Dodaj do ulubionych

Preparaty Omega-3

27.04.13, 19:18
Wyszperany w sieci artykuł porównujący i analizujący dostępne w polskich aptekach preparaty z kwasami Omega-3 - na stronie 53 Wydawnictwa Bromatologii i Chemii Toksykologicznej: Ocena jakości żywieniowej suplementów długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 obecnych na polskim rynku farmaceutycznym. Autorzy porównują suplementy w zakresie zawartości kwasów omega-3, ceny, kosztu kuracji proponowanej przez producenta oraz kosztu pokrycia zalecanego minimalnego dziennego spożycia.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/re/qi/qkwd/oaEcdb2PIrG6waKudX.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/re/qi/qkwd/JSXHDuNNLew8g5RBNX.jpg

Wnioski: najbardziej opłacalną i efektywną suplementację dostarczającą organizmowi dzienne zalecane spożycie kwasów EPA i DHA (200 mg) gwarantują preparaty Omega-3 Forte Hasco, Omega-3 Naturell i Galomega.
Obserwuj wątek
    • mlody776 Re: Preparaty Omega-3 27.04.13, 20:56
      W Polsce jak coś jest tanie, to zdaje się jest to coś nie doceniane. Wiec informowanie ich o różnościach łatwo dostępnych/zdrowych jest prawie niemożliwe. Czasami myślę, ze te naturalne środki powinny być chociaż umieszczane na Giewoncie i każdy kto jest już z chlorowany (prewencji niema w Polsce), musiałby się po nie wspinać.
      • agiatami Re: Preparaty Omega-3 -wielkosc kapsulki 29.04.13, 12:07
        Moja Mama po omega biega jak maly traktorek :) dla mnie tez omega jest dopalaczem, sprzatam, okna myje i w ogrodku grzebie tak sama z siebie bo mnie nosi. prawda jest ,ze po roznych firmach sa inne doladowania i trzeba zgodnie z instrukcja brac 6 tabletek dziennie.
        najwiekszym problemem dla mojej mamy jest polykanie tabletek a te z omega sa ogromne. szkoda ,ze te tabele nie podaja wielkosci kapsulek bo mozna trafic male kuleczki a te nie beda tak tresciwe jak "zeppeliny" a tabelowy opis moze maluchy dyskwalifikowac.
        faktem jest, ze zawartosc kapsulek wplywa na jakosc zycia.
        z doswiadczenia goraco polecam omega-3 codziennie!
        • jagoda85 Re: Preparaty Omega-3 -wielkosc kapsulki 02.05.13, 22:37
          A nie lepiej używać bardzo bogatego w kwasy omega3 oleju lnianego budwigowego, jest to naturalny środek, świetnie się wchłania, szczególnie z nabiałem, na pewno 100 razy lepszy niż coś co jest już przetworzone.
          • goodman41 Re: Preparaty Omega-3 -wielkosc kapsulki 03.05.13, 12:03
            jagoda85 napisała:

> A nie lepiej używać bardzo bogatego w kwasy omega3 oleju lnianego budwigowego,
            > jest to naturalny środek, świetnie się wchłania, szczególnie z nabiałem, na pew
            > no 100 razy lepszy niż coś co jest już przetworzone.

Jeszcze lepsze jest siemie lniane moczone we wodzie przez okolo 6 godzin, odcedzone i zmielone z dodatkiem wody. Mozna dodawac do zup lub pic z kefirem. Tanio zdrowo i pozywnie. Olej z czasem ulega utlenieniu.
            • jagoda85 Re: Preparaty Omega-3 -wielkosc kapsulki 03.05.13, 13:05
              Olej o którym pisałam to jest olej budwigowy o terminie przydatności do spożycia 2 miesiące, oby nie stracił swoich cennych właściwości należy go zużyć w ciągu miesiąca od otwarcia, no i oczywiście musi być przetrzymywany w lodówce.
              • komanchu Re: Preparaty Omega-3 -wielkosc kapsulki 05.05.13, 07:18
                Ja używałam oleju lnianego zamiast tranu, ale wadą był właśnie krótki termin przydatności do spożycia. Nie daję rady zużyć całego opakowania, nawet tego małego 250 ml, w ciągu jednego miesiąca. Poza tym tran w kapsułkach jest wygodniejszy w spożyciu. Ale domyślam się, że podobnie jak wszystkie oleje na bazie omega-3 ulega utlenieniu i nie należy go długo przechowywać. Ostatnio zaś przerzuciłam się na siemię lniane. Kupuję całe nasiona i mielę w młynku do kawy razem z ostropestem i kurkumą.
                • jagoda85 Re: Preparaty Omega-3 -wielkosc kapsulki 06.05.13, 22:58
                  U mnie nie ma problemu, kupuję co miesiąc półlitrową butelkę, zużywam na bieżąco do sera, do którego dodaję różna warzywa, a czasem tylko sól i pieprz, jemy dużo surówek do których też dodaję olej, no i dodatkowo ja zjadam 2 łyżki dziennie w trakcie śniadania. Może siemię lniane jest dobre, ale jakoś mnie odrzuca od niego, wolę olej. Ale co kto lubi, i co komu służy. Będę robić wkrótce badanie cholesterolu, ciekawa jestem jak wyjdzie.
                  • capoeira-pl Re: Preparaty Omega-3 -wielkosc kapsulki 04.09.14, 23:43
                    Olej lniany na pewno zdrowy, na cere, niektorym obniza cholesterol pewnie. U mnie budwigowy olej lniany wypijany regularnie wg przykazan na zimno, swiezy przez 2 miesiaca cholesterol nie ruszyl. Z kolei 1 miesiac na rybim Omega3 dal ponad 10% spadku cholesterolu calkowitego. Trzymam sie jednak ryb, choc lniany jako suplement na pewno jest super.
        • 7andrew Re: Preparaty Omega-3 -wielkosc kapsulki 03.01.15, 19:12
          A jakie kupujesz omega3 ?...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka