Dodaj do ulubionych

TSH w normie a objawy nadcz. tarczycy?

05.07.04, 10:56
Witajcie,
Mam 28 lat i od jakiegoś czasu cierpię na nadmierną potliwość, tzn. robi mi
się gorąco i pocę się cała, głównie na twarzy. Zauważyłam, że ma to związek
często z poddenerwowaniem, ale nie tylko. Zrobiłam badanie TSH i wyszło w
normie. Czy w takim razie może na to mieć wpływ branie pigułek (biorę
leczniczo, ale nie najlepeij toleruję), stres w pracy
czy jeszcze coś innego? Dodam, że jest to bardzo kłopotliwe. Denerwuję się i
pocę jak nieśmiała nastolatka :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka Re: TSH w normie a objawy nadcz. tarczycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 11:25
      Objawów nadczynnosci tarczycy jest całe mnóstwo... a ty moze naprawde nie
      toleruesz tych tabletek antykoncepcyjnych.Czy masz jakies inne obajawy?
    • zuza123 do Agnieszki 05.07.04, 12:58
      Skutków ubocznych mam masę: problemy z krążeniem, migreny, spadek wagi (jeśli
      można to nazwać ubocznym :)), przez chwilę tez za wysokie ciśnienie. Niestety
      biorę pigułki leczniczo i musze się męczyć. A czy samo badanie TSH wystarczy do
      określenia, ze tarczyca nie jest powodem mojego złego samopoczucia?
      • Gość: Agnieszka Re: do Agnieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 19:42
        JEst to podstawowe badanie które powinno dac jakis obraz. Ale czasem trzeba
        tez dodatkowo zrobic hormony tarczycy(jesli tesh jest w normie- a objawy typowo
        tarczycowe) by sie upewnic w którym isc kierunku. A czy ty robiłas teraz tsh?
        bo jesli ono jest nieprawidłowe to napewno trzeba sie tuym zajac. Czy bierzesz
        diane ?
        • Gość: Agnieszka Re: do Agnieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 19:43
          Moze napisz jaki wynik tego tsh masz? bo piszesz ez robiłas nie doczytałam.
          • zuza123 Re: do Agnieszki 06.07.04, 17:16
            Nie mam wyników przy sobie, ale pamiętam, że zupełnie w środku wskazanej normy
      • Gość: Agnieszka Re: do Agnieszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 17:56
        A jakie bierzesz pigułki?
        • Gość: usia-1 Re: do Agnieszki IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 06.07.04, 21:40
          Nie wiem co mają leczyć u Ciebie pigułki,co maja regulować, ale jeżeli chodzi o
          zatrzymanie całego cyklu, to mogła się wytworzyć sztuczna menopauza- objawy
          doskanale pasują. Ja miałam lecozoną endometriozę wprawdzie nie pigułkami, ale
          te objawy bardzo dobrze znam i bardzo źle wspominam
          • zuza123 Re: do Agnieszki 07.07.04, 08:25
            Leczę PCO a aktualnie biorę Logest. Nie planuję jeszcze dzieci, stąd "leczenie"
            pigułkami. A TSH mam 1,84 (dla normy 0,4 - 4,0)
            • Gość: takatam Re: do Agnieszki IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 07.07.04, 15:41
              Twoje objawy to po prostu objawy choroby zasadniczej czyli PCO.
              nie maja związku żadengo z nadczynnością tarczycy, ani z braniem Logestu.
              • zuza123 do takatam 07.07.04, 16:09
                Dlaczego więc nie miałam takich objawów przed rozpoczęciem leczenia PCO, a mam
                podczas? chyba leczenie powinno raczej pomagać, a nie nasilać objawy?
    • ula_s Re: TSH w normie a objawy nadcz. tarczycy? 07.07.04, 16:59
      A ja obstawiam ze to od pigulek. Co prawda nie bralam tych ktore Ty bierzesz ale
      inny preparat (zawieral tylko progesteron) i tez sie stale pocilam. Tez bralam
      leczniczo i jakos wytrzymalam to pol roku, chociaz bylo ciezko.
    • Gość: w Re: TSH w normie a objawy nadcz. tarczycy? IP: 213.17.175.* 28.07.04, 10:37
    • Gość: wiki Re: TSH w normie a objawy nadcz. tarczycy? IP: 213.17.175.* 28.07.04, 10:40
      miałam dokładnie te same objawy i tsh w normie.
      zrób sobie badanie przeciwciał tarczycowych we krwi.
      po 3 latach poszukiwań, co się ze mną dzieje, ktoś w końcu wpadł na ten pomysł
      i ..to było to. leczy się podobnie do leczenia tarczycowego, i jak ręką odjął
      odbiera wiele nieprzyjemnych objawów.
      musisz wziąć skierowanie na badanie krwi, a "wynik prawdę Ci powie"
      ;)
      powodzenia
      • Gość: monia Re: TSH w normie a objawy nadcz. tarczycy? IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.07.04, 19:20
        spadek wagi, dziwne objawy ze strony serca, nerwowość itp - tsh w normie
        czyli mam podobnie...
        zrobię te przeciwciała - wiki, a to się jakoś konkretnie nazywa czy po prostu
        przeciwciała tarczycowe?
        • Gość: wiki Re: TSH w normie a objawy nadcz. tarczycy? IP: 213.17.175.* 30.07.04, 13:38
          jak ja powiedziałam swojemu lekarzowi, że potrzebuje zbadać przeciwciała
          tarczycowe, to wiedział na co wypisać skierowanie.
          gdyby nie, daj znać. zobaczę na wyniku, co dokładnie się oznacza przez to
          badanie
          pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka