oldboy42wawa 07.11.12, 23:59 czy jest jakiś lek bez recepty który może zastąpić Fastum które kiedyś było bez recepty a teraz jest na receptę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwona402 Re: FASTUM - co w zamian 08.11.12, 19:00 Wszystkie żele zawierające ketoprofen zmieniły status dostępności i wydawane są tylko na receptę lekarską ze względu na częste występowanie ciężkich przypadków fotouczuleń. Proponowana przez poprzedniczkę maść końska niestety ma zupełnie inne działanie, zawiera olejki roślinne, lekko rozgrzewa skórę. Ketoprofen należy do niesteroidowych leków przeciwzapalnych, dlatego istnieje w tej grupie wiele leków o takim samym działaniu np. diclofenac ( Voltaren, Dikloziaja, Veral ), ibuprofen ( Ibum, Dolgit), naproxen ( Naproxen Emo. Naproxen Hasco, Aleve). W nawiasach podałam przykładowe nazwy handlowe żeli przeciwzapalnych i przeciwbólowych dostępnych w aptekach bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: FASTUM - co w zamian 08.11.12, 19:09 Maść końska działa dokładnie tak jak fastumy, ketonale i inne ibuprofeny - rozgrzewa i działa p/zapalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: FASTUM - co w zamian 08.11.12, 20:24 dzięki za odzew na pewno wypróbuję to będę wiedział czy zadziałało Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: FASTUM - co w zamian 09.11.12, 13:27 > Maść końska działa dokładnie tak jak fastumy, ketonale i inne ibuprofeny - rozg > rzewa i działa p/zapalnie. Czy słyszałaś, że maści końskie występują w co najmniej dwóch rodzajach, znacząco różniących się sposobem działania? Chyba nie, toteż podpowiem. że jedna jest chłodząca a druga rozgrzewająca. Czy Twoim zdaniem Fastum chłodzi, czy też rozgrzewa? Bo mi się zdawało, że żaden z tych efektów nie występuję na wskutek działania samej maści. W takim razie na czym właściwie polega działanie dokładnie tak same Fastum jak maści końskiej? Czy słyszałaś o cechach stanu zapalnego i o tym, że jeśli chce się go ograniczyć, to praktycznie zawsze stosuje się chłodzenie? Po co zabierasz głos w temacie, o którym nie masz zielonego pojęcia? Właściwie interesuje mnie odpowiedź tylko na te ostatnie pytanie, reszta jest retoryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: FASTUM - co w zamian 09.11.12, 16:04 Nie tylko słyszałam, ale też używałam, nieznający tematu i tak dowie się w aptece, że są dwa rodzaje i raczej dostanie ten właściwy. Resztę Twojego wpisu pomijam, bo jest pozbawiony sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: FASTUM - co w zamian 09.11.12, 16:08 > Nie tylko słyszałam, ale też używałam, nieznający tematu i tak dowie się w apte > ce, że są dwa rodzaje i raczej dostanie ten właściwy. A który jest "właściwy"? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: FASTUM - co w zamian 09.11.12, 16:36 Nie brnij, nie pogrążaj się już. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona402 Re: FASTUM - co w zamian 09.11.12, 18:43 Kradam ma rację, a nie Ty. Nie masz zielonego pojęcia o lekach i leczeniu. Jak kogoś mocno boli ząb to powinien zastosować doraźnie np. ibuprom (najlepiej iść do dentysty), a nie herbatkę z bzu czarnego, która nota bene również działa przeciwbólowo. Miejscowe zastosowanie ziołowej maści chłodzącej, lub rozgrzewającej powoduje że ból pochodzący z głębszych obszarów jest po prostu maskowany, faktycznie odczuwa się chwilową, ale pozorną ulgę. Ketoprofen zawarty w Fastum ma udowodnione badaniami klinicznymi właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne - jest lekiem, a maść końska w medycynie ludowej stosowana była kiedyś na końskie pęciny aby zapobiec tzw. ochwatowi. Nie twierdzą, że ziołowe specyfiki są nieskuteczne i niepotrzebne, ale ich działanie jest zdecydowanie słabsze i wolniejsze. We współczesnej medycynie zioła przeważnie uzupełniają tylko właściwe leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: FASTUM - co w zamian 09.11.12, 18:58 jeszcze raz bardzo dziękuję za tak szeroki i emocjonalny odzew - jednakże nie chodziło mi o interpretację ulotek i wykładnię medycyny a raczej o takie ludowe sposoby jak podała wadera to czy one działają czy nie to się szybko sprawdzi po zastosowaniu - obiecuję że napiszę o efektach więc cała ta kłótnia na pewno nie zostanie bez odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: FASTUM - co w zamian 09.11.12, 19:23 Mnie niepotrzebne jest przyznawanie racji, w działaniu końska maść zrobi dokładnie to samo co Fastum czy inne NLPZ, no chyba, że pacjent ma najprawdziwszą rwę kulszową, wtedy nie pomoże na dłuższą metę ani jedno, ani drugie. Zresztą, nie widzę sensu dalszej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś