Gość: Aneta IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.02, 17:40 Jeśli znacie jakieś domowe sposoby na zapalenie zatok to prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anntad Re: domowe sposoby na zatoki 31.03.02, 18:23 Spróbuj mocno wdychać przez nos Amol kilka kropli na goracą wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilian Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.pp.rzeszow.pl 31.03.02, 18:51 hurtownie elektryczne, nazywa się to "promiennik podczerwieni", w skrócie SOLUX, jest specjalną żarówką o odpowiednio dobranym widmie promieniowania, używać 1xdziennie ok.15 min. z odl. ok.30 cm bezpośrednio na zatoki; na mnie podziałało lepiej, niż wszystkie leki razem wzięte, tylko bezpośrednio po zabiegu nie wyłaź na zimno i wiatr ! powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.02, 22:05 Czy wiesz może ile ta lampa Solux kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilian Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.pp.rzeszow.pl 31.03.02, 22:48 ok.20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.proxy.aol.com 01.04.02, 00:42 Wlasnie niedawno dowiedzialam sie, jak zatoki leczono w Rosji.Kto wie, czy nie robi sie tak dalej. Otoz, rozgrzac na suchej patelni gruba kasze /gryczana, peczak/ i taka goraca wsypac do bawelnianej skarpetki -moze byc jakikolwiek inny woreczek, ale skarpetka jest najwygodniejsza.Zamiast kaszy moze byc gruba sol. Przykladac na bolesne okolice, czolo, pod koscmi policzkowymi itd. Troche smieszne, ale podobno dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: domowe sposoby na zatoki 02.04.02, 12:33 Stosowali to z powodu przejściowych braków w zaopatrzeniu w termofory :-). A poważnie, to każde źródło ciepła, czy solux, czy termofor, czy sauna ułatwi naturalne 'zejście' płynów pozapalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: domowe sposoby na zatoki 02.04.02, 13:05 Gość portalu: kilian napisał(a): > ok.20 zł. Czy ta lampa ma coś wspólnego z popularną kwarcówką?????? Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: domowe sposoby na zatoki 02.04.02, 14:15 ada1 napisał(a): > Gość portalu: kilian napisał(a): > > > ok.20 zł. > > Czy ta lampa ma coś wspólnego z popularną kwarcówką?????? Chyba miałeś na myśli 200 a nie 20 zł. Najtańsza lampa Sollux jaką udalo mi się znaleść kosztowała 125 zł. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilian Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.pp.rzeszow.pl 03.04.02, 20:06 lampa a żarówka to zupełnie inne pojęcia; miałem na myśli specjalne żarówki, które poprzez swoją budowę i użyte filtry są promiennikami podczerwieni i nadają się do wkręcenia do zwykłej, najlepiej nakierowywanej lampy domowej; fachowo nazywa się to "prommienik podczerwieni z trzonkiem E27"; właśnie leży taki przede mną: PHILIPS INFRAPHIL PAR 38E, cena det. 27 zł, OSRAM jest tańszy, generalnie żarówki są lepsze i tańsze, bowiem w lampie gro energii zamieniana jest w światło, żarówka specjalistryczna ma zupełnie inny żarnik, lepiej wydobywający odpowiednie promieniowanie Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: domowe sposoby na zatoki 05.04.02, 09:49 Gość portalu: kilian napisał(a): > lampa a żarówka to zupełnie inne pojęcia; miałem na myśli specjalne żarówki, > które poprzez swoją budowę i użyte filtry są promiennikami podczerwieni i > nadają się do wkręcenia do zwykłej, najlepiej nakierowywanej lampy domowej; > fachowo nazywa się to "prommienik podczerwieni z trzonkiem E27"; właśnie leży > taki przede mną: PHILIPS INFRAPHIL PAR 38E, cena det. 27 zł, OSRAM jest tańszy, > > generalnie żarówki są lepsze i tańsze, bowiem w lampie gro energii zamieniana > jest w światło, żarówka specjalistryczna ma zupełnie inny żarnik, lepiej > wydobywający odpowiednie promieniowanie Dzisiaj spróbuję zakupić taką żaróweczkę :-))) Mam jeszcze jedno pytanie, czy podczas naświetlania należy używać okularów ochronnych?, gdzieś tam wyczytałam, że przy lampie Sollux zakładają pacjentowi takie okularki. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: domowe sposoby na zatoki 05.04.02, 11:03 ada1 napisał(a): > Gość portalu: kilian napisał(a): > > > lampa a żarówka to zupełnie inne pojęcia; miałem na myśli specjalne żarówk > i, > > które poprzez swoją budowę i użyte filtry są promiennikami podczerwieni i > > nadają się do wkręcenia do zwykłej, najlepiej nakierowywanej lampy domowej > ; > > fachowo nazywa się to "prommienik podczerwieni z trzonkiem E27"; właśnie l > eży > > taki przede mną: PHILIPS INFRAPHIL PAR 38E, cena det. 27 zł, OSRAM jest ta > ńszy, > > > > generalnie żarówki są lepsze i tańsze, bowiem w lampie gro energii zamieni > ana > > jest w światło, żarówka specjalistryczna ma zupełnie inny żarnik, lepiej > > wydobywający odpowiednie promieniowanie > > Dzisiaj spróbuję zakupić taką żaróweczkę :-))) > Mam jeszcze jedno pytanie, czy podczas naświetlania należy używać okularów > ochronnych?, gdzieś tam wyczytałam, że przy lampie Sollux zakładają pacjentowi > takie okularki. I ostatnie pytanie, jakiej mocy powinna być żarówka, w sklepach są takie od 75 do 200 V? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilian Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.pp.rzeszow.pl 12.04.02, 16:11 ada1 napisał(a): > ada1 napisał(a): > > > Gość portalu: kilian napisał(a): > > > > > lampa a żarówka to zupełnie inne pojęcia; miałem na myśli specjalne ż > arówk > > i, > > > które poprzez swoją budowę i użyte filtry są promiennikami podczerwie > ni i > > > nadają się do wkręcenia do zwykłej, najlepiej nakierowywanej lampy do > mowej > > ; > > > fachowo nazywa się to "prommienik podczerwieni z trzonkiem E27"; właś > nie l > > eży > > > taki przede mną: PHILIPS INFRAPHIL PAR 38E, cena det. 27 zł, OSRAM je > st ta > > ńszy, > > > > > > generalnie żarówki są lepsze i tańsze, bowiem w lampie gro energii za > mieni > > ana > > > jest w światło, żarówka specjalistryczna ma zupełnie inny żarnik, lep > iej > > > wydobywający odpowiednie promieniowanie Przepraszam, nie zauwazyłem wcześniej pytań. Odpowiadam: > > > > Dzisiaj spróbuję zakupić taką żaróweczkę :-))) > > Mam jeszcze jedno pytanie, czy podczas naświetlania należy używać okularów > > > ochronnych?, gdzieś tam wyczytałam, że przy lampie Sollux zakładają pacjen > towi > > takie okularki. Nie zakładają, to potrzebne tylko przy kwarcówce (takie same promieniowanie, jak przy spawaniu i takie same szkła), tutaj wystarczy zamknąć oczy. > > I ostatnie pytanie, jakiej mocy powinna być żarówka, w sklepach są takie od 75 > do > 200 V? Nie "V" tylko "W", czyli Watt. Raczej sugeruję większą moc (150-200 W). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilian Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.pp.rzeszow.pl 03.04.02, 20:12 ada1 napisał(a): > Gość portalu: kilian napisał(a): > > > ok.20 zł. > > Czy ta lampa ma coś wspólnego z popularną kwarcówką?????? NIE, NIE, NIE ! PROSZĘ NIE STOSOWAĆ KWARCÓWKI NA ZATOKI ! I to w takiej dawce....chcesz dostać czerniaka ? To ZUPEŁNIE coś innego, kwarcówka emituje prom. ultrafioletowe, solux zaś-podczerwień. Ultrafiolet należy stosować b. ostrożnie, pod okiem specjslisty. Generalnie opala, ale leczniczo stosuje się go też na różne choroby skóry (trądzik, krosty, wypryski)... > Odpowiedz Link Zgłoś
anntad Czy solux nie jest szkodliwy? 02.04.02, 20:35 Słyszałam ze tego typu zabiegi musi przepisac lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nene Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.icpnet.pl 01.04.02, 22:05 podobno ssanie oleju słonecznikowego (tak jak się płucze zęby) powoduje oczyszczenie zatok i wydalenie ropnej treści, ale to kuracja na jakieś pół roku. Początkowo moze nastąpić pogorszenie objawów. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: domowe sposoby na zatoki 02.04.02, 12:57 Gość portalu: nene napisał(a): > podobno ssanie oleju słonecznikowego (tak jak się płucze zęby) powoduje > oczyszczenie zatok i wydalenie ropnej treści, ale to kuracja na jakieś pół > roku. Początkowo moze nastąpić pogorszenie objawów. Jak długo i ile razy dziennie trzeba ssać olej??? Czy musi to być olej słonecznikowy??? Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: domowe sposoby na zatoki 02.04.02, 13:04 W pierwszy dzień Świąt po raz pierwszy wyszłam bez czapki na dwór i zaczęło się!!! Potworny ból głowy, twarzy i okolic nosa do dnia dzisiejszego w dzień i w nocy!!! Tabletki przeciwbólowe nie pomagają! inhalacje, gorące okłady, to wszystko już wielokrotnie przerabiałam i nic! Pomóżcie! bo jeszcze kilka dni tego bólu i chyba zwariuję!!!!!! :-((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: domowe sposoby na zatoki 02.04.02, 13:28 Jeszcze jeden przepis 'chałupniczy' - inhalacje dymem z igliwia. Trzeba nazrywać gałązek sosny lub świerka, najcieńsze gałązki z igłami wrzucić do dużego garnka (takiego na straty) i pod przykryciem podgrzewać na małym ogniu, aż poczuje się dym. Wtedy trzeba zdjąć pokrywkę i wdychać dym - kilkakrotnie w ciągu dnia. Działa to wybitnie antybakteryjnie i antywirusowo, do tego oczyszcza z tych stworzonek powietrze w całym mieszkaniu (zapach - kwestia gustu :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.02, 20:56 Mnie pomagają homeopatyczne granulki Dagomed -katar,zatoki- kosztują nie całe 10 zł i skutkują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: domowe sposoby na zatoki IP: 212.244.205.* 03.04.02, 11:33 Cześć Ada, Objawy, które opisujesz są zbyt poważne na stosowanie domowych sposobów. Masz prawdopodobnie przewlekłe zapalenie zatok, które niestety trudno wyleczyć. Czy jak opuszczasz głowę (między kolana), to czujesz ból w okolicach zatok (nos, czoło)? To jest najprostszy sposób na rozpoznanie zapalenia zatok. Domowe sposoby pomogą Ci doleczyć zatoki, ale najpierw trzeba im będzie niestety przyładować antybiotykiem. Bieże się go w małych dawkach przez długi czas. Sam antybiotyk nie wystarczy, trzeba też stosować metody domowe, które je oczyszczą. Ssanie oleju jest skuteczne, ja słyszłam o oliwie z oliwek, 3 razy dziennie jedna łyżka stołowa, ssać jak najdłużesj - myślę, że tu chodzi o parowanie i że Vitamina A+ E zadziała tak samo, dużą dawkę trzeba rozgryźć i trzymać w ustach. Kasza gryczana (nagrzewanie tańsze od Soluxa) też pomaga. Doskonale działają inhalacje z rumianku trzy razy dziennie. A najważniejsza jest DYSCYPLINA I CIERPLIWOŚĆ. Zatoki prawie ze wszystkich stron otoczone są kośćmi i mało co do nich dociera. Dlatego leczenie jest bardzo długotrwałe - minimum trzy miesiące, ale może też trwać pół roku. Najgorzej jest z zatokami klinowymi (chyba tak się nazywają) Są kompletnie zamknięte, a ich stan zapalny może zdiagnozować tylko tomograf. Na zdjęciach rentgenowski są niewidoczne, bo zasłania je coś innego, już nie pamiętam co. Mój lekarz domowy zrobił mi cały wykład na ten temat, więc dlatego jestem taka mądra. ZACZNIJ OD WIZYTY U DOBREGO LEKARZA. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: domowe sposoby na zatoki 03.04.02, 13:33 Gość portalu: Ania napisał(a): > Cześć Ada, > Objawy, które opisujesz są zbyt poważne na stosowanie domowych sposobów. Masz > prawdopodobnie przewlekłe zapalenie zatok, które niestety trudno wyleczyć. Czy > jak opuszczasz głowę (między kolana), to czujesz ból w okolicach zatok (nos, > czoło)? To jest najprostszy sposób na rozpoznanie zapalenia zatok. Domowe > sposoby pomogą Ci doleczyć zatoki, ale najpierw trzeba im będzie niestety > przyładować antybiotykiem. Bieże się go w małych dawkach przez długi czas. Sam > antybiotyk nie wystarczy, trzeba też stosować metody domowe, które je > oczyszczą. Ssanie oleju jest skuteczne, ja słyszłam o oliwie z oliwek, 3 razy > dziennie jedna łyżka stołowa, ssać jak najdłużesj - myślę, że tu chodzi o > parowanie i że Vitamina A+ E zadziała tak samo, dużą dawkę trzeba rozgryźć i > trzymać w ustach. Kasza gryczana (nagrzewanie tańsze od Soluxa) też pomaga. > Doskonale działają inhalacje z rumianku trzy razy dziennie. A najważniejsza > jest DYSCYPLINA I CIERPLIWOŚĆ. Zatoki prawie ze wszystkich stron otoczone są > kośćmi i mało co do nich dociera. Dlatego leczenie jest bardzo długotrwałe - > minimum trzy miesiące, ale może też trwać pół roku. Najgorzej jest z zatokami > klinowymi (chyba tak się nazywają) Są kompletnie zamknięte, a ich stan zapalny > może zdiagnozować tylko tomograf. Na zdjęciach rentgenowski są niewidoczne, bo > zasłania je coś innego, już nie pamiętam co. Mój lekarz domowy zrobił mi cały > wykład na ten temat, więc dlatego jestem taka mądra. ZACZNIJ OD WIZYTY U > DOBREGO LEKARZA. Aniu, Moje przewlekłe zapalenie zatok trwa 3 lata. Leczyłam się już u czterech laryngologów (prywatnie też), jednak żaden z nich nie potrafił mi pomóc. Po pewnym czasie wszyscy rozkładali bezradnie ręce i stwierdzili, że tylko sanatorium, albo punkcja zatok. Sanatorium zajmuje dużo czasu i pieniedzy, a punkcja też nie gwarantuje poprawy :-((( Ostatnio byłam tak zdesperowana, że poszłam do bioenergoterapeuty, po czterech seansach nie widzę większej poprawy, ale cóż podobno trzeba zaliczyć ok. 10 zabiegów, więc może jeszcze trochę poczekam... Aniu, wspomniałaś o antybiotyku, nie jest to dobre rozwiązanie, każda moja wizyta u lekarza kończyła się przypisaniem antybiotyku, zazwyczaj był to Augmentin. Po takiej antybiotykowej kuracji, zaraz łapałam grzybicę, a dolegliwości zatokowe tylko zmniejszały się, a nigdy nie ustępowały :-((( Wszystkie spray'e do nosa, też przetestowałam - zero efektu! Jeszcze nie próbowałam homeopatii, i naświetlań Solluxem, jeśli to nie pomoże, to faktycznie pozostaje tylko punkcja :-(((( Teraz spróbuję przetestować domowe sposoby, o których piszecie, może okażą się bardziej skuteczne niż nasi lekarze :-((( Dziękuję za porady, Pozdrawiam Ada. P.S. Czy tą oliwę z oliwek, należy ssać a potem wypluwać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 16:13 tak,koniecznie trzeba wypluć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miranda wyjazd w góry IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.04.02, 09:28 Moja córa i ja miałyśmy kłopoty z zatokami. Lekarka przepisała leczenie klimatyczny czyli wyjazd w góry. Pojechałyśmy do Ustronia. Jest tam sanatorium, korzystałyśmy wyłącznie z basenu. Pomogło, od roku nie miałyśmy ani razu kłopotów. No oczywiście nie jest to tani sposób ale jakże miły i skuteczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tais Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.chello.pl 18.04.02, 10:22 > Aniu, > Moje przewlekłe zapalenie zatok trwa 3 lata. Leczyłam się już u czterech > laryngologów (prywatnie też), jednak żaden z nich nie potrafił mi pomóc. Po > pewnym czasie wszyscy rozkładali bezradnie ręce i stwierdzili, że tylko > sanatorium, albo punkcja zatok. Sanatorium zajmuje dużo czasu i pieniedzy, a > punkcja też nie gwarantuje poprawy :-((( > Ostatnio byłam tak zdesperowana, że poszłam do bioenergoterapeuty, po czterech > seansach nie widzę większej poprawy, ale cóż podobno trzeba zaliczyć ok. 10 > zabiegów, więc może jeszcze trochę poczekam... > Aniu, wspomniałaś o antybiotyku, nie jest to dobre rozwiązanie, każda moja wizy > ta > u lekarza kończyła się przypisaniem antybiotyku, zazwyczaj był to Augmentin. Po > > takiej antybiotykowej kuracji, zaraz łapałam grzybicę, a dolegliwości zatokowe > tylko zmniejszały się, a nigdy nie ustępowały :-((( > Wszystkie spray'e do nosa, też przetestowałam - zero efektu! > Jeszcze nie próbowałam homeopatii, i naświetlań Solluxem, jeśli to nie pomoże, > to > faktycznie pozostaje tylko punkcja :-(((( > Teraz spróbuję przetestować domowe sposoby, o których piszecie, może okażą się > bardziej skuteczne niż nasi lekarze :-((( > Dziękuję za porady, > Pozdrawiam > Ada. > P.S. Czy tą oliwę z oliwek, należy ssać a potem wypluwać? Procz tego wszystkiego, co napisala Ania, sprobuj wizualizacji w pelnym rozluznieniu. Sa ksiazki na ten temat. Ponoc wszystko sie dzieje w naszych umyslach;)) Ja tez mialam zapalenie zatok, antybiotyk zadzialal czesciowo, wierze w prane i mozliwosci samouzdrawiajace, mnie pomoglo posylanie do zatok energii. Mozna w rozny sposob wizualizowac, intuicyjnie sama bedzie wiedziec co wyobrazic. Ja naprzyklad wyobrazalam, ze w zatokach zelona rope spala swiatlo, ktore wysylam (przy wydechu). Przy wdechu czerpaj energje z kosmosu. Oczywiscie niektore choroby sa karma, ktora mu sie "spalic", czyli niejako powinnas przejsc przez to. Ale kto to wie? I jeszcze jedno-pij wylacznie cieple plyny, nigdy nic z lodowki. Pozdrawiam zycze zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
deczi Re: domowe sposoby na zatoki 27.04.02, 13:11 ada1 napisał(a): > Gość portalu: nene napisał(a): > > > podobno ssanie oleju słonecznikowego (tak jak się płucze zęby) powoduje > > oczyszczenie zatok i wydalenie ropnej treści, ale to kuracja na jakieś pół > > > roku. Początkowo moze nastąpić pogorszenie objawów. > > Jak długo i ile razy dziennie trzeba ssać olej??? Czy musi to być olej > słonecznikowy??? Słnecznikowy i tłoczony na zimno. (Nic nie wiem o innych). Dobrze jest też zrezygnować z nabiału, jeść ciepłe zupki i żur (prawdziwy z mąki żytniej). Żadnych zimnych napojów i soczków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: domowe sposoby na zatoki IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 12.04.02, 11:19 podobno dobrze leczą ziołami stany zapalne zatok bonifratrzy, trzeba tylko wybrać sie na wizytę indywidualną, porada zza lady w ich sklepie to za mało. Poza tym niezłe są okłady z chrzanu: korzeń uciera się i przykłada przez chusteczkę do czoła na 15 min, 2-3 x dziennie. rzeczą nieprzyjemna jest, że po jakims czasie skora jest czerwona i piekaca, ale to pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś