Gość: agaa IP: *.ds2.agh.edu.pl / *.ds2.agh.edu.pl 05.01.04, 22:00 na czym polega feny czy fenoly... chodzi o chorobe genetyczna fenylekonturia lub podobni ebrzmiaca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Re: fenylokenturia IP: 213.199.253.* 05.01.04, 23:57 Fenyloketonuria lub inaczej celiakia. Jest to zespół upośledzonego wchłaniania jelitowego. Jest to zazwyczaj nietolerancja różnorakich produktów spożywczych [np mleko]. Może to być upośledzenie wrodzone lub nabyte. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: fenylokenturia 06.01.04, 00:06 To co napisała Maria, to absurd! Fenyloketonuria jest chorobą w której nie zachodzi przemiana fenyloalaniny w tyrozynę. Fenyloalanina ulega przemianie do związków ketonowych, które są m.in. wydzielane z moczem. Ale nadmiar nieprawidłowych produktów przemiany fenyloalaniny jest toksyczny dla układu nerwowego (w tym mózgu). Konsekwencja fenyloketonurii jest upośledzenie fizyczne i umysłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: fenylokenturia IP: 213.199.253.* 06.01.04, 01:28 Powtórzę jeszcze raz. Fenyloketonuria, czyli celiakia jest to zespół upośledzonego wchłaniania wrodzony lub nabyty. Najczęstrzym powodem jest nietolerancja glutenu zawartego w białkach zbóż [pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa].Dlatego w celiakii stosuje się dietę bezglutenową. Nie przestrzeganie diety bezglutenowej jest przyczyną wyczerpujących biegunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idalia21 Re: fenylokenturia IP: *.dyn.optonline.net 14.01.04, 22:39 Witam. Jestem klasycznym przykladem wrodzonej fenyloketonurii. Wiem o niej wszystko i prawda jest to co pisze wedrowiec. U noworodkow podczas wykonywania badan przesiewowych wykryto u mnie fenyloketonurie juz w kilka dni po urodzeniu. Zostalam skierowana pod stala opieke INSTYTUTU matki i DZiecka w Warszawie, gdzie przebywalam przez pierwsze 3 miesiace mojego zycia,a potem caly czas do lat10 ciu na scislej diecie niskobialkowej i preparacie Lofenalac ktory zasttepowal wszelkie bialko ktorego nie moglam jesc. Potem lekarze stwiirdzili ze najgorszy okres rozwoju ukladu nerwowegosie zakonczyl i moglam choc tu gdzie mieszkam czyli w Usa uznaja ze pacjeci powinni zostac na diecie do konca zycia. Poniewaz w tej chorobie nie moglam tak po prostu przyradkowo zajsc w ciaze bo duzy poziom fenyloalaniny moglby Uszkodzic moje dziecko i moglo byc uposledzone lub miec inne wady wrodzone-ciaza musiala byc rozwaznie zaplanowana -czyli na ok 6 miesiecy przed poczeciem musialam pojsc na diete niskobialkowa co tydzien sprawdzac poziom fenyloalaniny we krwi i przyjmowac preparat phenyl- freektory zapewnial dziecku odpowiedni rozwoj i duocal po to abym nie tracila wagi.(trzymac scisla diete mimo ciazy bo to bylo niezbedne-jesli ktos chce wiedziec jak scisla dieta to byla to chetnie napisze szczegoly)Dzieki moim cudownym lekarzom genetykom wrocilam na diete 2 razy i urodzilam 2 cudowne, zdrowe coreczki(ale jednak sa nosicielkami fenyloketonurii) Tak to juz jednak wyszlo z genow. Bo JA CHOROWALAM ,A OJCIEC JEST ZDROWY. Alepoza tym sa cudne i zdrowe i jestem bardzo szczesliwa !!!! Dziekuje bardzo za wysluchanie Idalia Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: fenylokenturia 06.01.04, 11:24 Ja też powtarzam: Fenyloketonuria, głuptactwo fenylopirogonowe, choroba Follinga, genetycznie uwarunkowane (cecha recesywna) zaburzenie przemiany aminokwasu fenyloalaniny z powodu braku enzymu oksydazy 1-fenyloalaninowej. W nastepstwie tego z alaniny wytwarza się kwas fenylopirogonowy, który częściowo wydala się z moczem. Nagromadzenie tego kwasu w ustroju powoduje uszkodzenie układu nerwowego w postaci niedorozwoju umysłowego (oligofrenia), czase padaczki, niedorozowoju fizycznego i niedoboru barwnika skóry. ....... Celiakia, zespół trzewny, choroba niemowląt, któreej przyczyna jest uczulenie na gluten (białko zawarte w zbożu), a zwłaszcza jego składnik rozpuszczalny w alkoholu - gliadynę. Wystepuje zwykle w okresie rozszerzenia diety niemowlęcej, a więc w II-IV kwartale życia. Dziecko traci apetyt, staje się smutne, drażliwe, ubywa na wadze. Pojawiaja się obfite, cuchnące, pieniste stolce, duzy rozdęty brzuch, objawy braku witamin, niedokrwistośc, postępujące wyniszczenie.... Podaję linki do informacji na ten temat: wiem.onet.pl/wiem/00cfaa.html wiem.onet.pl/wiem/00cec7.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feline Re: fenylokenturia IP: *.dial.proxad.net 14.01.04, 22:51 Wedrowiec pisze przenajswietsza prawde a to, co podaje maria to elukubracje wynikajace z jej nader powierzchownej "znajomosci" tematu a glownie jakiejs manii obwiniania o wszystkie nieszczescia swiata mleka w ogole a laktozy w szczegolnosci. Do tego, co juz napisala Wadrowiec pozwole sobie dorzucic tylko jeden szczegol: obecnie przestalo sie uwazac celiaklie za chorobe wczesnego dziecinstwa. Wiem to tak z teorii, jak i z autopsji: choruje na nia moj maz, ktory, choc z niejakim trudem dawno wyszedl z wieku dzieciecego ;-=== - zanosi sie na to, ze bedzie to jedna z chorob cywilizacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś