Dodaj do ulubionych

Sekcja zwłok....

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.04, 12:39
Ze zwłok, które już w pewnym stopniu uległy rozkładowi, zapewne wydziela się
ogromny fetor. Kto poda mi w, jaki sposób jest on do zniesienia np. dla osób,
które dokonują sekcji zwłok ? W jaki sposób są oni w stanie to wytrzymać ?
Czy ktoś mógłby mi pokazać sekcję ( Gdańsk ) ?
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: Sekcja zwłok.... 29.05.04, 12:52
      A może oni lubią ten zapach? A tak powaznie idź sobie do prosektorium pogadaj z
      tymi co tam pracują moze ci załatwią taką przyjemnosć skoro tak bardzo ci natym
      zależy.Fuj obrzydliwe masz zainteresowania.
      • Gość: Agnieszka Re: Sekcja zwłok.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 13:06
        Zwłoki są na tyle schłodzone ze nie martw sie...nie sa oni narazeni na tak
        opropne zapachy jak nam sie wydaje.
        • Gość: Juna Re: Sekcja zwłok.... IP: *.acn.pl 29.05.04, 13:31
          To co piszesz nie do końca jest prawdą. Ponieważ sam brałem udział w autopsjach
          patomorfologicznych mniej więcej wiem jak to wygląda. Po pierwsze zwłoki nie
          zawsze są schłodzone, ponieważ pomieszczenie gdzie przechowuje sie je nie
          zawsze spełnia swoją rolę..."zapach" zależy raczej od "stanu" zwłok i co ważne
          stanu wewn. narządów. Patomorfolog zazwyczaj pracuje w maseczce i ma także do
          dyspozycji specjalną maść, którą smaruje sie pod nosem (lecz przeważnie im to
          nie przeszkadza :))
          • Gość: ja Re: Sekcja zwłok.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 13:41
            w gdansku masci i maseczek sie nie uzywa bo to zapach medycyny zreszta czlowiek
            po paru min sie przyzwyczja!!!!
            • Gość: Juna Re: Sekcja zwłok.... IP: *.acn.pl 29.05.04, 13:47
              Wydaje mi się, że maseczki chronią przed potencjalnymi patogenami więc dla
              własnego bezpieczeństwa nie raz zakładają, a maści nikt nie stosuje bo
              faktycznie człowiek się przyzwyczaja :)
              • Gość: ;-)))) Re: Sekcja zwłok.... IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 06.07.04, 08:56
                Juna napisał(a):

> Wydaje mi się, że maseczki chronią przed potencjalnymi patogenami więc dla
                > własnego bezpieczeństwa nie raz zakładają, a maści nikt nie stosuje bo
                > faktycznie człowiek się przyzwyczaja :)

Maseczki wdechowe na nos i usta maja filter z wegla ktory neutralizuje
                zapachy.
                Przed patogenami chronia ubrania, rekawiczki, gogle, i plastikowe "splash
                screen" przy cieciu kosci.

• Gość: ja Re: Sekcja zwłok.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 13:36
      no wiesz co jakso lekarza sa przyzwyczajeni do tegozapachu jak to pan jeden
      patolog powiedzial kiedys na zajeciach nie ma wychodzenia z sekcji zwlok bo to
      jest zapach medycyny no i coz zaliczylam sekcje i jakos nie iwem nie
      smierdzialo tak strasznie jak wam sie wszystkim wydaje. a co do ogladania zwlok
      to musisz znalesc sobie jaksi studentow 3roku lekarskiego bo oni musza zaliczyc
      10sekcji zwlok i uwierz po 3to juz nic ciekawego i chetnie sie umowial zeby
      pojsc za nich albo lepiej kogos ze stomatologgi bo nas nikt nie pytal o nic
      tylko pozkazywali a lekarski to moga czasem spytac to mozna kogos wkopac czasem
      tak lepiej skontaktuj sie ze stomatologia.u nas bylo pare osob za kogos na
      skecji i spoko nikt sie nie kapnal zreszta to znana praktyka wielu ludzi
      przychodzi wlasnie tak jak ty z ciekawosci!!! a i mowie wlasnie o akademii
      medycznej w gdansku.
      • Gość: anka Re: Sekcja zwłok.... IP: *.agh.edu.pl 05.07.04, 22:27
        Mam do Ciebie takie pytanie: czy słyszałeś o czymś takim jak tajemnica
        lekarska? Jeśli przeszedłeś przez trzeci rok medycyny lub stomatologii
        powinieneś wiedzieć, że obowiązuje ona także studentów. To co proponujesz
        komuś, kogo w ogóle nie znasz, jest po prostu głupie. Ciekawość można sobie
        zaspokajać oglądając film albo czytając książkę, a zwłoki leżące na stole
        sekcyjnym to nadal człowiek i jemu też należy się szacunek.
    • Gość: anik_A Re: Sekcja zwłok.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 13:48
      Mnie kiedyś b. interesowały operacje. Mała byłam wtedy, fakt. Nigdy tego na
      żywo nie widziałam...i nie chce zobaczyć:)
    • Gość: Anette Re: Sekcja zwłok.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 02:11
      Sekcje zwłok są dla ludzi którzy kształcą się lub przeszli studia medyczne i są
      do tego przyzwyczajeni,a nie dla ludzi z ulicy!!!Więc nie radzę robić
      przekrętów komuś kto nie jest uświadomiony,jak to wygląda,a już napewno taki
      numer nie przejdzie w Łodzi.
      I wbrew temu co sie niektórym wydaje zapach zależy od tego gdzie zwłoki
      przebywały,najszybciej rozkłada się ciało w wilgotnym i ciepłym otoczeniu.
      Pozdrowienia dla studentów UM w Łodzi!
    • Gość: Ta Uryna Re: Sekcja zwłok.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 03:04
      Dość nietypowe masz zainteresowania, dziecko drogie.
      Ale dobrze, dobrze ...kolejny rzeźnik nam rośnie...

Na pierwszy ogień proponuję dokładne przestudiowanie zawartości:

www.ogrish.com/
      www.rotten.com/
      co to by na sekcji nie musieć zgadywać gdzie nerka a gdzie trzustka...

potem flaszka w dłoń i marsz do kumpli na medycynie...

...a jak już dostaniesz wpis, to masz jak w banku
      wymarzoną pracę w zawodzie "Crime Scene Cleaners"...

Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka