Dodaj do ulubionych

dawki promieni

29.03.11, 17:17
hej
pytanie chyba bardziej do radiologa ale moze ktos zglebia dokladnie temat i wie czy dawki ktore podam sa szkodliwe dla zdrowia w przyszlosci????
w 2007 roku tomografia zatok................280 DLP mGy-cm.(badanie trwalo jakies 5min)
w 2008 roku tomografia zeba+szczeka....64KV 13mA 15.8s .....196.8 mGy*cm2(trwalo kilka sekund)
w 2009 roku dwa zdjecia panoramiczne szczeki (nie wiem ile promieni).
w 2010 roku rezonans magnetyczny glowy(ale tu chyba nie ma promieni x).
w 2011 roku tomografia zatok.....badanie trwalo ok jednej sekundy!!! w 3D jakis tomograf najnowszej generacji ale nie wiem ile moglo to dawac promienie bo nie mam wyniku.(ale chyba duzo mniej niz poprzedni).
Oczywiscie nie licze przeswietlen zebow u dentysty bo tego to bylo strasznie duzo w zyciu ale to mial kazdy chyba:).
Umie ktos to jakos podliczyc zdrowotnie...??????????????
Dzieki w gory!!!
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: dawki promieni 29.03.11, 18:39
      Ziarnko piasku na plazy.
      • karla31 felinecaline 29.03.11, 22:36
        juz o tym tu pisalam kiedys.. podalam teraz dawki bo ktos kiedys niezle mnie nastraszyl z naswietlaniem i od tego czasu zaczelam troszke czytac ale nieznajac sie na promieniach x wszystkie informacje w necie ...wychodza raczej "tragicznie".
        a co do ostatniej tomografi to...KV 120 Ma5
        dzieki felinecaline:)
        • conveyor Re: felinecaline 30.03.11, 00:16
          Juz Ci kiedys tlumaczylem jak komu dobremu, ze dawki ktore dostalas sa male i nie beda mialy zadnych negatywnych nastepstw. Kliknij na link i przeczytaj, Ciebie to tez dotyczy:
          forum.gazeta.pl/forum/w,22,123156436,123225333,Re_Przeswietlenie_kregoslupa_promieniowanie_.html
          • karla31 conveyor 30.03.11, 15:57
            .. nie tlumaczyles tylko pisales ze ty dostajesz wieksze i tyle :)... a nie o to mi chodzilo czy ktos
            dostaje konskie dawki czy w ogole sie nie przeswietla. wiec jak "komu dobremu":) dziekuje za odpisanie i tym razem na moj watek...
            • karla31 dawki promieni 31.03.11, 18:05
              pytanie wynika tez z tego ze mnie to interesuje...
              tylko nie moge sie polapac bo np...
              jest i informacja ze...jednorazowo oczywiscie...
              dawki np..od O do 250 mgy jest bez zadnych biologocznych skutkow ubocznych teraz czy potem za kilka lat.
              od 250 do 1000 .. wystepuja ... spadek krwinek bialych ale nic powaznie
              od 1000 do 2500... wyst. nudnosci ale potem powrot do zdrowia
              potem to juz dawki nieberzpieczne....
              ale jest dopisane ze DAWKI OD 250MGY podane jednorazowo moga w PRZYSZLOSCI zaowocowac rakiem...
              wiec jak te dawki ktore podalam moga byc calkowicie bezpieczne jak pisaliscie....????:)
              natomiast znalazlam tez info ze...no tomografia miednicy to tylko 25mgy czy tomografia jamy brzusznej to 8mgy to fakt w takiej konfiguracji to nie jest grozne z podanymi wyzej dawkami...na innej stronie ze to dawki powyzej 500mgy :/???w mojej tomografii jest 280 mgy ... cos sie nie zgadza bo jak tomografia miednicy moze wynosic tylko 8 mgy??????
              pozatym jednorazowe 280 na zatoki wydaje sie wlasnie wg tych info juz ryzykowne... + te 196 mgy na zeba i szczeke ....wiec to duzo a nie ziarnko piasku:)....
              czy sa rozne wyliczenia MGY??? jak mozna czytac ze raz to 8mgy a raz 500mgy przy takim samym badaniu..?
              • conveyor Re: dawki promieni 31.03.11, 22:59
                Te "dawki" ktore podajesz to sa DAP, czyli Dose Area Product, jest to iloczyn dawki pochlonietej i powierzchni na ktora dziala wiazka. Podziel to przez powierzchnie dzialania wiazki i masz dawke. Wychodzi duzo mniej? No wlasnie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka