży pozamacicznej? Bardzo ważne jest to dla mnie pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lili76 Re: metotrexat 14.06.09, 21:46 mnie lekarz wytlumaczyla, ze lek ten "niszczy" szybko rozwijajace sie komorki, tak jak komorki nowotworowe czy wlasnie ciazowe Odpowiedz Link Zgłoś
mietka5 Re: metotrexat 18.06.09, 15:51 Metotrexat jest antagonistą kwasu foliowego,dodatkowo powoduje że komórki nie będą się namnażały i ciąża po prostu się nie rozwija lecz obumiera.Jest to straszne przeżycie i niestety tego doswiadczam,więc jeśli masz pytania to chętnie Ci odpowiem i poznam Twoją historię.Po tym "leku"ciąża pozostaje w organizmie kobiety do momentu wchłonięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
justy-na004 Re: metotrexat 26.03.10, 15:35 Witam 02.10 miała podaną dawkę metotrexatu przy becie 2400...Leczenie było długie i zakończyło się zerową betą ( krwawiłam prawie miesiąc ). Chciałam zrobić HSG,ale lekarz bardzo mi to odradzał. Niemniej zastanawiam się, jaki wpływ ma ten lek na ewentualne zrosty ( skoro "rozpuszcza" komórki ). Badania wyszły ok, cykle normalne...zastanawiam się co mogło być przyczyna i przychodzi mi do głowy tylko operacja wyrostka ( ewentualne zrosty, bo cp miałam z prawej strony a na wyrostek była operacja ). Jeśli masz jakieś info na temat działania meto - poproszę Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_i_kijanka Re: metotrexat 30.03.10, 13:41 Może lekarz odradzał hsg zaraz po leczeniu metotrexatem, mi na początku też odradzała musiałąmtrochę poczekać bojak to lekarka stwierdziła ściany jajowodów mogą być osłabione Ja miałąm podany lek 4.10.2008r, hsg miałam mieć w maju ale wyszło tak że było w lipcu w ciąze udało mi się zajść w listopadzie przy wspomaganiu i moritoringu cyklu. Po badaniu wyszło że mam drożne jajowody ale ten na któym była ciąża jakoś tródniej przeszedł kontrast mam wrażenie że odblokował czy coś w tym rodzaju, też się zastanawiam miałam wcześniej cesarskie cięcie więc operacjię ale niez określonej strony Odpowiedz Link Zgłoś
blagodka Re: metotrexat 07.05.10, 17:57 przy jakim wspomaganiu i monitoringu udało ci się zajść w ciążę prawidłową po metotrexate? Ja pierwszy raz leczę pozamaciczną ciąże tym lekiem, poziom hormonów - 5027 - bardzo wysoki, ale mam nadzieję, że się uda, nie chcę tracić jajowodu, ostatniego. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_i_kijanka Re: metotrexat 12.05.10, 13:19 Miałam podany lek który miał pomoc w pęknięciu pęcherzyka i potem żeby ew ciąża się utrzymała, co kilka dni miałam robione usg i obserwowany pęcherzyk jego wzrost no i wyznaczony czas na starania Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: metotrexat 18.06.09, 20:43 Chodzi o obumarcie ciąży bez ingerencji chirurgicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka333 Re: metotrexat 03.07.09, 22:54 dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź. Bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś