madzilka 03.08.04, 13:43 Witam. Czy można przyjmować żelazo bez konsultacji z lekarzem? I czy można kupić bez recepty? A moża ktoś zna jakieś witamy zawierajace żelazo? Proszę o radę! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna2 Re: Żelazo... IP: *.dip.t-dialin.net 03.08.04, 14:21 Wiem ze watroba,czerwone mieso,jajka,groch,nerki,zielone warzywa zawieraja zelazo nie trzeba odrazu siegac po tabletki bo one na jedno pomagaja a na drugie szkodza.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kawa.inka Re: Żelazo... 03.08.04, 16:03 Nie jest to najlepszy pomysl!! Nie przyjmuj samego zelaza na wlasna reke! Nadmiar zelaza moze spowodowac rozstroj zoladka, zaparcia, uszkodzenie nerek. Lykajac zelazo popsujesz sobie zeby. Lepiej staraj sie spozywac pokarmy zawierajace zelazo, najlepiej razem z wit C (np popijajac sokiem pomaranczowym). Mozesz ewentualnie przyjmowac preparaty z witaminami i mineralami - wszystkie maja w skladzie zelazo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elam Re: Żelazo... IP: *.gdynia.mm.pl 03.08.04, 17:33 Przyjmowanie żelaza bez konsultacji z lekarzem jest niewskazane, najpierw zrób sobie badania morfologia i poziom żelaza i jeśli wypadną żle (HB <11,2 oraz FE <50)to skonsultuj z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Żelazo... IP: 158.75.197.* 04.08.04, 08:17 jezeli masz niski poziom zelaza we krwi kup sobie odpowiedni preparat. Zelazo jest czasem zle przyswajalne, pojawiają sie bóle brzucha itp. - ja polecam środek o nazwie ascofer - nie miałam po nim problemów żołądkowych.Żelazo powinno się brać razem z witaminą C i nie wolno go popijać mlekiem ani herbatą. Odpowiedz Link Zgłoś