pepegi 03.10.10, 11:48 Co to jest "zaburzenie stawów"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iamhier Re: Proste, czyli zdrowsze 03.10.10, 12:12 Krzywe zeby maja ludzie tam,gdzie stomatooogia i ortodoncja jest refundowana z kasy publicznej.Tam gdzie nie ma refundacji dla dzieci ani stomatologii,ani ortodoncji,wiekszosc ma usmiech jak z Holywood.Dlaczego? Ano dlatego,ze wowczas szacowne grono dentystow nie dzieli spoleczenstwa na gorsze i zle (jak ma miejsce w Polsce) i CENY SĄ AKCEPTOWALNE dla wiekszosci.A tak....dentysci czy ortodonci udaja ,ze lecza na NFZ,a potem maja alibi byc brac potrojne ceny w swych gabinetach prywatnych (niejednokrotnie dorabiaja sie ich z kontraktow panstwowych). Tak wiec zdrowy i bialy usmiech raczej nie dla średniego Polaka,ze wzgledu na socjalistyczna i niesprawiedliwa pomoc panstwa. Za granica tylko zeby ze stanem zapalnym sa na pogotowie stomatologiczne za darmo i zlamane-urazy.Reszta,nawet dzieci placi za kazdy zab.....>>wylacznie prywatnie.Ministerstwo Zdrowia nie zajmuje sie finansowaniem przypadkow innych niz zagrazajace zyciu.A krzywe zeby nie zagrazaja zyciu..... Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Proste, czyli zdrowsze 03.10.10, 13:35 Zagranicą koszty leczenia zębów są ogromne. Jest to jeden z niewielu segmentów rynku, w których Polska cenowo odstaje, na korzyść, od reszty zachodniej Europy. I NFZ nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: Proste, czyli zdrowsze 03.10.10, 16:45 do jednorazowy-kompletna bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
joygirl Re: Proste, czyli zdrowsze 17.11.10, 22:17 Nie wiem jak w Polsce ale w USA koszt apatratu ortodontystycznego (plus oczewiscie opieka ortodonty) w przypadku mojego dzieciaka wyniosl lacznie ok.6 tys.$. Leczenia,czyszczenia i uszczelniania zabkow przed zalozeniem zaparatu nie liczac. Moje ubezpieczenie (jedno z najlepszych )pokrylo jedynie czesc-ok.1800$ Odpowiedz Link Zgłoś
rita.1 Proste, czyli zdrowsze 03.10.10, 15:25 O czym powinny pamiętać osoby decydujące się na leczenie ortodontyczne? O mocno wypchanym portfelu, bo NFZ nie zrefunduje. Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: Proste, czyli zdrowsze 03.10.10, 16:50 do rita-refunduje za pomoca aparatu ruchomego do 12 roku zycia.....A reszty wad w ogole nie powinno sie leczyc...(tak naprawde) za pomoca aparatow stalych....Powinno sie zeby wyrwac i wstawic implanty. Nie kazdy musi miec ładny zgryz,czasani to wynik defektow genetycznych,a na to nie ma leczenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
pazdziernik2009 mam 23 lata 03.10.10, 18:13 czy jest jeszcze sens zakladac aparat? Odpowiedz Link Zgłoś
koldbrann Re: mam 23 lata 03.10.10, 18:35 pewnie, że tak :) założyłam mając 24, zdjęłam chwilę po 26 urodzinach. faktycznie nietania sprawa, ale efekt super. aż się chce uśmiechać :) Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: Proste, czyli zdrowsze 03.10.10, 19:09 Artykuł pani Dr Agnieszki Kolibabskaiej to zwyka nachalna reklama . zawierająca wiele przekłamań. Np: "Wady ortodontyczne i nieprawidłowości zębowe mogą generować lub nasilać zaburzenia w pracy stawów skroniowo-żuchwowych..." en.wikipedia.org/wiki/Temporomandibular_joint_disorder Ciekaw jestem w jaki sposób pani dr bada czy staw skroniowo żuchwowy funkcjonuje prawidłowo. Tomografia ? Aparat orto b.często nie ma wpływu na poprawę funkcjonowania stawu skroniowo-żuchwowego i może pogarszyć jego funkcjonowanie. Zapewne pani nie wie,że nadmiernie napięte mięśnie w obrębie tego stawu są często przyczyną nieprawidłowego jego funkcjonowania(także przy prawidłowym zgryzie) i aparat orto nic wówczas nie zmieni. "Leczenie ortodontyczne to przede wszystkim kwestia zdrowia.." Zwykłe kłamstwo - W 90% przypadków to kwestia jedynie wyglądu. Amerykańska literatura medyczna nie lansuje takich dogmatów jakie znalazły się w tej reklamie. Wiele osób dla poprawieniu wyglądu ryzykować będzie nawet zdrowiem. Spector Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: Proste, czyli zdrowsze 03.10.10, 19:27 do spector1-nic ując ,nic dodac! Na dodatek odradza sie prostowanie zebow wlasnie w celu ochrony stawow,szczeki.Czesto takie prostowanie w zasadzie powinno wiazac sie ze skomplikowana operacja szczeki.....tylko kto zdrowy to wytrzyma? Odpowiedz Link Zgłoś
sledziu_70 Glupie komentarze. 04.10.10, 00:40 No prosze jacy wszystkowiedzacy. Prawidlowy zgryz i dobrze "rozstawione" zeby to przede wszystkim uzyskanie mozliwosci odpowiedniego dbania o higiene jamy ustnej. Zly zgryz to bole glowy, problemy ze stawami a nawet problemy ukladu trawiennego, co powie ci kazdy dentysta w USA. Nie wspominajac juz o kwestiach psychologicznych. Nie kazdy korekty potrzebuje i w wielu przypadkach jest to kwestia proznosci. Co nie znaczy ze caly temat sprowadza sie do tego ze ortodonci to naciagacze. Znam pare zdrowych osob ktore przezyly prostowanie i "skomplikowane operacje szczeki" i dziekuja za to Bogu. Dajcie sobie panstwo spokoj z glupimi komentarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Glupie komentarze. 04.10.10, 09:11 Dokładnie. Nawet jeśli prostowanie nie jest absolutnie niezbędne ze względów zdrowotnych, to poprawa komfortu życia związana z poprawą wyglądu w pełni rekompensuje koszty. Tak samo jak chirurdzy usuwają zniekształcenia estetyki ciała, mimo że z medycznego punktu widzenia nie są one groźne czy szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui "nie powinno się odgryzać kęsów przednimi zębami" 04.10.10, 01:01 to którymi koorwa można to robić ?? trzonowcami ?!? ktoś czyta te wypociny przed zamieszczeniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: "nie powinno się odgryzać kęsów przednimi zęb 04.10.10, 05:46 aarvedui napisał: > to którymi koorwa można to robić ?? trzonowcami ?!? Można nożem! A potem do buzi wkładać kawałeczki. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Proste, czyli zdrowsze 04.10.10, 09:23 Jeszcze wypadałoby napisać o szkodach które wyrządza aparat stały. No ale po co?Lepiej w trakcie leczenia usłyszeć "to normalne". Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiekwiesiek11 Proste, czyli zdrowsze 04.10.10, 09:29 POLICJA ORTODONTYCZNA zapuka także do twoich drzwi obywatelu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiekwiesiek11 Proste, czyli zdrowsze 04.10.10, 09:33 Artykuł pani Dr Agnieszki Kolibabskaiej to zwyka nachalna reklama . zawierająca wiele przekłamań. Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Proste, czyli zdrowsze 04.10.10, 09:33 Ten tekst to reklamowe blabla, zadna tam informacja. Odpowiedz Link Zgłoś