lidka449 17.06.12, 20:35 czy to prawda,że ta choroba dotyka głównie mężczyzn ? gdy nie trzyma się diety ataki bólu narastają częściej ? czy możliwe jest wyleczenie się z tej choroby,czy tylko tzw.zaleczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mel.la Re: dna moczanowa 17.06.12, 21:33 Mezczyzni choruja na dne 20 razy czesciej niz kobiety. Dna jest nieuleczalna ale przy zastosowaniu odpowiedniej diety i farmakologii mozna uniknac napadow dny i powiklan. U mnie bylo podejrzenie, ze mam dne lub reumatyzm ale w badaniach krwi nic nie wyszlo oprocz podwyzszonego ob. Jednak czy te badania wystarcza to sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: dna moczanowa 17.06.12, 21:44 czy również miałeś bolesne ataki dny i jak sobie z tym radzisz ? leczenie farmakologiczne oparte jest na Miluricie,którego zadaniem jest w głównej mierze obniżenie poziomu kwasu moczowego. jednak ten proces jest długofalowy i ból nie mija zbyt szybko jak dodatkowo można sobie pomóc ? Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: dna moczanowa 18.06.12, 00:04 Ja nie wiem czy ja mam dne, czy reumatyzm czy jeszcze co innego bo badania nic nie wykazaly. Mam wedrujace bole stawow, duzy palec u stopy potrafi mnie bolec kilka tygodnie ale nie widze jakos zeby byl spuchniety czy czerwony. Potem bol mija i za jakis czas boli mnie kciuk (staw) , dostalam blokade bo nie bylam w stanie nawet ziemniakow obrac. Teraz z kolei boli mnie staw srodkowego palca stopy i tez nie wiem co mam robic. Moze ktos podpowie, czy to moze byc dna nawet jesli w krwi nic nie wyszlo i jakie ewentualnie badania zrobic? Lidka a Ty w czasie ataku masz czerwone i mocno spuchniete stawy? Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: dna moczanowa 19.06.12, 20:09 podczas ataku stawy sa spuchniete i czerwone,paluchy sa zniekształcone i najgorsze ze to przechodzi w rózne stawy w kolana też a choruje na dne męzczyzna w mojej rodzinie i widze jak cierpi ... Odpowiedz Link Zgłoś