Gość: Maly mis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 08:07 Czm sie ono objawia i jak najlatwiej strawdzic ze ktos wlasnie na to cierpi! Czy moze sie ono pojawic z wiekiem, czy juz sie z tym "rodzimy"? Prosze o pomoc!! Jakie powinnam zrobic badania?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda010 Re: Uczulenie na gluten? Co to jest ? 12.03.04, 13:00 Sprawdz w wyszukiwarce Celiakia - to choroba polegajaca na nietolerancji glutenu w pozywieniu. Ujawnia sie zazwyczaj w dzieciecym wieku. Osoby z ta choroba musza byc na diecie bezglutenowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maly mis Czy moze to byc przyczyna depresji?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 08:37 Czy uczulenie na gluten ( lub jego nie toleracja) moze byc przyczyna depresji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Czy moze to byc przyczyna depresji?? IP: *.sdh.sk.ca 15.03.04, 10:06 Czy ja wiem? Wszystko to jest jeszcze malo zbadane. Z biegiem lat i wieksza iloscia badan uczulenie na gluten rozpoznaje sie coraz czesciej. Kiedys uwazano, ze jest to jednostka tak niespotykana, ze lekarz mogl jej nie widziec w ciagu calego swojego zycia. Wg ostatnich badan, ktore czytalem wydaje sie, ze jest ta choroba dotkniety co 130 czlowiek. Chyba Julian, ktory tu kiedys pisal na temat uczulenia na gluten reprezentowal stanowisko, ze zdarza sie to jeszcze czesciej (choc ja na to nie znam dowodow ani ich jakosci). Problemem w prawdziwym uczeleniu na gluten m.in jest to, ze zmienione jelito nie jest w stanie absorbowac skladnikow odczywczych i w rezultacie tego moze dochodzic do roznych problemow zdrowotnych. Nastroj oczywiscie tez moze troche cierpiec choc nie wiem czy bedzie to akurat duzej skali depresja. Jezeli ktos podejrzewa u siebi celiakie to powienien odstawic na kilka dni (moze nawet kilka tygodni)produkty zawierajace gluten (tzn wszystkie produkty zbozowe) i zobaczyc. Ostatecznym rozpoznaniem i potwierdzeniem jest biopsja z jelita pobrana w czasie gastroskopii. Tytulem ostrzezenia dodam, ze lepiej nie rozpoznawac sobie celiaki czy uczulenia na gluten na wyrost bo zycie z unikaniem glutenu jest powiedzmy sobie "trudne". Odpowiedz Link Zgłoś
majbe Re: Uczulenie na gluten? Co to jest ? 15.03.04, 10:52 Mam 2 dzieci /teraz 13 i 16 lat/ które chorowały na zespół złego wchłaniania, czyli były uczulone na gluten. Krótko ale dokładnie wyjaśnił na czym polega choroba gość Artur, nie będę się więc powtarzać. Chcę tylko dodac, że u moich dzieci choroba pojawiła się w wieku 9 i 12 miesięcy czyli z tego co na tamten czas wiedziałam typowo, bo pierwsze objawy występują do 2lat. Objawy: dzieciaki słabo przybierały na wadze, zawsze były poniżej normy i nękały ich rozwolnienia. W kale był widoczny śluz. Były apatyczne, płaczliwe. Leczenie polega na przestrzeganiu diety /na tamte czasy tylko dieta/. Dodam, że moje dzieci po prawie czterech latach z tego wyszły, tak jak większość dzieci. Niektórzy jednak nigdy nie zdrowieją, tzn. są zdrowi gdy trzymają ścisłą diete. Od tamtego okresu mineło już sporo czasu więc może się coś zmieniło, może są leki? Musisz zwrócić się do lekarza gastroenterologa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Uczulenie na gluten? Co to jest ? IP: *.flatrate.dk 15.03.04, 17:30 Mam w rodzinie osobe nietolerujaca gluten, i z tego co tu mowia dunscy lekarze to z celiakii nie "wyrasta sie", to sie ma do konca zycia i diete nalezy, podkreslam nalezy , stosowac do konca zycia. Celiakia polega na tym, ze gluten niszczy kosmki w jelicie cienkim. Kosmki, zwiekszajace powierznie wchlaniajaca jelit, sa odpowiedzialne za przyswajanie witamin i mikroelenentow. One nie odrastaja w ciagu paru dni, ale proces regeneracji kosmkow jest b. powolny, trwa wiele miesiecy. Byc moze twoje dzieci nie mialy celiakii a cos innego. A jesli jednak to celiakia i Twoje dzieci utrzymywaly przez okres kilku lat diete, to kosmki odrosly, ale teraz jest niebezpieczenstwo, ze choc objawy biegunek ustapily to za jakis czas zaczna sie inne objawy, gdy organizm pozbawiony "dowozu" odpowiedniej ilosci potrzebnych mu witamin i mineralow zacznie strajkowac. Ta osoba chora na celiakie, majaca dzis 57 lat, nie ma biegunek po zjedzeniu produktow z glutenem. Symptomy u malych dzieci sa takie jakie byly przez Ciebie opisane, ale potem moga to byc zaparcia, obnizone parametry krwi, bole stawow, niska waga, zmeczenie, zmiana osobowosci. Dosc czesto zdarza sie, ze celiakia jest przyczyna objawow schizofrenii. Symptomy celiakii moga byc b. lekkie do ciezkich. Gdy celiakia pojawia sie w pozniejszym wieku, syptomy moga byc mniej widoczne i przez pierwsze lata nie zauwazalne. Celiakia moze pojawic sie w kazdym wieku. Stwierdzenie celiakii odbywa sie tak jak to pisal Artur. Ale badanie takie powinno sie powtarzac wielokrotnie, zanim postawi sie ostateczna diagnoze. Pobiera sie wycinek z jelita cienkiego gdy osoba je normalnie tzn. z glutenem i gdy jest na diecie. Szczegolnie stosuje sie ta metode trzykrotnego sprawdzania u dzieci zanim ukoncza 2 latka. U malych dzieci moga tez inne choroby prowadzic do zniszczenia kosmkow jelita cienkiego. Robi sie tez badania krwi na pewien rodzaj przeciwcial, ktor pojawiaja sie po spozyciu duzej ilosci pokarmow z glutenem przez ludzi nie tolerujacych gluten. Ale badania krwi nie sa tak pewne. Jesli mimo stwierdzonej celiakii, je sie pokarmy z glutenem, to jest zwiekszone ryzyko osteoporozy i podwyzszone ryzyko zachorowania na nowotwor przewodu pokarmowego na odcinku zoladek – jelita. Na temat polaczen miedzy depresja a nietolerowaniem glutenu mam takie nasuwajace sie spostrzezenie: - za depresje odpowiedzialny jest niedobor serotoniny. - Serotonina, C10H12ON2, 5-hydroksytryptamina, enteramina, 5-HT, hormon tkankowy, pochodna tryptofanu. Jest wydzielana przez błonę śluzową jelit oraz neuroprzekaźnikiem w neuronach mózgowych. - Jesli blona sluzowa jest chora bo pozbawiona kosmkow, powierzchnia jej wchlaniania jest b. zmniejszona , wiec mnie sie nasuwa wniosek , ze moze byc zaleznosc depresji od celiakii. Ale najpierw trzeba miec stwierdzone, czy ma sie celiakie. Odpowiedz Link Zgłoś
majbe Re: Uczulenie na gluten? Co to jest ? 16.03.04, 19:02 Nie rozumiem, dziś przed południem odpisałam a nie ma mojej odpowiedzi. Więc jeszcze raz dziękuje Mario za obszerny post, dał mi wiele do myślenia. Teraz nie mam już czasu opisac wszystkiego jeszcze raz ale chcę podziękować. Dodam jeszcze, że moje dzieci są teraz /jak sądzę/ zdrowymi, pełnymi życia nastolatkami. Temat zaś poruszył wiele wspomnień, niestety tych przykrych, schowanych głęboko w sercu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina_a Strona o celiakii 17.03.04, 09:40 Zapraszam na stronę o celiaki i nietolerancji na gluten, a w szczególności na forum, na którym rodzice dzieci chorych oraz chorzy dzielą się swoimi spostrzezeniami i przepisami kulinarnymi :) www.celiakia.pl Odpowiedz Link Zgłoś