Dodaj do ulubionych

Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego

IP: 193.201.167.* 27.05.04, 10:07
Czy niewielkie centralne wypuklenia pierścienia włóknistego - czy to są
wypadnięcia dysku (tzw. jądra miażdżystego)?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Zieliński Re: Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego IP: *.amg.gda.pl 27.05.04, 13:09
      Nie sa to wypadnięcia. Jest to barczo częsty obraz, widoczny też u zupełnie
      zdrowych ludzi.

Pozdrawiam

Piotr Zieliński
      Klinika Neurochirurgii AM Gdańsk
      www.neurochirurgia.2p.pl
      • Gość: wera Re: Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego IP: 193.201.167.* 27.05.04, 15:22
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Problem mam następujący:Doznałam urazu kręgosłupa szyjnego (moje 5 letnie
        dziecko przewróciło się na mnie właśnie w okolice kręgosłupa szyjnego).
        Bardzo bolało, nie mogłam ruszać szyją (teraz też boli ale i boli prawa ręka i
        drętwieją palce prawej ręki). W szpitalu leżałam z podejrzeniem złamania zęba
        obrotnika, dopiero TK wykluczył złamanie i wpisali mi uraz skrętny odc. szyjn.
        kręg. Nadal bolała ręka i drętwiały palce - zbadał mnie dr neurochirurg i
        powiedział, że w badaniu ogólnym OK, jak będzie dalej drętwieć to należy zrobić
        MR tego odcinka.
        Po wypisie ze szpitala tak też zrobiłam. Wynik MR odc. szyjnego " niewielkie
        centralne wypukliny pierścienia włóknistego na poziomie C3/C4,C4/C5, C5/C6".
        Chodziłam na rehabilitację tzn. laser, dd, masaż.
        Złożyłam dokumenty o odszkodowanie (pani która przyjmowała powiedziała, że nie
        uznają odszkodowania w takich przypadkach jak m.in. "wypadnięcie jądra
        miażdżystego". Tak więc czy w Pana ocenie mogę starać się o odszkodowanie ?
        • Gość: Piotr Zieliński Re: Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego IP: *.amg.gda.pl 28.05.04, 12:24
          Trudno mi ocenić, czy mozna się starać o odszkodowanie na podstawie wyłącznie
          opisów przez internet. Jednak wydaje mi się, że do odszkodowania nie ma tu
          prawdopodobnie podstaw. Decyzja należy do ubezpieczyciela.
    • Gość: wera Re: Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego IP: 193.201.167.* 28.05.04, 10:09
      Szanowny Panie uprzejmie proszę o odp.
      • Gość: wera Re: Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego IP: 193.201.167.* 28.05.04, 12:56
        Jeżeli chodzi o ubezpieczenie to za nieszczęśliwy wypadek zostanie wypłacone
        ubezpieczenie (uraz skrętny kręgosłupa szyjnego), na komisji lekarz orzekni %
        uszczerbku na zdrowiu a taki mam bo to się nie cofnie(zalecenia od lekarza ze
        szpitala - oszczędzający tryb życia (nie biegać, nie dźwigać, nie jeździć na
        rowerze itp)
        Natomiast nie wypłacają odszkodowania za min:. wypadnięcie jądra miażdżystego,
        ale rozumiem, że wypukliny pierścienia włóknistego to nie to samo co jądro.
        Pozdrawiam
        Wera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka