Gość: abando IP: *.83-213-81.dynamic.clientes.euskaltel.es 17.07.09, 18:59 Boje sie troche raka jelita grubego, jestem obciazona genetycznie, ta choroba wystepuje w mojej rodzinie. Mam 25 lat. Chcialabym zbadac markery nowotworowe - czy ma to sens? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ??? Re: Markery nowotworowe - badac? IP: *.kalisz.mm.pl 17.07.09, 20:24 Skoro jesteś obciążona to czy w związku z tym miałaś robione badanie genetyczne odnośnie mutacji genowej??? Czy miałaś robioną kolonoskopię??? Z tymi markerami różnie bywa wynik dobry-jest rak, wynik zły-nic nie ma, ale to nie reguła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malamalpka Re: Markery nowotworowe - badac? IP: *.cable.mindspring.com 17.07.09, 20:41 moj tata zmarl na raka jelita grubego ale to chyba nie znaczy, ze jest sie obciazonym genetycznie, po prostu jestem w grupie wysokiego ryzyka. Z tego co wiem kolonoskopie trza zrobic a nie markery Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: Markery nowotworowe - badac? 19.07.09, 13:10 Mój tata tez miał raka jelita grubego, lekarze mi i siostrze nie zalecali zadnych badań, tylko jak skończymy 40 lat mamy zrobic kolonoskopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Markery nowotworowe - badac? IP: *.kalisz.mm.pl 19.07.09, 15:05 Dla mnie to jest przerażające...ja miałam 22lata jak zachorowałam na raka i w ciągu 2 miesiecy byłam już po pierwszych badaniach genetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malamalpka Re: Markery nowotworowe - badac? IP: *.cable.mindspring.com 21.07.09, 05:27 w ciagu 2 m-cy? Uwazasz, ze to szybko? Moj syn zachorowal na bialaczke jak mial 2,5 roku, do szpitala trafilismy w piatek a we srode juz znalam wszytkie dokladne wyniki wlacznie z genetycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Markery nowotworowe - badac? IP: *.kalisz.mm.pl 21.07.09, 08:47 Tak, w mojej chorobie szybko (nie wiem jakie są procedury w białaczce), najpierw pobrano mi krew i szukano u mnie mutacji genowej, potem moją krew badali z krwią mojej mamy, potem moją krem z krwią taty --> łącznie 6 badań x 2 (genetycy ze Szczecina powtarzają badania po dwa razy by mieć absolutną pewność, na szczęście u mnie mutacji BRCA i innych nie wykryto...ale w dalszej rodzinie, która też została objęta badaniami z racji mojego rzadkiego złośliwego raka jajnika wykryto mutację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malamalpka Re: Markery nowotworowe - badac? IP: *.cable.mindspring.com 22.07.09, 06:29 o ludzie, to faktycznie szybko jak na tyle badan. Jakie mialas objawy co Cie zaniepokoilo? Bardzo mloda bylas dlatego sie pytam, po chorobie mojego dziecka, (ktory na dzien dzisiejszy ma sie super bo choroba wychwycona w praktycznie w momencie, w ktorym sie dopiero pojawila - lekarze byli w szoku i tylko dzieki dobremu sprzetowi wychwycona) trzese sie nad soba, na szczescie moje wyniki ok ale niepokoi mnie pare rzeczy, staram sie nie schizowac ale tak sie nie da! Zdrowia zycze i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malamalpka Re: Markery nowotworowe - badac? IP: *.cable.mindspring.com 21.07.09, 05:24 no niby tak ale znowoz moj lekarz mowi, ze fakt pierwszakolonoskopia po 40 ale z taka historia rodzinna zalecil juz - mam 31 lat, siostra 27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Markery nowotworowe - badac? IP: *.kalisz.mm.pl 19.07.09, 15:04 Jeżeli tata zmarł na raka jelita, to najbliższa rodzina powinna mieć zrobione badania genetyczne (pobiera się krew i szukają mutacji genowej) i jeżeli wyjdzie ew. jakaś mutacja wtedy są określone protokoły badań profilaktycznych. Kolonoskopia kolonoskopią, a markery też są ważne. Jeżeli tata miał mutację genową to wy również możecie ją mieć. I nie jesteś po prostu w grupie wysokiego ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ja27-09 Re: Markery nowotworowe - badac? 21.07.09, 10:00 Mój Tata zmarł na raka jelita w wieku 43 lat. Ja w wieku 31 lat miałam pierwszą kolonoskopię za sobą. Na podstawie wywiadu, lekarz genetyk nie zalecił badań genetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malamalpka Re: Markery nowotworowe - badac? IP: *.cable.mindspring.com 22.07.09, 06:24 to juz czas i na mnie oczywiscie mowa o kolonoskopii, moj tata mial 45 lat jak zmarl Odpowiedz Link Zgłoś