Dodaj do ulubionych

Wafle ryżowe

30.04.10, 23:41
Na różnych forach spotykam się z odmiennymi opiniami: czy wafle ryżowe
rzeczywiście pomagają schudnąć? Jaki mają indeks glikemiczny?
Obserwuj wątek
    • josk25 Re: Wafle ryżowe 01.05.10, 00:01
      Wafle ryżowe to czyste węglowodany :) Zazwyczaj 98% ze składników stanowi ryż :)
      Wiec czy pomagają schudnąć, to ja raczej bym nie powiedziała :) Co do tycia, to
      ja ze wględów zdrowotnych zmuszona jestem do jedzenia wafli ryżowych, i nie
      widzę abym tyła.jem 4-6 krążków dziennie Aczkolwiek to jest indywidualna sprawa
      każdego. jedni tyją, drudzy nie. Ja jem wafle sonko, (zazwyczaj z solą morską, z
      pestkami słonecznika lub z pestkami dyni). Mnie osobiście bardzo smakują.
      • nelly0406 Re: Wafle ryżowe 07.05.10, 16:23
        Od wafli z pewnością nie przytyjesz, tak jak od białego pieczywa. Ja często jem
        na śniadanie jako kanapki albo przekąszam w ciągu dnia. Najchętniej Rice Cakes
        (naturalne) albo czerwone Multigrain. Najbardziej mi się podobają. Czuję się
        pełna energii i nie narzekam na swoją wagę.
        • filemonka17 Re: Wafle ryżowe 29.07.10, 12:07
          Jeśli ktoś jest aktywny to bez odpowiedniej dawki węglowodanów nie może
          zwyczajnie funkcjonować. Wafle to dobre źródło energii, ale wiadomo jak ze
          wszystkim nie można przegiąć z ilością.
      • piktavovere Re: Wafle ryżowe 14.05.10, 17:26
        Ja właśnie często wcinam sobie Sunny Cakes ze słonecznikiem, traktuję je
        bardziej jako przekąskę, ale chciałabym schudnąć i zastanawiam się, co powinnam
        wyeliminować z diety a co będzie sprzyjało odchudzaniu. W takim razie zacznę od
        innych produktów niż moje wafle;)
    • filemonka17 Re: Wafle ryżowe 10.05.10, 17:08
      Nie wiem dokładnie jaki mają indeks ale na pewno od nich się nie tyje. Bardzo je
      lubię i pochłaniam na potęgę, a chudzinka ze mnie. Poza tym są chyba takie wafle
      goodfooda z błonnikiem wiec wspomagają przemianę materii i słyszałam, że oni
      robią wafle wyłącznie z brązowego ryżu, który w porównaniu do białego nie jest
      tuczący;)
      • 7-paniwiosna Re: Wafle ryżowe 12.05.10, 10:29
        Dokładnie. Brązowy ryż jest podstawą w takich waflach, a on sam jako produkt ma
        niski indeks glikemiczny. Poza tym wafle ryżowe mają bardzo dużo zdrowego
        błonnika i samych naturalnych dodatków, np sól morska. IMO wafle good fooda z
        solą morską są najlepsze z ogólnie dostępnych :)))
        • mala_czarna83 Re: Wafle ryżowe 16.05.10, 23:02
          A ja cały czas myślałam, że te wafle są z normalnego ryżu. Właściwie jaka jest
          różnica między tym białym a brązowym? Które to są wafle IMO, jakie mają
          opakowanie? Ja z Good Food kojarzę tylko te czarne Rice Cakes, to to samo?
          • 7-paniwiosna Re: Wafle ryżowe 17.05.10, 16:19
            Brązowy ryż ma dużo więcej błonnika i wartości odżywczych niż zwykły biały,
            dlatego lepiej wybierać produkty z niego zrobione. IMO=In My Opinion ;)
            Ja pisałam o takich z solą morską w opakowaniu z zielona etykietką, ale dobrze
            kombinujesz, Rice Cakes z czarną to ten sam producent i ta sama dobra jakośc :)

mala_czarna83 napisała:

> A ja cały czas myślałam, że te wafle są z normalnego ryżu. Właściwie jaka jest
            > różnica między tym białym a brązowym? Które to są wafle IMO, jakie mają
            > opakowanie? Ja z Good Food kojarzę tylko te czarne Rice Cakes, to to samo?
          • maciekleo Re: Wafle ryżowe 01.08.10, 11:43
            To prawda, że są zrobione z brązowego ryżu, ale równocześnie są produktem wysoko przetworzonym i oczyszczonym. Ich IG jest bliski 100, a błonnika jest w nich tyle, co kot napłakał (3g na 100g, czyli w 1 wafelku mniej niż 0,3g).
            Są jednak dobre z innego względu - niski ładunek glikemiczny i bezglutenowość.
    • anna.englisz Re: Wafle ryżowe 16.09.10, 12:43
      Witam,

Wafle ryżowe poza tym, że są niskokaloryczne nie posiadają szczególnych właściwości, które miałyby pomóc w odchudzaniu. Ponieważ wafle ryżowe nie zawierają glutenu, cholesterolu, soli, cukru, sztucznych dodatków smakowych i zapachowych mogą być obecne w diecie większości osób.
      Wartość energetyczna 1 wafla to około 30-35kcal – nie dużo Ale wartość energetyczna całej paczki wafli to już ok 400kcal. Z tego względu, że wafle ryżowe są lekkostrawne i mają wysoki indeks glikemiczny (80-85) można stracić kontrolę i zamiast 2-3 krążków zjeść całą paczkę.
      Jeśli smak wafli nam odpowiada, lubimy chrupać, a nie mamy problemów z zaparciami czy cukrzycą, to mogą wystąpić w diecie niskokalorycznej jako element ją urozmaicający od czasu do czasu, np. jako jedna przegryzka wciągu dnia.
      • piktavovere Re: Wafle ryżowe 14.12.10, 19:10
        Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź :)
        Rzeczywiście, czasami jak się zapomnę, to potrafię zjeść takich wafli dosyć dużo. Ostatnio zaczęłam kupować takie mini wafelki kukurydziane, które znalazłam na profilu Good Food, na Facebooku:) Mam nadzieję, że mniejszy wafelek to mniej kalorii.
    • astro_glide Re: Wafle ryżowe 16.12.10, 01:43
      Nie nakarmiłbym psa waflami ryzowymi .
      • piktavovere Re: Wafle ryżowe 17.12.10, 14:24
        Ja też nie, za dobre;]
        • trelemoreleee Re: Wafle ryżowe 30.12.10, 12:07
          Mi smakują wafle z żółtym serem :) Ale całej paczki nigdy bym nie zjadła, na raz wchodzą mi 2-3.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka