Dodaj do ulubionych

odruch babińskiego

06.05.10, 23:54
Wiecie może, czy odruch babińskiego dodatni występuje też u zdrowych ludzi?
Zupełnie niechcący przy kontrolnym badaniu wyszło, że takowy mam, ale poza tym
jestem zdrowa ;))
Neurolog zrobił srogą minę i powiedział, że to bardzo niedobrze, ale nic nie
polecił robić. Mam się tym przejmować?
Obserwuj wątek
    • mathias_sammer Re: odruch babińskiego 07.05.10, 09:14
      sprobuje delikatnie odpowiedziec: odruch a raczej reflex babinskiego byl i jest
      objawem patologicznym... oznacza, ze przeplyw acetycholinu przez polaczenie
      synaps- mono (choc chcialoby sie powiedziec- przelaczenia polisynaptyczne)
      szwankuje:) i dochodzi do wielkiego wyladowania w pesie. inaczej mowiac: to tak
      jakby osoba sama sobie strzelala w stope:) im wiecej impulsow, tym wiecej
      wyladowan- wyglada komicznie, no ale nie przejmuj sie. z czasem
      przejdzie:)))))))))))))))))))na reflex patelii:))))))))))))))))))

m.s.
      • marcinoit Re: odruch babińskiego 07.05.10, 17:58
        > sprobuje delikatnie odpowiedziec: odruch a raczej reflex babinskiego byl i jest
        > objawem patologicznym... oznacza, ze przeplyw acetycholinu przez polaczenie
        > synaps- mono (choc chcialoby sie powiedziec- przelaczenia polisynaptyczne)
        > szwankuje:) ....
        pajac po prostu. Babinski dodatni wystepuje fizjologicznie do ok 2 roku zycia. w okresie pozniejszym jest objawem patologicznym . Jako izolowany obiaw moze nie swiadczyc o niczym ale powinien sugerowac przeprowadzenie dolkadniejszego badania. domyslam sie ze byl jakis powod wizyty u neurologa.
    • junkersica Re: odruch babińskiego 08.05.10, 21:35
      Witam. Na początek powinnaś jak najszybciej zbadać poziom witaminy B12. Jej niedobór prowadzi między innymi do właśnie dodatniego odruchu Babińskiego ( i innych neurologicznych objawów).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka