Dodaj do ulubionych

z suchymi oczami doszedłem do ściany..

01.04.13, 11:04
Skończyły mi się pomysły na przyniesienie sobie ulgi w suchych oczach. Stosowałem chyba wszystkie maści, żele i krople. Na co dzień noszę okulary, czasami do sportów zakładam soczewki kontaktowe i wtedy paradoksalnie oczy czują się najlepiej. Poza tym odczuwam pieczenie, szczególnie przy długiej pracy z kompem, a najgorzej jest po krótkiej nocy, kiedy szczypie od rana i wlewanie co chwila kropel nic nie daje. Źle też znoszę światło “hipermarketowe” - mocne, świetlówkowe. To moje nieprzyjemne uczucie w oczach mogę porównać do jakiegoś kwaśnego czynnika powlekającego oko.. Macie może jakieś niestandardowe pomysły jak mogę sobie pomóc? Może jakieś nowe niebanalne krople?
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: z suchymi oczami doszedłem do ściany.. 01.04.13, 13:04
      Podłożem tego stanu może być też alergia. Poszukaj coś w necie na temat Zespołu Suchego Oka.
    • jirafa Re: z suchymi oczami doszedłem do ściany.. 29.04.13, 19:10
      Też mi się zdaję, że to zespół suchego oka, ale pójdź lepiej do okulisty. Ja też miałam podobnie... Na szczęście u mnie wystarczyło tylko stosowanie kropli nawilżających i do pracy przy komputerze muszę nosić okulary z antyrefleksem. A co do kropli mogę polecić Ci Hialeye. Próbowałam już wiele rożnych 'sztucznych łez' , ale te według mnie są najlepsze :) Bez problemu dostaniesz je w aptece. Mają gęstszą konsystencję niż reszta kropli i działają bardzo szybko i skutecznie ;)
    • goodman41 Re: z suchymi oczami doszedłem do ściany.. 30.04.13, 00:45
      Trzeba zaczac leczyc od srodka, a nie probowac usunac skutki. Mam 72 lata, nie potrzebuje zadnych okularow. Jako projektant w przeszlosci musialem uzywac okury, a od kilkunastu lat jestem na Diecie Optymalnej wg dra Jana Kwasniewskiego. Proponuje kupic jedna z ksiazek tego autora i sie zapoznac ze "szkodliwoscia" tego sposobu odzywiania.
      www.empik.com/tluste-zycie-kwasniewski-jan-kwasniewski-tomasz,11210,ksiazka-p?gclid=CM-hkbOp8LYCFUtY3godHTQAaw
    • jagoda85 Re: z suchymi oczami doszedłem do ściany.. 02.05.13, 22:32
      Trzeba iść do okulisty, wg mnie to najprawdopodobniej Zespół Suchego Oka. Nie można tego lekceważyć, bo nie nawilżane oko prowadzi do ślepoty. Ja cierpię na to już 20 lat. Używam oprócz kropli do nawilżania dodatkowo żel do nawilżania, trzeba też przebadać oczy pod kątem alergii, mnie nic nie wykazało, miałam też robioną cytologię oczu, ale też nic nie wyszło. Ja używam kropli bez konserwantów (bo konserwanty mi szkodzą) Hylo Care, i Hylo Gel, niestety są to drogi środki, ale może ty takich nie potrzebujesz .
    • szaser NaCl 06.05.13, 05:50
      U lekarza pierwszego kontaktu wyłudź receptę na sol fizjologiczną do przetoczeń (0.5l) i używaj do obu oczu do woli w postaci tryskawki, zabezpieczonej jałowym gazikiem. Poza tym, można w sieci kupić taką tryskawkę teflonowa, wygotować. Można też, używać sam płyn do soczewek kontaktowych na co dzień, jeśli kogoś na to stać. Jest tez płyn Bachus&Lomb do nawilżania i łagodzenia oczu przed soczewkami w malutkich tryskaweczkach (skuteczny ale dość drogi).
    • ashka89 Re: z suchymi oczami doszedłem do ściany.. 11.11.13, 14:00
      A probówałes stosować tabletki, zeby własnie od środka zacząć działać ????
      Vitrum VIsion, są takie tabletki na polepszenie wzroku, ogólnie chronią budowę oka m.in. przed skutkami sztucznego swiatła, no i likwiduje problemy typu suchość, swędzenie, ale też zapobiega temu.
      • ken-ya Re: z suchymi oczami doszedłem do ściany.. 11.11.13, 16:42
        Brak vitaminy A. i poprzednik co pisze o diecie optymalnej pewnie ma racje ,bo zoltko jaj zawiera ta witamine najleprzej jakosci. dobrze jest tez jak ta zoltkowa witamina polaczona jest troche z ta marchewkowa,tranowa. Wszelkie krople zawieraja konserwaty,bo jest granica ilosci i jak jest jego bardzo malo mozna na produkcie napisac ze jest bez. Najczesciej alkochol drzewny , nie pomaga to oczom,a wrecz przeciwnie bardzo szkodzi. Metanol akumuluje sie wlasnie w oczach. Ten sam konserwant znajduje sie w slodzikach i ludzie z cukrzyca prawdopodobnie traca wzrok nie tyle od cukrzycy co od metanolu w slodzikach.Choroby oczu przynosza milionowe dochody- okularow nie pozbedziemy sie nigdy-bo za kawalek plastiku placimy fortune, a dobre krople juz dawno zniknely z aptek. Witamina A leczy sluzowki ,a wiec blony sluzowe takie jak ,oczy, nos gardlo itd. Gdzies juz dawno czytalam ze oczy to jeden z organow ludzkich co zawiera najwiecej wit C.
    • sp9tcu Okłady z herbaty sagi ,zapalenie spojówek 11.11.13, 20:56
      Sztuczne łzy
      a jak nie pomorze to okłady z herbaty saga

Jak to sie robi
      gotuje się wodę
      i zamacza ekspresówkę
      potem już zimną a naj lepiej letnią
      dajemy na oko i trzymamy kilka minut
      potem wycieramy się do ręcznika
      pomaga sprawdzone
      najlepszy sposób na zapalenie spojówek i takie rzeczy
      ty masz przewlekłe zapalenie spojówek
      niestety mi się też zaczyna
      oczy czarne przypalone
      boli swędzi łzawi
      muj kuzyn też to miał
      zapomnij o kroplach stosuj to
      zaszkodzić nie zaszkodzi a może wyleczyć

• martoner Re: z suchymi oczami doszedłem do ściany.. 30.06.15, 10:59
      Dla mnie najlepszym preparatem na suche oczy są krople starazolin hydrobalance niebieskie, które bardzo mocno nawilżają oczy i od razu łagodzą podrażnienia i suchość. I działają naprawdę długo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka