Dodaj do ulubionych

Afty czy jednak angina

14.08.14, 17:29
Witam wszystkich.
Od soboty męczy mnie uporczywy ból gardła, pojawił się prawdopodobnie po zjedzeniu loda w upalny dzień (unikam lodów latem). Bolało bolało, aż we wtorek zobaczyłam w buzi na podniebieniu miękkim białą kropkę. Migdały były czerwone i powiększone, strona prawa (ta po której znalazłam tę kropkę) wyglądała gorzej, tzn. migdał nie był taki jednorodny jak ten drugi, są na nim wg mnie takie małe białe "grudki", lecz nie tak wyglądające jak te, które wyskakują po wpisaniu słowa angina w googla :). Udałam się do lekarza, doktor obejrzała jedynie gardło, nie dotykała węzłów, przepisała Azimycin 6 dni po 500 mg. Z reguły podchodzę do antybiotyków z dużą rezerwą, więc postanowiłam poczekać. Wczoraj czułam że mam gorączkę, temperatura wahała się w okolicach 37,4-37,9. Płukam gardło Glimbaxem, szałwią, jem chlorchinaldin, ale poprawy brak. Dziś zastanowiłam się czy to aby na pewno boli mnie migdał czy może to coś co się pojawiło w mojej buzi to afta (która dosyć często mnie męczy i bardzo boli, ale do tej pory wyskakiwała zawsze na policzku, od mechanicznego uszkodzenia). Nie zaczęłam brać tego antybiotyku, ale w związku z tym, że nie wiem co mi jest, chyba jednak go wezmę.
Tak oto wygląda to coś :
https://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f6ef1fc73416d5b.html
Proszę o jakieś porady co to może być, bo nigdy w życiu nie miałam anginy, nie wiem więc z czym mam do czynienia.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lipcowa14 Re: Afty czy jednak angina 14.08.14, 17:30
      Tutaj załączam zdjęcie
      • lipcowa14 Re: Afty czy jednak angina 14.08.14, 17:32
        https://images68.fotosik.pl/82/7f6ef1fc73416d5b.jpg
        • poszukiwana Re: Afty czy jednak angina 08.12.18, 19:22
          Szkoda, że nie ma żadnego komentarza.ja mam coś podobnego i wydaje mi się że to afta.
          • zakladamkonto2018 Re: Afty czy jednak angina 18.12.18, 16:30
            To afta. Wskazana jest wizyta u lekarza (na zdjęciu widać nalot na języku oraz czerwone krostki, które mogą świadczyć o podłożu grzybiczym afty).
            Do czasu wizyty warto trzymać dietę (chłodne kefiry,jogurty naturalne, jajka, witB). Całkowicie wykluczyć cukier,mąkę, gorące i ostre potrawy, jedzenie z ostrymi zakończeniami (sucharki) na kilka dni.
            Aftę pryskać dwa razy dziennie octaniseptem+kupić coś w aptece na afty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka