Dodaj do ulubionych

drętwienie ręki

31.07.13, 11:09
hej, mam takie pytanie, czy wiecie może co jest przyczyną drętwienia palców? Ale tylko u jednej ręki... Najgorzej jest rano, palce jak drewno, nie mogę ich zgiąć nawet, lekko popuchnięte i tak jakby krew do nich nie dopływała...nie wiem jak to określić, są lekko zimne, ale nie zmieniają koloru, jak czasem przy zmarzniętych dłoniach. Nie wiem co to może być, biorę magnez, morfologię mam w normie (oddaję krew i miesiąc temu się badałam). Męczy mnie ta ręka już mniej więcej od 2 miesięcy. Na poczatku myślałam, że to może dlatego, że śpię na niej i ją uciskam, czy coś... ale teraz jest trochę gorzej, bo czasami rano nie mogę kubka złapać w dłoń. Mieliście może taką przypadłość?
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: drętwienie ręki 31.07.13, 17:16
      pl.wikipedia.org/wiki/Neuropatia
      moze to a moze sro, nie wiem...
      • sp9tcu Re: drętwienie ręki 01.08.13, 00:51
        Od ucisku od kręgosłupa
        po poważną chorobę
        idź do neurologa
        • katarzynaijerzy Re: drętwienie ręki 02.08.13, 15:04
          Trzeba koniecznie przebadać kręgosłup, rtg, tomograf
          • robak.rawback Re: drętwienie ręki 02.08.13, 19:37
            pl.wikipedia.org/wiki/Stwardnienie_zanikowe_boczne
    • ojo_lka Re: drętwienie ręki 06.08.13, 11:15
      miałam to samo z nogami, okazało się, że mam problemy z naczyniami krwionośnymi. idź zrób badanie dopplera
      • marnotka Re: drętwienie ręki 12.08.13, 14:03
        co to jest to badanie dopplera? muszę mieć na to skierowanie? czy to pomogło? co może zdiagnozować? w jakiejś specjalistycznej poradni się je robi? lekarz rodzinny da mi skierowanie na to, czy muszę do neurologa/ortopedy je wziąć?
        • ojo_lka Re: drętwienie ręki 20.08.13, 13:01
          badanie dopplera to badanie kierunku i szybkości krążenia krwi w naczyniach krwionośnych, pozwala sprawdzić, czy krew płynie prawidłowo i czy nie ma żadnych przeszkód w postaci zatorów, zwężenia naczyń krwionośnych. Ja miałam problem z drętwieniem i skurczami nóg, ale takimi, że aż zwijałam się z bólu, zrobiłam badanie, okazało się, że mam niewydolność naczyń, dostała leki na rozszerzenie i diete, może Tobie też coś pomoże. Badanie wygląda jak usg, tylko robione jest taką specjalną głowicą. Możesz je zrobić na NFZ (wtedy potrzebne skierowanie) lub prywatnie i z wynikami udać się do neurologa (flebologa?). Ja robiłam w gabinecie prywatnie, bo lekarz rodzinny mi zasugerował, ąby się przebadać, ale skierowania już nie dał. Nie trzeba żadnej specjalistycznej przychodni, ale takiej, która ma sprzęt (np. przychodnia im. Rydygiera w Olsztynie). Tutaj możesz więcej poczytać o tym badaniu.
          • marnotka Re: drętwienie ręki 27.08.13, 12:55
            jestem z Mrągowa, dzwoniłam do gabinetów z tym dopplerem i mają terminy dopiero za 2 miesiące, czy możesz mi podać jakieś namiary do tej przychodni w Olsztynie? nr telefonu? Na samo badanie będę mogła tam bez problemu dojechać.
    • leo.n82 Re: drętwienie ręki 10.08.13, 16:40
      Witam. marnotka napisała:
      "Najgorzej jest rano, palce jak drewno, nie mogę ich zgiąć nawet lekko popuchnięte i tak jakby krew do nich nie dopływała ... są lekko zimne .. bo czasami rano nie mogę kubka złapać w dłoni."
      Miałem podobne objawy choroby. Leczę je w sposób naturalny bez udziału lekarzy i jestem sprawny. Przyczyną Twoich chorób /dwóch/ jest nidokrwienie, a więc niedożywienie komórek i tkanek miejsc bolacych. Aby powstrzymać dalszy rozwój chorób jest tylko jedno wyjście. Należy znaleźć przyczyny chorób i usuwać je. Choroby takie są przewlekłe i trwają do końca życia. Lekarze leczą objawy, czyli skutki takich chorób a nie ich przyczyny.
      Znalezienie przyczyny choroby, mające objawy podane przez marnotkę - "rano nie mogę złapać kubka w dłoni" może pomóc zapoznanie się z moimi postami: adres - Leo.n82.Re. zespół cieśni nadgarstka, posty z dnia 08.03.13 i 24.03.13.

Oprócz choroby, którą nazwałem "choroba ręki w górę" widać u Ciebie początki reumatoidalnego zapalenia stawów /rzs/ dłoni. Jej przyczyną jest oziębianie dłoni w czasie snu. Przypuszczam, że dłonie rąk w czasie snu nie są przykryte. Gdy zostanie naruszona równowaga zdrowotności naturalnej, a w tym wypadku zdrowotności ręki, wtedy nawet posiadanie w czasie snu odkrytych dłoni, staje się przyczyną ich choroby.

Ja na początku swojej choroby rzs stosowałem domowe zabiegi poprawiające krążenie krwi w miejscu bolącym /masaż, dodatkowy ruch dłonią, smarowanie maścią, dodatkowe ocieplanie/. Na kilka lat to pomogło i nie występowały żadne bóle. Obecnie w czasie snu na chorą dłoń muszę nakładać rękawiczkę. Staram się dużo pracować /dużo ruszać/ tą dłonią. Jest ona w pełni sprawna. Niekiedy pojawia się mały ból, który przypomina, że choroba trwa. Ból jest moim najlepszym przyjacielem, zmusza abym zadziałał, gdy choroba się rozwija. Pozdrawiam.

• jematkajakichmalo Re: drętwienie ręki 11.08.13, 01:05
      Idz do neurologa, na pewno w pierwszej kolejnosci zbada Cie na zespol ciesni nadgarstka, to typowe objawy. Niestety na to rozwiazaniem jest tylko operacja, ale to nic wielkiego.
      • marnotka Re: drętwienie ręki 12.08.13, 14:05
        dzięki za pomoc! muszę isć do rodzinnego lekarza niech mi da skierowanie do neurologa. na początku to ignorowałam te objawy, ale teraz stają się bardziej uciążliwe, tak jak napisałam, czasem rano jakbym "nie miała w ogóle siły w ręce", nie mogę kubka podnieść, czajnika z wodę etc... dodam jeszcze, że czasami (szczególnie wtedy jak jest zmiana pogody) strasznie bolą mnie palce, ale tak aż nie do wytrzymania, nacieram je wtedy olejkiem kamforowym i przestaje, ale strasznie denerwujące to jest...może do reumatologa od razu pójdę? może to reumatyzm...chociaż to trochę dziwne, bo mam dopieor 25 lat:/
        • b.bis Re: drętwienie ręki 18.08.13, 20:18
          Mozesz sie smiac, ale zrob badania watroby, mowie to z wlasnego doswiadczenia
        • evee1 Re: drętwienie ręki 21.08.13, 03:12
          Ja przy zespole ciesni nadgarsta mam dosc charakterystyczne objawy polegajace na dretwieniu trzech palcow (kciuka, wskazujacego i srodkowego, ale moga byc inne w zaleznosci od uciskanego nerwu), glownie w nocy, ale tez w ciagu dnia jezeli wczesniej duzo robilam cos rekami (praca w ogrodku, duze sprzatanie). Niestety dretwieja mi tez cale dlonie po ok 20 minutach jazdy rowerem :-(. Mialam robione badanie przewodzenia nerwow, ktore potwierdzilo diagnoze. Ale u Ciebie nie wyglada to na typowy zespol ciesni.
          Moze faktycznie to jakies sprawy reumatyczne. Nie chorowalas na jakias grype ostatnio, bo objawy zapalenia stawow w poczatkowej fazie przypomniaja wlasnie grype.
          • marnotka Re: drętwienie ręki 27.08.13, 12:52
            No więc tak, poszłam do mojego ortopedy i zapytałam, czy to badanie dopplera może w jakiś sposób pomóc, stwierdził, że możemy sprawdzić, bo takie drętwienie może być objawem zapalenia stawów. Dostałam skierowanie, zadzwoniłam do przychodni i co? I okazało się, ze trzeba czekać 2 miesiące... ps. a na grypę nie byłam chora, boję się, że to może mieć jakieś podłoże genetyczne, moja mama ma ciężki reumatyzm, bardzo powykręcane palce u rąk...
    • kasasta Re: drętwienie ręki 18.09.13, 01:06
      mam dokładnie to samo od 2 miesięcy i już różne choroby przychodzą mi do głowy SM i SLA czyli stwardnienie boczne zanikowe jutro idę do lekarza .
    • dziubek_agusia Re: drętwienie ręki 21.09.13, 17:13
      Ja na takie objawy dostałam witaminę PP od lekarza rodzinnego i tyle,diagnozy brak.Na szczęście pomogło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka