Dodaj do ulubionych

stały aparat

IP: 212.244.106.* 20.08.01, 15:19
Chciałabym założyć sobie stały aparat i mam parę pytań:
Czy bardzo przeszkadzają w życiu codziennym?
Czy mając założony aparat można leczyć zęby?
Jak często odwiedza się ortodontę po założeniu?
Ile to kosztuje?
Czy wybielanie zębów należy przeprowadzić przed czy po zdjęciu aparatu?
Czy istnieją stałe aparaty ortodontyczne, które są w takim kolorze, że prawie
ich nie widać?
Czy istnieją aparaty zakładane od środka, bo kiedyś o czymś takim słyszałam?
Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: Kwiku Re: stały aparat IP: 10.2.1.* / 193.41.231.* 22.08.01, 09:52
      Gość portalu: mycha napisał(a):
      > Chciałabym założyć sobie stały aparat i mam parę pytań:
      > Czy bardzo przeszkadzają w życiu codziennym?
      Na początku (pierwszy tydzień) czujesz się nieswojo, ale potem w ogóle go nie
      zauważasz.
      > Czy mając założony aparat można leczyć zęby?
      Przed założeniem trzeba mieć absolutnie wszystkie zęby wyleczone. Po założeniu
      aparatu należy ogromną uwagę przykładać do utrzymania czystości zębów. Jeśli tak
      będziesz postępować to problem będzie rozwiązany.
      > Jak często odwiedza się ortodontę po założeniu?
      Raz w miesiącu.
      > Ile to kosztuje?
      To zależy gdzie. Ja chodzę na Nowy Zjazd w Warszawie. Aparat górny 1400 zł, dolny
      1000 zł. Wizyta raz w miesiącu: 80 zł x 2 aparaty (góra i dół) czyli 160 zł.
      > Czy wybielanie zębów należy przeprowadzić przed czy po zdjęciu aparatu?
      Czyszczenie mechaniczne (też wybiela zęby) można a nawet trzeba, przed
      założeniem. Chemiczne - nie wiem (jestem bankowcem). Podobno nie jest to zbyt
      bezpieczne - można uszkodzić szkliwo.
      > Czy istnieją stałe aparaty ortodontyczne, które są w takim kolorze, że prawie
      > ich nie widać?
      Drut będzie widać zawsze. Jeśli chodzi o zamki to niektórzy noszą porcelanowe
      zamiast metalowych. Są w kolorze zębów. Ale nie ma nic za darmo. Podobno żeby
      przykleić zamek porcelanowy trzeba bardziej niż przy metalowym wytrawić szkliwo
      zęba (musi się mocno trzymać). Po zdjęciu apartu w miejscach mocowania zamków
      porcelanowych mogą się pojawić ciemne plamy. Jeśli ktoś ma zauważyć Twój aparat
      to i tak go zauważy. Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że z czasem nie
      robi Ci to żadnej różnicy czy ktoś się patrzy czy nie. Ostatnio byłem na imprezie
      i na 12 osób 4 miały stałe aparaty !
      > Czy istnieją aparaty zakładane od środka, bo kiedyś o czymś takim słyszałam?
      O stałych nie słyszałem. Nawet gdyby istniały to zapeniam Cię, że miałabyś
      ogromne problemy z wyraźnym mówieniem.

Powodzenia !

• Gość: Strzyga Re: stały aparat IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 10:27
      Cen aktualnych nie znam - patrz co napisal Kwiku
      Aparaty zakładene od środka istnieją, ale nie wiem czy w Polsce ktoś to robi.
      Rzeczywiście mówi się wtedy trochę niewyraźnie, bo brakuje miejsca w paszczy.
      Sama mialam zalożony aparat kilka lat temu (nie bylo jeszcze kas chorych - na
      szczęscie, wiec placiło za mnie państwo - we Wrocławiu w Akademii Medycznej). Z
      moich informacji wynika, że jest to jeden z lepszych ośrodków w kraju zajmujący
      sie ortodoncją. Była prywatna klinika na przeciwko placówki akademii.
      Powodzenia.
      Uważaj bo troche boli, ale daje sie wytrzymac. Daje również dobre efekty
      odchudzające (vide Agnieszka Chylińska), bo przez ból przez tydzień po wizycie
      u ortodonty nie chce się jeść niczego stałego, płyny i rzadkie potrawki
      przechodzą.
      • Gość: E. Re: stały aparat IP: 10.129.1.* 22.08.01, 11:41
        No proszę - a mnie nic nie boli, może tuż po wizycie coś "czuję w buzi", ale
        generalnie żaden ból. Noszę aparat od roku i efekt jest fantastyczny, naprawde
        bardzo duża różnica. Mam tylko na górze. Płaciłam 1600 za założenie, i też po 80
        co miesiac za wizytę.
        Wiesz co, nie przejmowałabym się na Twoim miejscyu tym, że to widać. No i widać -
        co z tego - to trochę tak, że się nie wstydzisz tego, że dbasz o siebie. Ja
        miałam trochę oporu właśnie dlatego, że taka "oszpecona" mam chodzić. A tu
        niespodzianka, akurat niedługo po tym, jak złożyłam aparat, poznałam mojego teraz-
        już-narzeczonego i b. mu się spodobałam, z tym aparatem. A mam metalowy, wiec ten
        bardziej widoczny.
        • Gość: Strzyga Re: stały aparat IP: 212.180.136.* 22.08.01, 18:54
          Boli nie boli - zależy od tego jak dużo jest do wyrównania.
          Szpeci - chyba nie - na mnie wołali metallica i było wesolo
          Efekty - rewelacyjne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka