Dodaj do ulubionych

Doki - co z markerami ?

IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 18:34
Markery są w normie, ale czy to, że w ciągu roku wzrosły z 8 do 12 może być
niepokojące, OB 13 czyli trochę podwyższone. Leczę się u ginekologa, co roku
usg wykazuje jakiś płyn za macicą, trochę się denerwuję.
Pozdrawiam, życzę zdrówka w 2004.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Doki - co z markerami ? IP: *.214-200-80.adsl.skynet.be 21.01.04, 18:43
      Ale zdradz o jakie markery chodzi???

> co roku
      > usg wykazuje jakiś płyn za macicą

No to moze warto byloby ten plyn nakluc? Albo zajrzec laparoskopem?

> trochę się denerwuję.

Nie dziwie sie. Czas leci, a Ty nie masz odpowiedzi co jest.
      • Gość: Kaja Re: Doki - co z markerami ? IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 22:27
        Dzięki za odpowiedź, chodzi o CA-125.
    • Gość: Doki Re: Doki - co z markerami ? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 22.01.04, 10:03
      Zmiana CA 125 z 8 na 12 to nie jest nawet wzrost, to moze byc naturalne wahanie
      poziomu albo nawet blad pomiaru. Poniewaz oba wyniki sa dobrze ponizej progu, od
      ktorego przyjmuje sie wynik za "podwyzszony", mozemy uznac ten marker za negatywny.
      OB 13 to tez nie jest podwyzszenie. Zwykle gorna granica normy jest na 10 lub
      12- wiec nie ma sie czym przejmowac.

A ten plyn: duzo go? No i warto byloby dowiedziec sie co to za plyn. Bo
      niewielka ilosc plynu moze byc normalna, np krotko po owulacji. Ale ginekolog to
      wie lepiej ode mnie. Gdyby plynu bylo wiecej, mozna by go przezpochwowo pobrac
      do badania.
      • Gość: Hanna Re: Doki - co z markerami ? IP: *.laczpol.net.pl 22.01.04, 20:32
        Ja proszę o odpowiedż co może oznaczać poziom markeru CA 125 wynoszący 32 przy
        OB 30.
        • Gość: Kaja Re: Doki - co z markerami ? IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 20:54
          Dziękuję serdecznie za odpowiedź, jestem mądrzejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka