19.07.12, 20:29
Witam
Od 2 tygodni mam taki problem ze na prostej drodze się przewracam padam jak ścięta .
Dzisiaj zauważyłam ze tak jakby w prawej nodze kostka przekręca się bezwiednie i tracę równowagę . Taki problem mam zawsze gdy idę . W ciągu 2 tygodni zdarzyło mi się to około 6 razy . Nie wiem czy jest to jakiś problem czy to porostu zbagatelizować , może ktoś tez miał taki problem proszę o podpowiedz co może się dziać z moja kostka .
Pozdrawiam i z góry dziękuje

Obserwuj wątek
    • grazkavita Re: upadki 19.07.12, 22:26
      To może być kostka i wtedy ja usztywnić przez zabandażowanie.Może tez być sprawa źle funkcjonującego błędnika lub niedokrwienie mózgu...W jednym i drugim przypadku trzeba interwencji lekarza...Upadki są groźne, więc proszę poruszać się z asystą drugiej osoby, lub z chodzikiem, w najgorszym przypadku z laską...
    • prim.asol Re: upadki 21.07.12, 00:07
      piszesz wyraźnie, że kostka sama się przekręca i w związku z tym dochodzi do utraty równowagi no i łapiesz szczupaka...Wygląda na to, że kiedyś miałaś jakiś uraz tej kostki, albo po prostu jej skręcenie.Tak się dzieje, że nawet po dłuższym czasie takie podwijanie stopy występuje i często jest powodem upadków ze złamaniami kończyn.Może przy pośpiesznym chodzie, źle stawianej stopie, jakiejś nierówności pod stopą.
      Ja przed 2 laty miałam kilka takich podgięć stopy, która dużo lat wcześniej została wrednie skręcona.Od czasu do czasu takie podgięcia się zdarzają, więzadła i mięśnie są nie tak sprawne jak zdrowe no i o wypadek nie trudno.Miesiąc temu znów stopa się kilkakrotnie podginała ale wyginałam się chcąc uchwycić równowagę bojąc się upadku ,
      staw bolał i spuchł. Zawsze się unieruchamia staw skokowy elastycznym bandażem,oszczędza się aż przestanie boleć ( zwykle to doba) można też kupić stabilizator stawu skokowego, który jak nazwa mówi stabilizuje ten staw ( refundacja NFZ) ale to lekarz zapisuje.Nic na to nie robię, uważniej chodzę.Pewnie pomógł by laser i ultradźwięki czy krioterapia ale w ramach NFZ to za rok a prywatnie ? ;) ;) ;)Wybierz się do ortopedy, rodzinny niech da zlecenie na RTG "Na wprost" i "boczne" by ortopeda miał ocenę sytuacji i postawi diagnozę , zastosuje zabiegi.Pozdrawiam ;)
    • felinecaline Re: upadki 21.07.12, 17:39
      Moze Cie ta sugestia zdziwi, ale zbadaj sobie poziom hormonu tarczycy.
    • zyrafa46 Re: upadki 21.07.12, 20:35
      Myślę, że mięśnie powinny trzymać staw. Każdy zresztą...
      Usztywnienie dodatkowo rozleniwi mięśnie....
      Raczej szukałabym przyczyny...
      Nawet w tarczycy, jak trzeba ;)
      • voxave Re: upadki 22.07.12, 21:32
        Może być choroba Parkinsona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka