Dodaj do ulubionych

Padaczka a dzidziuś

24.01.13, 17:55
Witam. Choruję na padaczkę od 15 roku życia i obecnie leczę się Trileptalem. Jako, że neurolog stwierdził, że jest to bezpieczny lek zaszłam w ciążę. Cała ciąża była ok. Zero napadów. Gdy urodziłam Wiktorię okazało się, że również ma padaczkę i jest opóźniona w rozwoju. Zaczęło się staranie o jakiś jej byt. Niestety niedawno Wiktoria [3,5 roku] zmarła i obecnie czekamy na wyniki sekcji, gdyż lekarze nie wiedzieli jaki był powód jej śmierci, a jeśli mogę dodać to nie wiedzą też dlaczego była chora na padaczkę. Ale chciałam spytać czy któraś z Was brała może właśnie ten lek w czasie ciąży i czy dzieci są zdrowe? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Padaczka a dzidziuś 24.01.13, 20:58
      nazwa chemiczna preparatu
      okskarbazepina
      pełny opis
      indeks.mp.pl/leki/desc.php?id=611
      fragment
      Ciąża i laktacja: Kategoria D. Stosowanie okskarbazepiny u kobiet w ciąży może być przyczyną wystąpienia ciężkich wad rozwojowych u ich dzieci. U kobiet w wieku rozrodczym karbamazepinę należy stosować w miarę możliwości w monoterapii oraz w najmniejszych dawkach skutecznych. Nie należy przerywać skutecznego leczenia przeciwpadaczkowego okskarbazepiną u kobiet w ciąży, ponieważ nasilenie choroby jest niekorzystne zarówno dla matki, jak i dla płodu. Okskarbazepina może sprzyjać powstaniu niedoboru kwasu foliowego; podczas leczenia kobiety przed zajściem w ciążę oraz w ciąży powinny otrzymywać kwas foliowy, a w końcowych tygodniach ciąży również wit. K; podawanie wit. K zaleca się też u noworodków matek otrzymujących w ciąży okskarbazepinę. Okskarbazepina przenika do pokarmu kobiecego; nie zaleca się karmienia piersią podczas leczenia.

Bez komentarza
      • agula-8227 Re: Padaczka a dzidziuś 24.01.13, 22:23
        Ja wiem, że tak jest napisane na ulotce, bo ją czytałam, ale konsultowałam się z lekarzem i to on mi dał ten lek. Przecież sama tego sobie nie wymyśliłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka