Dodaj do ulubionych

Gruczoł krokowy

15.11.09, 16:50
Mam zlecone badanie PSA.
Przez ostatni tydzień brałem Furagin. Czy lek ten może mieć wpływ na wynik badania PSA i ewentualnie po jakim czasie od zaprzestania zażywania Furaginu mogę takie badanie wykonać aby uzyskać wiarygodny wynik.
Obserwuj wątek
    • nie-lubie-gazeta Re: Gruczoł krokowy 15.11.09, 17:57
      Furagin powoduje kurcze mięśni nóg a więc powoduje jakieś działania uboczne na
      inne mięśnie, niż gładkie.Najlepiej poczekaj z kilka dni.Ja po Furaginie
      musiałam brać Magnez z Witamina B6.
    • rickky Re: Gruczoł krokowy 17.11.09, 22:54
      ashaq napisał:

      > Mam zlecone badanie PSA.
      > Przez ostatni tydzień brałem Furagin. Czy lek ten może mieć wpływ na wynik bada
      > nia PSA i ewentualnie po jakim czasie od zaprzestania zażywania Furaginu mogę
      > takie badanie wykonać aby uzyskać wiarygodny wynik.

      Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy Furagin ma znaczenie czy nie.
      PSA nie jest badaniem swoistym li tylko dla raka gruczołu krokowego. Podwyzszone wartości mogą występować również przy znacznego stopnia powiększeniu (rozroście łagodnym) gruczołu, a także w przypadku stanów zapalnych. Każde leczenie odkażające może więc mieć wpływ na wynik.
      Są to rozważania teoretyczne, które jednak mogą mieć pewne znaczenie w praktyce klinicznej.
      Zresztą samo badanie PSA jest stosunkowo mało użyteczne bez jednoczesnego badania per rectum, i należy je wykonywać łącznie.
      • osmanthus Re: Gruczoł krokowy 19.11.09, 04:45
        rickky napisał:

        Zresztą samo badanie PSA jest stosunkowo mało użyteczne bez
        jednoczesnego badan
        > ia per rectum, i należy je wykonywać łącznie.
        No, tutaj to juz raczej walnales jak lysy o beton - kazde gmeranie
        przy prostacie rzutuje na wynik PSA wiec nie nalezy tego badania
        robic bezposrednio po badaniu per rectum (ani po ciupcianiu).
        • ashaq Re: Gruczoł krokowy 19.11.09, 15:18
          miałem 14 dniową przerwę po badaniu per rectum,tydzień jak zaprzestałem brać furagin, i na około tydzień odstawiłem finaster.dzisiaj zrobiłem badanie PSA a więc klamka zapadła.czekam na wynik.
          serdeczne dzięki
          • osmanthus Re: Gruczoł krokowy 20.11.09, 03:02
            ashaq napisał:

            > miałem 14 dniową przerwę po badaniu per rectum,tydzień jak
            zaprzestałem brać fu
            > ragin, i na około tydzień odstawiłem finaster.dzisiaj zrobiłem
            badanie PSA a w
            > ięc klamka zapadła.czekam na wynik.

            Hopefully, na rowerze tez nie jezdziles przed badaniem ?!
            (to nie zarty)
        • rickky Re: Gruczoł krokowy 19.11.09, 15:58
          osmanthus napisała:

          > rickky napisał:
          >
          > Zresztą samo badanie PSA jest stosunkowo mało użyteczne bez
          > jednoczesnego badan
          > > ia per rectum, i należy je wykonywać łącznie.
          > No, tutaj to juz raczej walnales jak lysy o beton - kazde gmeranie
          > przy prostacie rzutuje na wynik PSA wiec nie nalezy tego badania
          > robic bezposrednio po badaniu per rectum (ani po ciupcianiu).

          Masz poniekąd rację, ja natomiast niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Określenie "oceniać" zamiast "wykonywać" byłoby z pewnością lepsze.
          Istotne jest, aby oceniając wynik PSA wiedzieć jednocześnie jak wygląda gruczoł w badaniu per rectum.
          Jednoczesne wykonanie obu badań też nie jest niemożliwe, gdyż krew można pobrać bezpośrednio przed badaniem przezodbytniczym.
          • cortyzol Re: Gruczoł krokowy 20.11.09, 19:42
            Rower jest zawsze wskazany i polecany do masażu. Oczywiście przed wszelkimi
            badaniami zaniechać ,seksu i roweru , ale na 2-3 dni.Polecam też USG gdy chodzi
            o wielkość.Przez Ciekawość podaj wynik .Następnym razem podam Ci aktualne normy
            PSA bezpieczne dla poszczególnego wieku mężczyzny.
            • ashaq Re: Gruczoł krokowy 25.11.09, 13:39
              Wynik 0,93 dokładnie. Od 2 lat biorę filanster i apo doxam 4.
              Lekarz kazał odstawić finaster na okolo tydzien przed badaniem i tak było.
              Apo doxan natomiast bralem caly czas.
              • cortyzol Re: Gruczoł krokowy 25.11.09, 20:53
                PSA masz w normie. Ale wydaje mi się ,ze już masz powiększony gruczoł. Może to
                byc tylko zapalenie stercza a to łatwo nie przechodzi.Ja miałem PSA 3,05ng/ml a
                teraz 2,10 ng/ml. Gruczoł był wielkości 45 cm3 a obecnie 30cm3.Brałem i biorę 1
                x dziennie 200 mg Witaminy E ,Sterko, 47mg jonów cynku w postaci 2 tabletek
                Zincasu Forte. Brałem przed tym różne świństwa od różnych konowałów i PSA sobie
                rosło.W nocy nie wstaję , za to rano kogut znowu pieje mi na Dzień dobry.
                Poniżej tekst dla orientacji. Może się komuś przydać

                Wiek 40-49 lat:
                przeciętny poziom PSA 0.65, górna granica normalnego poziomu PSA 2.0ng/ml
                wiek 50-59 lat
                przeciętny poziom PSA 0.85, górna granica normalnego poziomu PSA 3.0ng/ml
                wiek 60-69 lat
                przeciętny poziom PSA 1.39, górna granica normalnego poziomu PSA 4.0ng/ml
                wiek 70-79 lat
                przeciętny poziom PSA 1.64, górna granica normalnego poziomu PSA 5.5ng/ml

                www.andrologyaustralia.org/pageContent.asp?pageCode=PS1
                Tylko że przekroczona górna granica PSA to nie wszystko, co potrzeba do podjęcia
                decyzji o biopsji. Biopsja ma dokładność 15% (w sensie do 15% fałszywych wyników
                negatywnych, czyli 15% szans na niezdiagnozowanie raka przy pomocy biopsji);
                biopsja jest potencjalnie nieobojętna dla zdrowia, bo ma 1% ryzyka poważnej
                infekcji wymagajacej hospitalizacji, i 1-3% ryzyka powikłań związanych z
                anestezją (zależnie od wieku i ogólnego stanu zdrowia).

                St. Vincent Prostate Cancer Centre w Sydney, najlepszy szpital od prostaty w
                Australii, interpretuje to tak:
                |
                www.prostate.com.au/3+understanding+diagnosis/

                Kto powinien robić badanie PSA:
                • Wiek 50 do 70 lat
                • 40 do 70 lat jeśli w grupie wysokiego ryzyka (rak prostaty w rodzinie)
                • Test PSA i badanie palcem per rectum należy robić corocznie

                Biopsję należy wykonywać pacjentom, u których:

                • Badanie per rectum wykazuje anomalię,lub

                • PSA jest podwyższone ponad górną granicę normalnego poziomu dla wieku, lub

                • Poziom PSA wzrasta szybciej niż o 0,75 ng/ml rocznie w ciągu co najmniej
                trzech lat

                • Zawsze przy poziomie PSA od 4 do 10ng/ml, jeśli stosunek 'wolnego PSA' do
                całości PSA wynosi poniźej 25%
                • ashaq Re: Gruczoł krokowy 27.11.09, 15:47
                  Dzięki;)
                  Owszem mam gruczoł powiekszony, pierwsze oznaki(powiekszenia i zwapnionych blizn) wykryto około 2000 r. w trakcie USG. Pozniej bywało roznie,PSA wahało się,rozne leki stosowano.
                  Około 2 lat temu w ciagu jednej nocy wystapiło ostre zapalenie układu moczowego i prawie calkowite zatrzymanie wydalania moczu - następowało parcie na pęcherz co kilka- kilkanascie minut. Stan ten opanowano atybiotykami..a gdy juz mogłem spokojnie wychylić się z domu po około 2 tygodnoach - udalem się do urologa.Badanie per rectum było jakies niepewne, PSA 23, wiec dostałem skierowanie na specjalne badanie USG gruczołu..(nazwy badania nie pamiętam.) Wykazało ono obustronne zmiany w płatach prostaty.Nastepnie trafiłem na biopsję wachlarzową..pobrano bodajze 8 wycinków. Nic szczegolnego nie wyszło - stwierdzono b.mocny stan zapalny.Od tego czasu a wiec przez około 2 lata jestem na lekach,finaster i apo doxan 4. PSA spadało w ubiegłym roku mialem 6 a teraz..jak wyzej. Przeprowadzane okolo 3 tygodni temu badanie per rectum jak mowił doktorek wypadło dobrze..gruczoł gładki i miękki..ale podczas tego badania zglosilem fakt..ze w pewnym miejscu podczas badania wystąpiła zwiększona bolesność.Stąd była decyzja o badaniu PSA..ale z takim wynikiem doktorek pożyczy mi zdrowia i na tym się skonczy..:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka