Dodaj do ulubionych

Uraz akustyczny

15.09.11, 20:11
Witam,
po koncercie doznałam urazu akustycznego. Trochę szumi i piszczy mi w uszach i czuję takie jakby rozpieranie w uszach, już drugi tydzień. Byłam oczywiście u laryngologa, żadnych leków nie przepisał i kazał unikać hałasu. Mam pytanie, czy ja po takim urazie raz na zawsze muszę pożegnać się z koncertami i dyskotekami?
Obserwuj wątek
    • sandra5552 Re: Uraz akustyczny 05.03.14, 13:00
      Witam!

W lipcu zeszlego roku prawdopodobnie doznalam urazu akustycznego po koncercie, na ktorym spiewalam z moim zespolem. Dodam, ze gramy np. na weselach, festynach-kazdy koncert trwa od 6 do 8 godzin. Latem zeszlego roku gralismy prawie w kazdy weekend (piatek + sobota). Oprocz tego, ze w sali bylo dosc glosno mialam w uszach sluchawki odsluchowe, Niestety byly one bez izolacji, tak ze moje uszy niestety nie byly zabezpieczone od dzwiekow dochodzacych z zewnatrz. Bezposrednio po koncercie mialam wrazenie, ze moje uszy sa zatkane i mialam szumy w postaci wysokiego i jasnego dzwieku. Uczucie zatkania utrzymywalo sie przez nastepne dwa dni, po czym ustalo. Szum niestety pozostal. Kilka dni pozniej bylam u lekarza, ktory przepisal mi tabletki porawiajace krazenie w arteriach i bralam nawet sterydy (dopiero po trzech miesiacach od wypadku).
      Niestety szumy i spora nadwrazliwosc na glosne lub wysokie dzwieki pozostaly. Te objawy utrzymuja sie od 8 miesiecy i nasilaja po ekspozycji na glosna muzyke lub kiedy jestem zmeczona. Mam wrazenie, ze kiedy nie przebywam w glosnych pomieszczeniach, takich jak proba lub koncert, zmniejszaja sie moje szumy i nadwrazliwosc, a sama nadwrazliwosc nawet czasowo ustepuje.

Mam nastepujace pytania:
      1. Czy doznalam urazu akustycznego?
      2. Jaka jest prognoza mojej choroby? Czy moge liczyc na to, ze bede kiedys zdrowa?
      3. Czy istnieje jakas terapia na taka przypadlosc?
      4. Co moge zrobic, aby przyspieszyc wyzdrowienie
      4. Czy powinnam zrezygnowac z grania z zespolem?

Czy mial ktos z was podobny problem i chcialby podzielic sie ze mna swoimi doswiadczeniami?

Pozdrawiam
      • narfi Re: Uraz akustyczny 06.03.14, 12:38
        Istnieje taka dziedzina medycyny, ktora sie nazywa otologia. Lekarz, ktory zajmuje sie ta specjalizacja nazywa sie otolog lub otolaryngolog.
        Zamawiasz sobie wizyte u takiego specjalisty i zadajesz mu wszystkie powyzsze pytania, ale jezeli uwazasz, ze dostaniesz lepsza diagnoze tu, na forum, to zanim zamowisz wizyte u otologa, zamow sobie wizyte u psychiatry.
      • moloko70 Re: Uraz akustyczny 06.03.14, 15:34
        Mam za soba uraz akutstyczny lewego ucha, po strzelaniach w wojsku. Potem miesiąc leczenia w szpitalu, z mizernym skutkiem. Powiem Ci, że po upływie 18 nadal mam gorszy słuch oraz stały wysoki ledwo slyszalny dźwięk i szum w lewym uchu i tak już pozostanie...
        Radzę uważać i najlepiej unikać ekspozycji na głośny dźwięk, bo skutki są raczej nieodwracalne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka