Dodaj do ulubionych

kontrast w tomografi

18.04.11, 16:25
Mam pytanie, w maju będę maiła robioną tomografie komputerową głowy (uporczywe bóle) z kontrastem. Obawiam się tego kontrastu, bo troche na ten temat czytałam, że nie do końca bezpieczny itp... Czy ktoś miał robioną tomografię z kontrastem, jeśli tak jakie są skutki uboczne, jak często dochodzi do tzw wstrząsu (tego się najbardziej boję) Nie wiem czy jestem uczulona na podany środek, bo nie miałam tego okazji sprawdzić i tego się obawiam.
Obserwuj wątek
    • ania.rene Re: kontrast w tomografi 18.04.11, 17:11
      miałam robioną z kontrastem. też nie wiedziałam czy jestem uczulona czy nie. wązne zeby wiedzieć czy ma się zdrową tarczycę (możesz zrobić badanie krwi)

mój tata miał też robioną z kontrastem i zaraz po źle się czuł więc podaniu mu jakiś zastrzyk.

po tomografi tak czy tak musisz trochę czekać na poczekalni przy pielęgniarkach żebyu w razie czego podać zastrzyk.
      • labadine Re: kontrast w tomografi 18.04.11, 17:56
        uprzedzic o alergi na jod(temperatura,zawroty glowy) i w ten sposob dorzuca do kroplowki srodek przeciw takim zaburzeniom
    • green_land Re: kontrast w tomografi 18.04.11, 19:11
      Ja miałam podczas podawania kontrastu okropne uczucie paniki w całym ciele. Nie potrafię tego opisac, pamietam głównie uczucie strachu i przemożna chęć ucieczki:/ Po chwili minęło i spokojnie przeleżałam resztę badania.
      Oni wiedzą, co zrobić w przypadku wstrząsu czy mniejszej reakcji alergicznej, są na to przygotowani. Będzie ok, nie martw sie:)
      • alanis11 Re: kontrast w tomografi 18.04.11, 21:13
        ja jestem uczulona i faktycznie pierwsze podanie dożylne nie należało do przyjemnych mialam duszności wystąpiły u mnie ostre wymioty to było kilka lat temu od tej pory każde takie badanie przeprowadzają u mnie z wczesniejszym podaniem odczulacza i wszystko jest ok.
    • anielka05 Re: kontrast w tomografi 19.04.11, 16:00
      Ja mialam tomografie z kontrastem i nic mi nie bylo, czulam sie dobrze.
      • ala_bama1 Re: kontrast w tomografi 19.04.11, 18:34
        Dzięki wszystkim za odpowiedzi, trochę się uspokoilam:)
    • artur737 Re: kontrast w tomografi 19.04.11, 19:50
      musisz byc dobrze uwodniona przed badaniem, wtedy jest mniejsza szansa, ze kontrast zaszkodzi.

Lekarze na ogol nie robia tego, ale lepiej po badaniu za dzien lub dwa zrobic badania ogolne krwi i moczu by ewentualnie szybko wylapac jakies uszk nerek, jezeli by takie powstalo.
      • tansavea Re: kontrast w tomografi 20.04.11, 12:11
        Ja tez miałam 3 mies temu tomografie z powodu podwojnego widzenia i zawrotow, po podaniu kontrastu tez mialam takie glupie uczucie na ciele i zdawlalo mi sie ze sie zsiusialam, zrobilo mi sie cieplo miedzy nogami, potem musialam czekac pol godz wrazie czego, ale nic mi totalnie nie bylo
    • issia3107 Re: kontrast w tomografi 21.04.11, 16:12
      Przy tym badaniu nie podaje sie srodka kontrastowego z jodem, wiec nie musisz sie obawiac, jedynie srodki kontrastowe zawierajace jod moga wywolac uczulenie.
      • ania.rene Re: kontrast w tomografi 21.04.11, 16:31
        podaje się.
        • monia515 Re: kontrast w tomografi 22.04.11, 09:41
          Ja miałam robioną tomografię z kontrastem- wszystko było ok. Po podaniu robi się ciepło i trochę czuć posmak w ustach. Po badaniu trzeba posiedzieć pół godziny przed gabinetem, pić dużo wody, żeby wypłukiwac kontrast. Przed badaniem wypełniasz ankietę, trzeba też zrobić bad na kreatyninę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka