Gość: wera IP: 193.201.167.* 27.05.04, 10:07 Czy niewielkie centralne wypuklenia pierścienia włóknistego - czy to są wypadnięcia dysku (tzw. jądra miażdżystego)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Zieliński Re: Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego IP: *.amg.gda.pl 27.05.04, 13:09 Nie sa to wypadnięcia. Jest to barczo częsty obraz, widoczny też u zupełnie zdrowych ludzi. Pozdrawiam Piotr Zieliński Klinika Neurochirurgii AM Gdańsk www.neurochirurgia.2p.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego IP: 193.201.167.* 27.05.04, 15:22 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Problem mam następujący:Doznałam urazu kręgosłupa szyjnego (moje 5 letnie dziecko przewróciło się na mnie właśnie w okolice kręgosłupa szyjnego). Bardzo bolało, nie mogłam ruszać szyją (teraz też boli ale i boli prawa ręka i drętwieją palce prawej ręki). W szpitalu leżałam z podejrzeniem złamania zęba obrotnika, dopiero TK wykluczył złamanie i wpisali mi uraz skrętny odc. szyjn. kręg. Nadal bolała ręka i drętwiały palce - zbadał mnie dr neurochirurg i powiedział, że w badaniu ogólnym OK, jak będzie dalej drętwieć to należy zrobić MR tego odcinka. Po wypisie ze szpitala tak też zrobiłam. Wynik MR odc. szyjnego " niewielkie centralne wypukliny pierścienia włóknistego na poziomie C3/C4,C4/C5, C5/C6". Chodziłam na rehabilitację tzn. laser, dd, masaż. Złożyłam dokumenty o odszkodowanie (pani która przyjmowała powiedziała, że nie uznają odszkodowania w takich przypadkach jak m.in. "wypadnięcie jądra miażdżystego". Tak więc czy w Pana ocenie mogę starać się o odszkodowanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Zieliński Re: Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego IP: *.amg.gda.pl 28.05.04, 12:24 Trudno mi ocenić, czy mozna się starać o odszkodowanie na podstawie wyłącznie opisów przez internet. Jednak wydaje mi się, że do odszkodowania nie ma tu prawdopodobnie podstaw. Decyzja należy do ubezpieczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego IP: 193.201.167.* 28.05.04, 10:09 Szanowny Panie uprzejmie proszę o odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Do specjalisty od kręgosłupa szyjnego IP: 193.201.167.* 28.05.04, 12:56 Jeżeli chodzi o ubezpieczenie to za nieszczęśliwy wypadek zostanie wypłacone ubezpieczenie (uraz skrętny kręgosłupa szyjnego), na komisji lekarz orzekni % uszczerbku na zdrowiu a taki mam bo to się nie cofnie(zalecenia od lekarza ze szpitala - oszczędzający tryb życia (nie biegać, nie dźwigać, nie jeździć na rowerze itp) Natomiast nie wypłacają odszkodowania za min:. wypadnięcie jądra miażdżystego, ale rozumiem, że wypukliny pierścienia włóknistego to nie to samo co jądro. Pozdrawiam Wera Odpowiedz Link Zgłoś