janina14 14.01.04, 17:19 Gdy patrzę na coś białego-np na ścianę, mam przed oczami czarne punkty,które sie przemieszczają. Lekarka powiedziała że to tzw. męcik i nie ma na to rady. Czy ktoś z Was ma to samo--może są jakies leki na to, witaminy itp??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: Męcik w oku. IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 15.01.04, 07:46 ja też to mam. i tez sie wystraszyłam kiedyś że to jakaś choroba oka itd. ale lekarka powiedziała że ogólnie oko jest zdrowe. poza tym - w ogóle - mam wadę wzroku i zauważyłam, ze np. gdy brałam strix (ok. 30zł) lub jeszcze "vitavision" (chyba taka nazwa, to wyciąg z jagód + luteina z warzyw zielonych) - rzeczywiście oczy miałam bardziej wypoczęte. ale kuracji tez nie wolno robić non stop, tylko z przerwą. Odpowiedz Link Zgłoś
janina14 Re: Męcik w oku. 15.01.04, 17:22 Bardzo ci dziękuję za odpowiedż i serdecznie pozdrawiam!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wadera2 Re: Męcik w oku. 16.01.04, 13:59 Też mam takie "męty" , jak to trochę śmiesznie określiła moja okulistka. Jestem krótkowidzem, ale poza tym wszystko z oczami jest OK, wg. słow okulistki na to nie ma lekarstwa. Stosuję Strix, ale to taczej wzmacnia oczy , są mniej zmęczone itd, ale na "męciki" to raczej nie pomaga, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Męcik w oku. 16.01.04, 17:53 U mnie też występuje takie zjawisko co najmniej do dwóch , trzech lat. Co ciekawe najwięcej tych punkcików widzę rano , zaraz po przebudzeniu się. Potem jakby jest ich mniej. Okulista powiedział że generalnie na to nie ma rady - są jakieś witaminki które może coś pomogą ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mm Re: Męcik w oku. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.01.04, 18:27 Też to mam.Niestety żadne witaminki na to nie pomagają. Pozostają jedynie krople Vitreolent, które rzekomo chronią przed powstaniem dalszych mętów Odpowiedz Link Zgłoś
janina14 Re: Męcik w oku. 19.01.04, 17:02 Bardzo dziękuję wszystkim i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś