Dodaj do ulubionych

guz litocystyczny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 12:12
w badaniu USG lekarz stwierdził guz litocystyczny o wym .19x34mm .poza tym
powiększony płat tarczycy (lewy , w którym jest guzek) . płat prawy o
wym.20x20c43mm cieśń o grub.2,5 mm
bardzo zmartwił mnie ten guz . po szperaniu w internecie znalazłam
informacje , które są bardzo złe . czy ktoś wie co znaczy guz litocystyczny?
czy to nowotwór złośliwy? czekam na wynik biopsji , chociaż lekarz wykonujący
biopsję stwierdził ,że wygląda to na zmianę łagodną . a może starał się mnie
tylko pocieszyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: guz litocystyczny IP: *.212-200-80.adsl.skynet.be 21.04.04, 13:20
      Guz litocystyczny to taki, ktory w czesci jest lity, a w czesci ma strukture
      torbieli, czyli cyst, wypelnionych plynem. To bardzo czeste w guzach tarczycy.
      Wskazuje, ze czesc normalnej struktury tarczycy zostala zachowana, czyli chyba
      rzeczywiscie wygladal na lagodny, ale ostateczna odpowiedz przyniesie badanie
      mikroskopowe.
      • Gość: joanka Re: guz litocystyczny- mam wyniki biopsji!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 14:17
        dziękuję za zainteresowanie .właśnie otrzymałam wyniki biopsji . rozpoznanie
        kliniczne :struma nodosa . mikroskopowo:pozyskano materiał o cytologicznych
        cechach wyrodniejącego guzka hiperplastycznego

co to oznacza?co znaczy wyrodniejący i hiperplastyczny . czy jest to zmiana
        łagodna czy złośliwa ?wizytę u endokrynologa mam dopiero 24 maja i chyba
        osiwieję do tej pory .
        • Gość: Doki spoko :-) IP: *.212-200-80.adsl.skynet.be 21.04.04, 15:23
          struma nodosa= wole guzkowe. Ale to juz wiedzielismy. Sformulowanie
          "wyrodniejacy guzek hiperplastyczny" mozna przetlumaczyc na ludzkie tak: nie da
          sie powiedziec, ze to rak, ale tez nie jest to normalna tkanka. Ona grozi
          przejsciem w tkanke rakowa i predzej czy pozniej przejdzie.

Moge sie mylic, ale mysle, ze od endokrynologa mozesz sie spodziewac zalecenia
          operacji.
          • Gość: joanka Re: operacja mi niestraszna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 19:05
            bardziej bałam się wyniku . to co miałoby być a nie jest tak bardzo mnie nie
            martwi , a operacja i świadomość że "bomba" usunięta pozwoli na spokój !!!
            dziękuję Ci za szybką odpowiedź.
            • Gość: Doki no to spoko IP: *.212-200-80.adsl.skynet.be 21.04.04, 19:17
              Nie martw sie, bedzie dobrze.
              A tak przy okazji: struma nodosa to blad. Powinno byc: struma nodosum.
          • Gość: joanka jeszcze mała wątpliwość... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 16:46
            nie da
            sie powiedziec, ze to rak, ale tez nie jest to normalna tkanka. Ona grozi
            przejsciem w tkanke rakowa i predzej czy pozniej przejdzie.

a skąd wiadomo czy już nie przeszła ?czy biopsja jest w stanie to stwierdzić?
            znowu wpadam w panikę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka